Efectele paracetamolului asupra personalității
Există un studiu care confirmă efectele paracetamolului asupra personalității pacientului tratat cu acest medicament. Acesta explică anumite efecte neașteptate pe care nu le cunoșteam până de curând. Paracetamolul poate provoca o scădere a empatiei.
Acest medicament, numit și Acetaminofen, este un produs antalgic și antipiretic obișnuit. Prin urmare, mulți oameni îl folosesc pentru a trata durerea și febra.
La fel ca alte medicamente, și paracetamolul poate provoca anumite reacții adverse. Atunci când începi tratamentul, trebuie să fii atent la apariția acestora. Până acum, cercetătorii cunoșteau doar efectele secundare ale paracetamolului asupra ficatului atunci când medicamentul era administrat în doze mari.
Studiul confirmă efectele paracetamolului asupra personalității
Acetaminofenul este util atât pentru ameliorarea durerii fizice, cât și psihice. Cercetările efectuate la Universitatea de Stat din Ohio reprezintă un pas înainte. Oamenii de știință au descoperit un nou efect secundar al administrării de paracetamol. De fapt, acești cercetători au descoperit faptul că paracetamolul poate reduce emoțiile pozitive.
Au fost efectuate două studii la care au participat studenți din aceeași universitate.
Primul studiu
Primul studiu a avut 82 de participanți. Jumătate dintre ei au luat 1 gram de paracetamol. Cealaltă jumătate a luat un placebo. Apoi, au așteptat aproximativ 1 oră până când cercetătorii le-au arătat fotografii menite să provoace anumite emoții. Au existat trei tipuri de fotografii:
- Foarte neplăcute: de exemplu, fotografii cu copii subnutriți
- Fotografii neutre: aceste fotografii nu exprimau o emoție clară
- Fotografii foarte plăcute
După ce au analizat fiecare imagine, subiecților li s-a cerut să le evalueze pe o scară de la -5 la 5. Apoi, cercetătorii au măsurat răspunsul emoțional pe care subiecții l-au avut pe o scară de la 0 la 10. Cei care au luat paracetamol au evaluat fotografiile ca fiind mai puțin emoționante decât cei care au luat un placebo. În plus, același lucru s-a întâmplat și cu emoțiile.
Citește mai mult:
Al doilea studiu
După aceste rezultate, cercetătorii au făcut un al doilea studiu în care au arătat aceleași fotografii la 85 de persoane. Au urmat aceleași judecăți și reacții emoționale ca și în studiul anterior. În schimb, oamenii de știință au adăugat încă un parametru pentru a se asigura că imaginile afectează doar emoțiile, nu și judecata.
Subiecții au fost nevoiți să evalueze cât de mult albastru au văzut în fiecare fotografie. Din nou, persoanele care au luat paracetamol, comparativ cu cele care au luat placebo, au avut evaluări și reacții emoționale diferite . Atât în cazul fotografiilor negative, cât și în cazul celor pozitive, a existat o mare diferență.
Aprecierile cu privire la conținutul de culoare albastră au fost similare, indiferent dacă participanții au luat sau nu paracetamol. Prin urmare, rezultatele sugerează faptul că paracetamolul afectează emoțiile și nu judecata.
Citește mai mult:
Efectele paracetamolului asupra personalității: rezumat
În acest moment, cercetătorii nu știu dacă și alte analgezice, precum ibuprofenul, au același efect. Cu toate acestea, există planuri de a studia și acest aspect.
Spre deosebire de multe alte analgezice, paracetamolul nu este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Asta înseamnă că nu controlează inflamația. Totuși, nu știm încă dacă acest lucru are legătură cu efectele paracetamolului asupra personalității.
În timpul acestui studiu, unii oameni au reacționat diferit la evenimentele pozitive și negative ale vieții. Acest lucru demonstrează efectele paracetamolului asupra personalității. În orice caz, cercetările viitoare trebuie să confirme sau să excludă acest efect.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Farré, M., Abanades, S., Álvarez, Y., Barral, D., & Roset, P. N. (2004). Paracetamol. DOLOR. https://doi.org/10.12968/jprp.2019.1.1.7
- Choo, C., Diederich, J., Song, I., & Ho, R. (2014). Cluster analysis reveals risk factors for repeated suicide attempts in a multi-ethnic Asian population. Asian Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.ajp.2013.10.001
- Ystrom, E., Vollrath, M. E., & Nordeng, H. (2012). Effects of personality on use of medications, alcohol, and cigarettes during pregnancy. European Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1007/s00228-011-1197-y