Înainte de a-ți prezenta cele mai bune remedii pentru durerile de oase, este important de menționat că buna funcționare a sistemului osos depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără exercițiile fizice și o alimentație bogată în calciu și vitamina D, precum și îngrijirea corespunzătoare a unei leziuni (fractură sau os rupt). Dacă neglijezi unul dintre acești factori, te poți confrunta cu multe probleme.
Persoanele care suferă de osteoporoză sunt mai predispuse la leziuni. Această boală slăbește oasele, deoarece reduce densitatea osoasă. Acest fapt afectează, la rândul său, concentrația de proteine și săruri minerale din oase. Din acest motiv, oasele își pierd rezistența și sunt mai predispuse la rupere.
În articolul de astăzi îți prezentăm câteva dintre cele mai bune remedii pentru durerile de oase.
1. Alimente bogate în vitamina D: remedii pentru durerile de oase
Vitamina D facilitează absorbția calciului în oase, ajutând la mineralizarea lor. Deficitul acestei vitamine este cauzat de obiceiuri alimentare proaste sau lipsa expunerii la soare.
Lipsa de vitamina D duce la slăbirea sistemului osos, provocând boli precum rahitism la copii și osteomalacie la adulți.
Totodată, această carență afectează ficatul și slăbește funcțiile celorlalte organe, deoarece împiedică reglarea nivelului de calciu și fosfor în sânge.
Printre alimentele bogate în vitamina D se numără și peștele gras. Acesta conține un procent de doar 5% grăsime în mușchi, ceea ce înseamnă că este foarte bogat în proteine. În plus, peștele gras conține între 7 și 22 ug de vitamina D la 100 g.
Speciile cele mai recomandate sunt:
Sardinele
Somonul
Heringul
Congerul
Cel mai bine este să gătești peștele la foc mic. Astfel, acest aliment va pierde o cantitate minimă din proprietățile sale sănătoase.
2. Ulei din ficat de cod
Extras din ficatul de cod, acest ulei este folosit ca remediu pentru artroză, o boală care afectează articulațiile și provoacă dureri și disconfort la nivelul oaselor.
În trecut, uleiul din ficat de cod era recomandat pentru dezvoltarea sistemului osos la copii. În prezent, acest produs este folosit ca supliment pentru ameliorarea durerilor.
3. Ghimbir
Rădăcina de ghimbir are proprietăți curative, ajutând la tratarea mai multor boli și probleme care împiedică buna funcționare a organismului.
Datorită proprietăților sale analgezice și antiinflamatoare naturale, ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii pentru durerile de oase cauzate de artrită. Acest produs poate fi folosit în mai multe moduri, cele mai cunoscute fiind ceaiul și compresele.
Urzica are proprietăți diuretice care contribuie la curățarea sângelui și la reducerea inflamațiilor din zonele afectate de dureri articulare și de oase. Această plantă este folosită, în general, sub formă de infuzie.
Pune apa la fiert și, când dă în clocot, adaugă urzica.
Lasă planta la infuzat timp de 10 minute, strecoară lichidul și servește-l.
Este recomandat să bei trei căni de ceai de urzică pe zi pentru a stimula circulația sanguină în zonele afectate.
5. Mușețel
La fel ca urzica, ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatoare care îl recomandă drept unul dintre cele mai bune remedii pentru durerile de oase. Aplică acest produs prin masarea întregii zone afectate pentru a stimula circulația. În acest fel, vei ameliora disconfortul de la nivelul sistemului osos.
În plus, pentru a îmbunătăți sănătatea oaselor, trebuie să faci exerciții fizice.
6. Lapte de soia
Laptele de soia este un produs 100% natural, bogat în calciu, fără grăsimi și foarte sănătos. Un pahar de lapte de soia cu fructe uscate servit la micul dejun îți oferă energia necesară pentru a începe ziua în forță.
Pornind de aici, poți continua să îți îmbunătățești obiceiurile zilnice. Însă nu uita că un corp și o minte sănătoasă trebuie hrănite bine și antrenate constant.
Weaver, C. M., & Cheong, J. M. K. (2005). Soy Isoflavones and Bone Health: The Relationship Is Still Unclear. The Journal of Nutrition, 135(5), 1243–1247. https://doi.org/10.1093/jn/135.5.1243
Bouillon, R., Norman, A. W., & Lips, P. (2007). Vitamin D deficiency. The New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMc072359
Copping, A. M. (1934). Origin of vitamin D in cod-liver oil: vitamin D content of zooplankton. The Biochemical Journal, 28(4), 1516–1520. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16745541
Cosman, F., de Beur, S. J., LeBoff, M. S., Lewiecki, E. M., Tanner, B., Randall, S., … National Osteoporosis Foundation. (2014). Clinician’s Guide to Prevention and Treatment of Osteoporosis. Osteoporosis International : A Journal Established as Result of Cooperation between the European Foundation for Osteoporosis and the National Osteoporosis Foundation of the USA, 25(10), 2359–2381. https://doi.org/10.1007/s00198-014-2794-2
Moyer, V. A., & U.S. Preventive Services Task Force*. (2013). Vitamin D and calcium supplementation to prevent fractures in adults: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Annals of Internal Medicine, 158(9), 691–696. https://doi.org/10.7326/0003-4819-158-9-201305070-00603
Uleiul de ricin este extras din semințele plantei Ricinus communis și este o alternativă naturală la medicamentele tradiționale. Uleiul de ricin are multe proprietăți și, prin urmare, diferite utilizări. În cele ce urmează, vom analiza principalele beneficii ale uleiului de…
De câte ori nu ți-ai ars pielea stând la soare? Deși este posibil să crezi că în acest mod te poți bronza mai repede și mai frumos, te poți alege cu pete închise la culoare pe piele. Drept rezultat, pielea…
Epuizarea provocată de căldură este o afecțiune care se caracterizează printr-o temperatură ridicată a corpului care depășește 40° C. Tinde să apară în medii foarte calde, iar cauzele includ de obicei o combinație de umiditate ridicată și activitate fizică intensă.…
Anemia cu deficiență de fier este o afecțiune care se dezvoltă atunci când nivelul hemoglobinei în sânge scade din cauza lipsei acestui mineral. Drept urmare, oxigenul nu poate fi transportat corespunzător către țesuturi și celule, declanșând o stare de haos…
Uneori expunerea la soare poate avea beneficii pentru sănătate, atât timp cât o faci cu atenție. Cu toate acestea, atunci când razele soarelui sunt prea intense și temperatura este ridicată, poate apărea epuizarea provocată de căldură.
Găsirea unei modalități de a inversa căderea părului este o preocupare comună, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, stresul în exces poate provoca o pierdere dramatică a densității, luminozității și volumului podoabei capilare. În acest articol, îți prezentăm…