Ce sunt opioizii și care sunt utilizările lor? - Doza de Sănătate
 

Ce sunt opioizii și care sunt utilizările lor?

Uneori, medicii prescriu opioizi, pentru că aceștia sunt calmante puternice. Cea mai cunoscută formă este morfina, dar există multe alte medicamente opioide.
Ce sunt opioizii și care sunt utilizările lor?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce sunt opioizii și care sunt utilizările lor? Opioizii cu prescripție medicală sunt un grup de medicamente care interacționează cu receptorii opioizi din sistemul nervos. Efectul farmacologic apare ca urmare a acestei interacțiuni, ameliorându-se astfel durerea. Descoperă care sunt principalele motive pentru care medicii prescriu medicamente opioide!

Opioidele sunt medicamente sigure, dar pot duce la dependență. Atunci când o persoană folosește o cantitate mare de asemenea substanțe, corpul său se obișnuiește cu medicamentul și este nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a obține același efect analgezic.

Compușii cel mai des folosiți sunt hidrocodona, oxicodona, morfina și codeina. Există mulți alți opioizi, dar aceștia sunt cei cu cea mai mare marjă de siguranță.

Ce sunt opioizii și care sunt utilizările lor?

Ce sunt opioizii obținuți din maci

Oamenii folosesc opioizi pe bază de prescripție medicală pentru a atenua durerea severă și pentru a-și îmbunătăți imediat calitatea vieții. Mecanismul lor de acțiune modulează stimulii dureroși din sistemul nervos prin interacțiunea cu receptorii opioizi. Ca urmare a acestei reacții în lanț, intensitatea cu care organismul percepe durerea fie scade, fie dispare complet.

Primul opioid folosit vreodată în acest scop a fost morfina. Medicii folosesc o scară care ia morfina ca punct de plecare (adică morfina este valoarea 1). Apoi, de acolo, numărul indică ce procent de acțiune are medicamentul pentru a calcula puterea analgezică a unui opioid.

Receptorii opioizi sunt proteine ​​localizate la suprafața celulelor sistemului nervos central (în creier, măduva spinării, etc.) și de-a lungul tractului digestiv.

Mecanismul de dependență rezidă tocmai în aceste molecule, deoarece cu fiecare doză se sintetizează noi receptori datorită activării genei responsabile de codificarea informațiilor pentru respectiva proteină. Semnalul de activare este modulat de mai mulți receptori și astfel devine din ce în ce mai necesară creșterea dozei. Mai multe particule se pot lega de receptorii de suprafață pentru a provoca efectul dorit.

De ce prescriu medicii opioizi?

Medicamente opioide

Durerea este principalul motiv pentru care medicii prescriu medicamente opioide. Atunci când o persoană are dureri cronice, apar schimbări psihice și fizice care scad drastic calitatea vieții. În aceste tipuri de situații, singura alternativă este de a prescrie opioide cu acțiune ușoară. Acțiunea analgezică a acestui subgrup de substanțe este moderată, medicamentele fiind mai sigure.

Atunci când o persoană are dureri acute intense, este necesară administrarea de opioide puternice. Această familie de medicamente este mai periculoasă, dar are o marjă terapeutică foarte restrânsă, iar dependența este foarte probabilă.

Oricare ar fi medicamentele opioide pe care le primești, trebuie să consumi doar cantitatea indicată de medic, deoarece aceasta este singura modalitate de a evita reacțiile adverse. Aceste tipuri de medicamente sunt administrate strict sub supraveghere medicală. În plus față de dozaj, trebuie să respecți intervalul dintre fiecare administrare și pauzele dintre acestea.

Efecte secundare ale opioizilor cu prescripție medicală

Bărbat care a luat o supradoză de opioide

Așa cum am menționat mai sus, principalul dezavantaj al utilizării opioizilor este riscul dependenței de droguri. Cu toate acestea, medicii prescriu medicamente opioide atunci când nu există altă alternativă calmantă.

Un alt lucru ce merită menționat este abuzul de aceste substanțe în scopuri recreative. În această privință, oamenii nu au nicio justificare medicală pentru a le folosi în afară de senzația „plăcută” produsă de opioizi, ceea ce creează dependență. Când se întâmplă acest lucru, dependența este atât de mare, încât o persoană va intra în sevraj dacă nu își ia doza de droguri.

În ciuda reputației lor proaste, opioidele sunt foarte utile nu numai pentru capacitatea lor imensă de a alina durerea, ci și pentru abilitatea de a îmbunătăți starea de spirit a persoanei bolnave. Acest lucru este foarte important la persoanele cu boli cronice, deoarece le îmbunătățește sănătatea mintală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.