Ce este acidul salicilic și cum se utilizează? - Doza de Sănătate
 

Ce este acidul salicilic și cum se utilizează?

Acidul salicilic aparține grupului de agenți analgezici, antipiretici și antiinflamatori. A fost descris pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de Richard Stone. Acest reverend a menționat faptul că infuziile de scoarță de salcie albă vindecau febra.
Ce este acidul salicilic și cum se utilizează?

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Ce este acidul salicilic? Acesta este o substanță care are proprietăți keratolitice și antimicrobiene. De obicei, experții îl folosesc în domenii precum dermatologia. Acest lucru se datorează faptului că este capabil să realizeze exfolierea pielii și să prevină contaminarea cu bacterii și ciuperci. De asemenea, acidul salicilic poate regla producția de sebum și poate acționa ca un agent antiinflamator. Prin urmare, experții îl consideră fundamental în îmbunătățirea aspectului pielii îmbătrânite.

Ce este acidul salicilic și cum este obținut?

Ce este acidul salicilic natural

Coaja arborelui de salcie albă, Salix alba, conține o substanță cunoscută sub numele de salicină. De aici provine acidul salicilic. Cu toate acestea, acest hidroxi acid poate fi găsit și în alte plante, cum ar fi frunzele de mesteacăn și de salcie himalayană (wintergreen).

Acidul salicilic aparține grupului de agenți analgezici, antipiretici și antiinflamatori. A fost descris pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de Richard Stone. Acest reverend a menționat faptul că infuziile de scoarță de salcie albă vindecau febra.

Medicii au sintetizat această substanță pentru prima dată în 1899. Apoi, au folosit-o pentru a înlocui chinina în scopul de a controla febra și durerea pe cale orală. Unul dintre metaboliții săi a fost acidul salicilic. Acest acid are, de asemenea, utilizări de actualitate.

Acțiunea și efectele acidului salicilic

În general, efectul acidului salicilic asupra pielii este legat de impactul său asupra structurii tegumentare. Acidul salicilic afectează coeziunea dintre keratinocite, un tip de celule și peelingul pielii. Astfel, acest acid acționează ca un keratolitic (exfoliant) și antimicrobian în concentrații de 5 până la 10%.

De asemenea, acidului salicilic i s-a atribuit un efect antiinflamator direct. Însă acest lucru nu a fost deocamdată confirmat prin studii științifice. În concentrații mai mici, între 1 și 3%, acidul salicilic acționează ca un keratoplastic. Substanțele keratoplastice sunt cele care favorizează regenerarea stratului cornos și normalizează cheratinizarea defectuoasă. Keratoliticele sunt substanțe capabile să provoace desprinderea corneei sau să reducă grosimea acesteia.

Mai mult, este important de reținut faptul că acidul salicilic este solubil în grăsimi. Asta înseamnă că poate fi amestecat și dizolvat în grăsimile existente în epidermă și în materialul sebaceu care este blocat în foliculi. Atunci când este introdus în zonele lipide ale pielii, aceasta se exfoliază.

Indicații de utilizare

Structura pielii umane

Per ansamblu, există nouă indicații principale pentru această substanță:

  • Keratolitic. În concentrațiile menționate mai sus, medicii folosesc acidul salicilic pentru a trata negii obișnuiți, plați și plantari.
  • Keratoplastic. În concentrație de 0,5%, medicii îl folosesc pe marginea ulcerelor atonice.
  • Fotoîmbătrânire. Uneori, medicii îl recomandă pentru a trata cheratoza actinică și petele solare de pe spatele mâinilor și ale antebrațelor.
  • Fotoprotector. În acest caz, acționează ca un filtru chimic.
  • Antifungic. Favorizează transportul medicamentelor antifungice topice în piele.
  • Anestezic. Are un ușor efect anestezic. Acest lucru se datorează faptului că intervine în sinteza prostaglandinelor, substanțe legate de manifestarea durerii. De exemplu, medicii îl recomandă pentru ameliorarea durerilor provocate de ulcerul cutanat.
  • Analgezic. Anumiți derivați ai acidului salicilic sunt folosiți pentru ameliorarea bursitei și a durerilor musculare.
  • Antipruritic. Elimină mâncărimea.
  • Antiinflamator. La fel ca efectul analgezic și anestezic, efectul său antiinflamator provine din capacitatea sa de a inhiba sinteza prostaglandinei.

Efecte adverse ale acidului salicilic

Ca și în cazul tuturor celorlalte substanțe și medicamente chimice, acidul salicilic poate declanșa anumite efecte adverse, care includ următoarele:

  • Toxicitate ca urmare a absorbției sistemice. Dacă substanța intră în fluxul sanguin, ea poate declanșa anumite probleme precum greața și vărsăturile.
  • Inhibitor mitotic și teratogen. Aceasta înseamnă că afectează diviziunea celulară și fătul. Prin urmare, experții nu le recomandă femeilor însărcinate utilizarea de acid salicilic.
  • Reacții alergice. Persoanele alergice la această substanță nu ar trebui să o utilizeze, deoarece ar putea duce la complicații grave.
  • Tulburări psihice. Aceste reacții adverse sunt mai puțin frecvente.

Concluzie

Experții recomandă acidul salicilic pentru diverse probleme și afecțiuni, deoarece consideră că este relativ sigur și foarte eficient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194
  • Rougier A. Efficacy and safety of a new salicylic acid derivative (LHA) alone or as a complement of tretinoin in acne treatment. J Am Acad Dermatol, 2007 Feb (56) 2 sup 2: AB15.
  • Bari AU, Igbal Z, Rahman SB; Superficial chemical peeling with salicylic Acid in facial dermatoses. J Coll Physicians Surg Pak. 2007 Apr;17(4):187-90.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.