Ce este un sistem de verificare a medicamentelor? - Doza de Sănătate
 

Ce este un sistem de verificare a medicamentelor?

Sistemului European de Verificare a Medicamentelor are drept rol identificarea ușoară a produselor farmaceutice prin imprimarea de coduri și atașarea de dispozitive de securitate pe exteriorul ambalajului acestora.
Ce este un sistem de verificare a medicamentelor?
Iván Losada

Scris și verificat de chiropracticianul Iván Losada.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Inventarea unui sistem de verificare a medicamentelor reprezintă răspunsul autorităților la problema din ce în ce mai răspândită a medicamentelor contrafăcute. În articolul de azi, îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Riscurile asociate medicamentelor contrafăcute

Medicamentele contrafăcute sunt rezultatul unei acțiuni criminale împotriva industriei farmaceutice și guvernelor. Pe de-o parte, persoanele care fabrică asemenea produse nu plătesc taxe și, pe de altă parte, medicamentele contrafăcute pot pune în pericol sănătatea persoanelor care le folosesc.

Așadar, pacienții riscă să ia medicamente ce nu conțin substanțele active necesare pentru a combate bolile de care suferă. Totodată, aceștia ar putea ingera produse toxice sau care provoacă efecte secundare foarte grave.

Obiectivele unui sistem de verificare a medicamentelor

Farmacist aranjând medicamente pe raft

Principalul obiectiv al sistemelor de verificare a medicamentelor este să definească liniile directoare, cadrul de siguranță și perceptele tehnice asociate produselor farmaceutice. Toate acestea permit identificarea și verificarea autenticității medicamentelor vândute în farmacii sau în mediul online.

Măsurile de siguranță introduse vizează identificarea medicamentelor prin intermediul codurilor imprimate și al dispozitivelor de securitate atașate pe exteriorul ambalajelor. Acest lucru consolidează măsurile de control la farmaciile care distribuie medicamente cu ajutorul internetului și măresc cerințele pentru înregistrarea ca angrosist.

Datorită măsurilor menționate, există un registru al tuturor medicamentelor care intră și ies din farmacii, inclusiv cele care operează online sau în spitale.

Ce avantaje oferă un sistem de verificare a medicamentelor?

 • Coduri unice și alte mijloace de identificare pentru fiecare medicament în parte;
 • O bază de date unificată și consolidată pentru întreaga industrie, pentru comercianți și pentru administrație;
 • Verificarea medicamentelor la punctele de distribuire;
 • Asigurarea siguranței pacienților și, totodată, protejarea dreptului la intimitate;
 • Profitarea de beneficiile globale ale identificării universale a tuturor medicamentelor;
 • Atribuirea unui număr de serie unic fiecărui medicament;
 • Simplificarea măsurilor de siguranță, care vor deveni mai fiabile și mai puternice;
 • Încurajarea implicării tuturor ramurilor sistemului farmaceutic.

Măsuri de siguranță

Pastile și capsule

Măsurile de siguranță impuse de Sistemul European de Verificare a Medicamentelor garantează autenticitatea produselor farmaceutice. Acesta este folosit în toate statele membre ale Uniunii Europene și are rolul de a identifica farmaciile care vând medicamente eliberate fără rețetă medicală în mediul online.

În plus, sunt în vigoare standarde stricte cu privire la compoziția medicamentelor, ingredientele lor active și activitatea producătorilor și a comercianților angro, care sunt supuși periodic unor controale. Recipientele prezintă dispozitive de siguranță numite „Data Matrix”, care trebuie încorporate în liniile de asamblare ale industriei farmaceutice. Acestea au drept obiective verificarea autenticității și prevenirea manipulării.

Implementare

Următoarele organizații iau parte la dezvoltarea și implementarea regulamentelor europene:

 • Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice
 • Federația Internațională a Angrosiștilor Farmaceutici
 • Asociația pentru Medicamente Accesibile
 • Consiliul Farmaceutic General

Sistemul European de Verificare a Medicamentelor a intrat în vigoare la data de 9 februarie 2019 în toate statele membre ale Uniunii Europene, după trei ani de negocieri. Însă anumite state nu au reușit încă să implementeze toate prevederile stabilite.

Industria farmaceutică a investit peste 200 de milioane de euro pentru a-și adapta liniile de producție noilor cerințe impuse de lansarea sistemului de verificare a medicamentelor. Așadar, prezența medicamentelor contrafăcute pe piață este scăzută, fiind asociată vânzării online. Specialiștii sunt optimiști că noul sistem va fi benefic pentru consumatori, pentru industria farmaceutică și pentru oameni.

În ansamblu, Sistemul European de Verificare a Medicamentelor va fi un mecanism cheie pentru monitorizarea medicamentelor de pe piață într-un mod eficient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.