Efectele administrării de aceclofenac
Aceclofenacul este un medicament antiinflamator nesteroidian sau AINS, utilizat pe scară largă pentru ameliorarea durerii și a inflamației asociate bolilor reumatice. Acesta are efecte analgezice, antiinflamatoare și antireumatice. În acest articol, vom analiza efectele administrării de aceclofenac.
Din punct de vedere chimic, aceclofenacul este un derivat al acidului acetic. Are o structură similară cu un alt medicament analgezic celebru, diclofenacul.
Medicii prescriu acest medicament în cazul în care un pacient are nevoie de tratament pentru afecțiuni inflamatorii și dureroase, cum ar fi durerile de spate inferior, durerile de dinți și durerile articulare.
De asemenea, medicii prescriu aceclofenac pentru a trata durerea și inflamația cronică asociate cu procesele articulare cronice: artroză, artrită reumatoidă și spondilită.
Ce este artrita reumatoidă?
Artrita reumatoidă este o boală autoimună inflamatorie cronică. Aceasta afectează mai multe articulații și are diverse simptome generale și nespecifice. Dacă această afecțiune nu este tratată corect, ea poate provoca limitări fizice semnificative, scăzând foarte mult calitatea vieții pacientului.
În ceea ce privește simptomele, artrita reumatoidă se manifestă de obicei prin dureri și rigiditate și, de asemenea, dificultăți în mișcarea diferitelor articulații mici și mari.
Simptomele generale, care preced uneori manifestările articulare și tind să persiste pe parcursul evoluției bolii, includ, printre altele:
- Stare de epuizare fizică
- O ușoară febră
- Senzația că ești bolnav
- Pierderea poftei de mâncare
- Scădere inexplicabilă în greutate
Cu toate acestea, cel mai frecvent simptom este rigiditatea la prima oră a dimineții, în special la picioare și mâini.
Factorii declanșatori ai artritei reumatoide nu sunt deocamdată cunoscuți. Însă, așa cum am menționat mai sus, știm că este o afecțiune autoimună și că și alte cauze și factori genetici și non-genetici pot duce la apariția ei.
Osteoartrita
Efectele administrării de aceclofenac în osteoartrită sunt importante pentru pacienți. Osteoartrita este o altă boală reumatică care dăunează cartilajului articular.
Articulațiile conțin un lichid cunoscut sub numele de fluid sinovial, care este produs de membrana sinovială. Capetele oaselor care se unesc pentru a forma o articulație sunt acoperite cu cartilaj articular. Dacă acest cartilaj suferă daune, apar durerea, rigiditatea și dizabilitatea funcțională. Prin urmare, este important să diferențiezi această boală de artrită. Aceasta din urmă se dezvoltă din cauza inflamației articulare, nu a uzurii cartilajelor.
Deoarece atât artrita, cât și osteoartrita provoacă durere, aceclofenacul este eficient pentru tratamentul simptomelor produse de ambele boli.
Citește mai mult:
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă este o altă boală reumatică care determină inflamația coloanei vertebrale și a articulațiilor sacroiliace. Deși nu se cunoaște cauza exactă a acestei afecțiuni, unii experți au legat-o, în cazuri specifice, de moștenirea genetică.
Spondilita anchilozantă se manifestă de obicei în adolescență sau la vârsta adultă tânără, iar incidența sa este mai mare la bărbați. Femeile pot manifesta o formă mai ușoară a bolii, ceea ce îngreunează diagnosticul.
De obicei, spondilita anchilozantă se manifestă prin episoade de dureri de spate inferior, care pot afecta întreaga coloană vertebrală și articulațiile periferice, provocând durere, rigiditate a coloanei vertebrale, pierderea mobilității și deformare progresivă a articulației.
Efectele administrării de aceclofenac
Efectele administrării de aceclofenac rezultă din inhibarea sintezei prostaglandinei prin inhibarea enzimei ciclooxigenazei (COX). Prostaglandinele sunt structuri proteice care joacă un rol important în multe procese corporale, cum ar fi apariția senzației de durere. Astfel, prin inhibarea sintezei acestora, senzația de durere scade.
De asemenea, aceclofenacul are un efect antipiretic grației vasodilatației periferice produse de o acțiune centrală asupra hipotalamusului. Există și alte efecte produse de inhibarea sintezei prostaglandinei:
- Scăderea protecției mucoasei gastrice. Aceclofenacul poate duce la apariția ulcerului gastric.
- Scăderea funcției renale
- Inhibarea agregării plachetare
Îți recomandăm:
Concluzie
Aceclofenacul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat în principal pentru tratarea episoadelor de durere cauzate de artrita reumatoidă, osteoartrită și spondilita anchilozantă.
Cu toate acestea, la fel ca și alte medicamente, aceclofenacul are o serie de reacții adverse care trebuie ținute sub control, cum ar fi tulburările gastrointestinale și amețelile ocazionale. Prin urmare, este necesar să discuți cu medicul specialist sau cu farmacistul dacă ai întrebări cu privire la acest medicament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
- Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
- Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347