Controlul diabetului de tip 2 în mod natural - Doza de Sănătate
 

Controlul diabetului de tip 2 în mod natural

Pentru a ține sub control diabetul de tip 2, este important să-ți monitorizezi atent dieta. De asemenea, trebuie să consulți un specialist în nutriție pentru a afla care sunt cele mai potrivite alimente pe care le poți include în alimentația ta zilnică.
Controlul diabetului de tip 2 în mod natural
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În societatea modernă, una dintre cele mai întâlnite boli este diabetul. Există două forme ale acestei afecțiuni: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 trebuie ținut sub control prin injectarea de insulină. Însă controlul diabetului de tip 2 se poate realiza în mod natural, printr-o alimentație echilibrată.

În articolul de astăzi vom discuta despre modurile în care diabetul de tip 2 poate fi controlat prin intermediul dietei. Dacă suferi de această boală sau ai pe cineva drag care este bolnav, citește în continuare.

Tipuri de diabet

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul încetează să mai producă un anumit hormon, numit insulină. Deoarece organismul pacientului nu mai produce deloc insulină, acesta are nevoie de un aport extern. Conform anumitor studii, acest tip de diabet are cauze genetice, iar apariția sa nu poate fi prevenită.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 implică și el lipsa de insulină. Însă organismul încă mai produce o cantitate limitată din acest hormon. Este posibil și ca organismul să producă suficientă insulină, dar să nu o poată procesa.

Insulina și glucoza

Controlul diabetului de tip 2 cu un glucometru

După cum ai putut observa mai sus, am menționat de multe ori insulina. Acest hormon este foarte important pentru sănătatea generală a organismului, deoarece se află în strânsă legătură cu glucoza.

Atunci când mănânci, o parte din alimentele ingerate sunt transformate în glucoză. Acest proces este foarte important pentru corpul tău, deoarece glucoza este principala sa sursă de energie.

Insulina îi permite glucozei să ajungă în celulele care au nevoie de ea. Atunci când în corpul tău nu se secretă suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge, cauzând probleme de sănătate serioase.

Controlul diabetului de tip 2

Diabetul de tip 1 și cel de tip 2 sunt foarte diferite, în principal deoarece în cazul primului tip nu există deloc insulină în organism. În cazul diabetului de tip 2, există o anumită cantitate de insulină, însă nu suficientă.

Prin urmare, principalul mod de a controla diabetul de tip 1 este prin suplimentarea cu insulină. Acest lucru nu este valabil însă și pentru controlul diabetului de tip 2, acolo unde poți folosi alte metode pentru a ține sub control afecțiunea.

Totuși, asta nu înseamnă că persoanele dependente de insulină nu ar trebui să-și monitorizeze dieta sau că pacienții cu diabet de tip 2 nu au nevoie de  tratament medicamentos. Adesea, aceste lucruri sunt necesare. Ceea ce încercăm însă să punem în evidență este faptul că alimentația adecvată poate juca un rol primordial în controlul diabetului de tip 2. Îți vom explica despre ce este vorba.

Cum să ții sub control diabetul de tip 2

Ai grijă la glucoză

Este o greșeală să îți imaginezi că nivelul de zahăr în sânge crește numai atunci când consumi dulciuri. Glucoza se formează deoarece unele dintre alimentele pe care le consumi se transformă în aceasta, chiar dacă nu sunt dulci.

Este important să clarificăm acest lucru deoarece mulți oameni care au diabet de tip 2 consideră că, prin evitarea dulciurilor, nu le va mai crește glicemia. Însă acest lucru nu este adevărat. Carbohidrații, spre exemplu, pot duce la creșteri drastice ale nivelului de zahăr în sânge.

Consumă carbohidrați complecși

Boabe de cereale

Deși carbohidrații se transformă în zahăr atunci când ajung în sânge, nu poți evita consumul acestora. Faptul că suferi de diabet de tip 2 nu înseamnă că trebuie să elimini din dieta ta grupe întregi de alimente.

Ceea ce trebuie să faci este să alegi cele mai bune alimente din fiecare grup, în funcție de afecțiunea de care suferi. În ceea ce privește carbohidrații, este indicat să îi alegi pe cei complecși în detrimentul celor simpli.

Cu alte cuvinte, este indicat să mănânci orez brun, cereale integrale și legume în loc de paste, făină rafinată, gemuri și cereale procesate.

Nu folosi prea mulți îndulcitori

Este indicat să eviți pe cât posibil consumul de zahăr deoarece acesta are un impact direct și puternic asupra glicemiei. Însă știm că îți dorești să consumi și bunătăți dulci. Așadar, poți utiliza îndulcitori naturali.

Există totuși anumite studii care vorbesc despre efectele adverse ale îndulcitorilor. Prin urmare, ar trebui să îi folosești cu moderație, astfel încât aceștia să nu-ți afecteze starea de sănătate.

Consumă proteine

Alimente proteice pentru controlul diabetului de tip 2

Proteinele nu au același efect ca și carbohidrații. Acestea nu se transformă în glucoză în organism. Așadar, poți consuma cantități generoase de proteine fără teama că nivelul de zahăr din sângele tău va crește.

Ai grijă la grăsimi

Grăsimile nu se transformă în glucoză. Însă acestea cresc nivelul de colesterol în organism. Colesterolul ridicat poate agrava diabetul de care suferi deja. Așadar, este foarte important să-ți monitorizezi cu atenție dieta.

Consumă alimente care cresc absorbția insulinei

Alege să consumi alimente care cresc rata de utilizare și absorbție a insulinei. Pe lângă faptul că trebuie să elimini din dieta ta alimentele care se transformă rapid în glucoză, este important să ingerezi alimente care ajută insulina să își îndeplinească în mod corespunzător funcția. Spre exemplu, consumă ulei de cocos, ciuperci și scorțișoară.

După cum ai putut observa, există multe alimente utile pentru controlul diabetului de tip 2. Însă discută întotdeauna cu medicul tău înainte de a adopta o anumită dietă și nu ignora niciodată tratamentele pe care ți le prescrie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Steck A., Rewers MJ., Genetics of type 1 diabetes. Clinical Chemistry, 2011. 57 (2): 176-185.
  • Wstman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.