Descoperă 4 rețete de dulciuri pentru diabetici

5 iulie 2018
Diabetul este o boală care se caracterizează printr-un nivel ridicat al glucozei în sânge (glicemie). 

În fiecare zi apar noi și noi rețete care ne îmbunătățesc mesele zilnice. Dintr-un meniu delicios nu lipsesc nici deserturile. Tocmai de aceea am decis să îți prezentăm mai jos câteva dintre cele mai bune rețete de dulciuri pentru diabetici. 

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet, te gândești probabil că trebuie să renunți de tot la prăjituri și alte bunătăți. Însă cu puțină creativitate, îți poți satisface pofta de dulce fără să îți pui sănătatea în pericol.

Rețete de dulciuri pentru diabetici

 1. Spumă cu semințe de chia, căpșune și kiwi

Rețete de dulciuri pentru diabetici cu căpșune și semințe de chia

Această rețetă este foarte simplă și delicioasă. Glucidele din fructe abia pot fi puse la socoteală, iar alți îndulcitori nu sunt necesari. În plus, semințele de chia reglează glicemia și colesterolul.

Ingrediente

  • 1 kiwi tăiat felii
  • Extract de vanilie
  • Scorțișoară măcinată (după gust)
  • ½ cană de căpșune tăiate felii (100 g)
  • 1 cană de iaurt cu un conținut redus de grăsimi
  • ¼ cană de lapte degresat sau de migdale (200 ml)

Mod de preparare

  • Amestecă semințele de chia cu laptele și ține produsul la frigider timp de trei – patru ore. Vei vedea că amestecul a căpătat consistența unei spume sau a unui gel.
  • Scoate-l din frigider și adaugă iaurtul, extractul de vanilie și scorțișoara. Nu trebuie să adaugi niciun îndulcitor. 
  • Pune spuma în forme și adaugă fructele feliate deasupra. Dacă dorești, poți decora desertul cu frunze de mentă.

2. Înghețată cu ciocolată, scorțișoară și nuci

Înghețata este un desert foarte tentant și o încântare pentru papilele gustative. Sortimentul de mai jos este potrivit și pentru bolnavii de diabet. Această rețetă este pentru trei porții:

Ingrediente

  • Scorțișoară măcinată (după gust)
  • 6 nuci tocate
  • 125 ml de iaurt simplu cu un conținut scăzut de grăsimi (sau iaurt grecesc degresat)
  • 250 g de înghețată de ciocolată cu un conținut scăzut de grăsimi și fără zahăr
  • 2 lingurițe de cafea solubilă, dizolvată în ½ cană de apă fierbinte (30 g)

Mod de preparare

  • Amestecă într-un bol cafeaua solubilă și apa, scorțișoara, nucile tocate și iaurtul.
  • Adaugă înghețata de ciocolată și amestecă până obții o pastă omogenă.
  • Toarnă înghețata în forme sau pahare și pune-le în congelator. Lasă-le să stea 30 – 40 de minute. Dacă preferi un desert mai solid, poți să lași înghețatele la congelator minim două ore. Poți adăuga orice ierburi proaspete dorești.

3. Tartă cu cafea

Rețete de dulciuri pentru diabetici cu cafea

Una dintre cele mai gustoase rețete de dulciuri pentru diabetici este o tartă cu cafea. Pe lângă faptul că are un gust minunat, acest desert este și foarte aromat.

Ingrediente

  • 4 gălbenușuri
  • 8 albușuri
  • 1 cană de apă fierbinte
  • 2 căni de lapte degresat
  • ½ cană de amidon de porumb (100 g)
  • 2 linguri de cafea solubilă, dizolvată în ½ cană de apă fierbinte (30 g)
  • 2 linguri de îndulcitor pentru diabetici (30 g)

Mod de preparare

  • Pentru început, dizolvă amidonul de porumb în laptele degresat și dă amestecul deoparte. Bate albușurile, gălbenușurile și îndulcitorul într-un vas separat până obții un produs omogen. Adaugă treptat laptele cu amidon de porumb, împreună cu cafeaua și apa.
  • Toarnă compoziția în forme de budincă și lasă-le să se coacă bine la baie de aburi în cuptorul preîncălzit la 180 °C.
  • Lasă desertul să se răcească și scoate-l cu atenție din forme.
  • Lasă tartele la frigider timp de aproximativ două ore înainte de a le servi.

4. Fursecuri cu nuci

Aceste fursecuri micuțe cu nuci nu pot lipsi de pe lista de rețete de dulciuri pentru diabetici. Le poți servi ca desert după masă sau cu o ceașcă de cafea după-amiaza. Rețeta de mai jos conține și o doză mică de whisky, însă acest ingredient este opțional.

Fursecuri cu nuci pe lista de rețete de dulciuri pentru diabetici

Ingrediente

  • 6 nuci tocate
  • Scorțișoară măcinată (după gust)
  • 2 linguri de whisky (opțional)
  • 250 g de brânză săracă în grăsimi sau ricotta degresată
  • 1 plic de gelatină fără arome (aproximativ 7 g)
  • 1 lingură de stafide (închise sau deschise la culoare)
  • 2 linguri de fulgi de ovăz (30 g)
  • 1 lingură de îndulcitor pentru diabetici
  • 1 lingură de pudră de cacao fără zahăr (15 g)

Mod de preparare

  • Adaugă whisky-ul într-o cratiță și lasă-l să fiarbă la foc mic timp de două – trei minute. Amestecă într-un castron brânza ricotta, pudra de cacao, nucile, stafidele, scorțișoara și îndulcitorul.
  •  Toarnă whisky-ul cald peste acest amestec și presară gelatina deasupra. Amestecă toate ingredientele și lasă compoziția să stea deoparte în timp ce pregătești tava.
  • Umezește ușor tava sau forma aleasă și las-o să stea în congelator 10 minute. 
  • Toarnă compoziția în tavă și las-o în frigider timp de cel puțin trei ore.
  • Taie prăjitura în formele dorite înainte de a o servi.
Te-ar mai putea interesa