Dispozitive pentru monitorizarea glicemiei - Doza de Sănătate
 

Dispozitive pentru monitorizarea glicemiei

Monitorizarea continuă a glicemiei și exercițiile fizice sunt esențiale atunci când ai diabet. În articolul de astăzi, vom discuta despre dispozitivele de monitorizare a glicemiei la diabetici.
Dispozitive pentru monitorizarea glicemiei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Controlul diabetului este esențial pentru fiecare persoană afectată de această boală. În primul rând, pacienții trebuie să urmeze sfaturile medicului și să adopte un stil de viață sănătos. Acesta include o dietă echilibrată, hidratare adecvată și o rutină de exerciții fizice. De asemenea, bolnavii de diabet trebuie să folosească dispozitive pentru monitorizarea glicemiei.

Bolnavii de diabet trebuie să înregistreze periodic toate activitățile pe care le desfășoară. Scopul este menținerea obiceiurilor sănătoase. În funcție de informațiile pe care le colectează, medicul îi va ajuta să evalueze ce este bine pentru ei și ce nu.

Vestea bună este că nu mai trebuie să faci totul manual. În zilele noastre, progresele tehnologice oferă tot felul de opțiuni când vine vorba de dispozitive pentru monitorizarea glicemiei.

Dispozitive pentru monitorizarea glicemiei la pacienții diabetici

Glucometre

Pacient care își măsoară glicemia
Glucometrul este unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru controlul diabetului datorită simplității sale și ușurinței de utilizare.

Glucometrele sunt utilizate pe scară largă de către persoanele cu diabet zaharat. Acestea sunt esențiale în tratamentul și controlul diabetului la domiciliu. Glucometrul este un dispozitiv care ajută la obținerea de informații imediate despre concentrația de glucoză din sânge.

Pentru a funcționa, acest dispozitiv necesită o mică probă de sânge capilar. Apoi, acesta analizează valorile și în câteva secunde (între 5 și 6) oferă un rezultat în mg/dL (miligrame pe decilitru).

Spre deosebire de testele efectuate în cadrul spitalului, nu este necesar să se încerce creșterea nivelului glicemiei pentru măsurarea acesteia. În schimb, glucometrul efectuează citirea pe baza valorilor găsite în sânge în momentul în care proba este colectată.

Cu toate acestea, pentru a efectua un test de glicemie, bolnavul trebuie să consume o anumită cantitate de glucoză pe stomacul gol. De obicei, acesta va obține un rezultat corect câteva ore mai târziu.

Dispozitiv implantat subcutanat

Dispozitive pentru monitorizarea glicemiei implantate în braț
Poți obține informații în timp real despre glicemia ta cu ajutorul unui dispozitiv implantat subcutanat.

În afară de glucometre, oamenii încep să folosească și alte tipuri de instrumente, cum ar fi dispozitivele implantate. Aceste dispozitive pătrund sub piele și oferă o monitorizare continuă. De asemenea, acestea sunt numite „monitoare de glucoză în timp real”.

Spre deosebire de alte dispozitive, aceste tipuri de senzori măsoară lichidul interstițial. Acesta este lichidul care înconjoară celulele țesutului de sub piele. Așadar, nu este un substitut pentru glucometru, ci un instrument complementar.

Senzorii care monitorizează continuu nivelul de glucoză sunt foarte eficienți și utili. Pe lângă colectarea mai multor informații, aceștia oferă și semnale de alarmă pacientului. Aceste alarme se declanșează cu 10-30 de minute înaintea unui vârf de hipoglicemie sau hiperglicemie. De asemenea, aceste alarme permit pacientului să ia măsurile necesare pentru a-și controla nivelul glicemiei și a-și menține calitatea vieții.

Dispozitivul Accu-check are un senzor ce va fi implantat în braț. Senzorul trebuie înlocuit de două ori pe an. Celelalte monitoare de glucoză disponibile pe piață necesită o înlocuire săptămânală sau la două săptămâni. Așadar, acest dispozitiv este avantajos și oferă pacientului liniște sufletească pentru o perioadă mai lungă de timp.

Aplicații pentru telefonul mobil

Majoritatea dispozitivelor de monitorizare a glicemiei au o aplicație de control care se conectează la senzor pentru a colecta datele pe un telefon mobil. Aceste aplicații colectează și:

  • Orice distanță parcursă de-a lungul zilei
  • Consumul de calorii în timpul oricărei activități fizice

Aplicațiile mobile sunt o noutate care s-a dovedit a fi foarte utilă în controlul diabetului. Acest lucru se datorează faptului că acestea facilitează colectarea datelor. Prin urmare, aplicațiile pentru telefonul mobil permit pacientul să facă o analiză mai profundă a stării sale de sănătate.

Profită și tu de aceste dispozitive de monitorizare a glicemiei dacă ai diabet!

Cum să eviți creșterea nivelului de zahăr din sânge

Pacient care se înțeapă în deget pentru măsurarea glicemiei
Dispozitivele de monitorizare a diabetului permit oamenilor să se bucure de o viață liniștită și sănătoasă.

Pentru a avea control asupra diabetului și a reduce la minim oscilațiile nivelului de zahăr din sânge, trebuie să adopți anumite obiceiuri. De exemplu:

  • Pentru început, monitorizează-ți glicemia înainte, în timpul și după orice activitate fizică.
  • Programează-ți activitatea fizică în avans, astfel încât să poți mânca cantitatea potrivită de carbohidrați și să-ți reglezi dozele de insulină.
  • Consumă carbohidrați în timpul antrenamentului fizic (mai ales când acesta durează mult timp).

Dacă ai implantat un dispozitiv de măsurare continuă a glucozei din sânge, nu va trebuie decât să verifici valorile acesteia din aplicația de pe telefonul mobil pentru a ști ce măsuri trebuie să adopți. Aceste tipuri de dispozitive sunt, fără doar și poate, o modalitate excelentă de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor bolnave de diabet.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kittah NE, Vella A. MANAGEMENT OF ENDOCRINE DISEASE: Pathogenesis and management of hypoglycemia. Eur J Endocrinol. 2017 Jul;177(1):R37-R47. doi: 10.1530/EJE-16-1062. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381450.
  • Grajower MM, Horne BD. Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4):873. doi: 10.3390/nu11040873. PMID: 31003482; PMCID: PMC6521152.
  • Westman EC, Tondt J, Maguire E, Yancy WS Jr. Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab. 2018 Sep;13(5):263-272. doi: 10.1080/17446651.2018.1523713. PMID: 30289048.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.