Adevărul despre medicamentele pentru slăbit - Doza de Sănătate
 

Adevărul despre medicamentele pentru slăbit

Medicamentele pentru slăbit nu reprezintă o soluție pentru a combate obezitatea. Însă aceste produse îi pot ajuta pe pacienți să își schimbe stilul de viață, astfel încât să prevină câștigul în greutate adițional. Cu toate acestea, studiile sugerează că este mai eficient să combinăm o dietă sănătoasă cu exerciții fizice decât să luăm asemenea medicamente.
Adevărul despre medicamentele pentru slăbit

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Adevărul despre medicamentele pentru slăbit este frecvent ascuns. Din păcate, industria farmaceutică a popularizat anumite produse care, teoretic, ar trebui să susțină pierderea în greutate. Problema este faptul că, în realitate, acestea nu sunt eficiente și ar putea fi nocive pentru sănătate.

În fond, medicamentele pentru slăbit sunt exact ceea ce sugerează denumirea acestora: medicamente. Acestea ar trebui prescrise de către un specialist care a evaluat pacientul și, luând în considerare mai mulți factori, a stabilit care este cel mai adecvat tratament.

Trebuie să menționăm și că medicamentele pentru slăbit nu constituie o soluție magică. Pierderea în greutate este un proces complex, care depinde de mulți factori. Deși un produs farmaceutic ar putea fi util, acesta nu va da randament dacă pacientul nu adoptă o dietă adecvată și o rutină de exerciții fizice.

Ce sunt medicamentele pentru slăbit?

Medic măsurând talia pacientei
Evaluarea medicală este o etapă esențială în procesul de pierdere în greutate, mai ales dacă pacientul vrea să recurgă la medicamente.

În primul rând, un medic nu va prescrie niciodată medicamente pentru slăbit în scop pur estetic. Totodată, studiile sugerează că niciun asemenea produs nu este mai eficient decât o dietă echilibrată combinată cu exerciții fizice.

Multe medicamente pentru slăbit afectează sistemul nervos central, inhibând circuitele hipotalamice complexe care reglează foamea și sațietatea. Principalul lor efect este faptul că te ajută să îți fie mai rar foame.

Alte medicamente pentru slăbit au efect diuretic sau laxativ, accelerând metabolismul. Pe piață sunt disponibili și așa-zișii „arzători de grăsime”, produse vândute în supermarketuri și farmacii care nu sunt susținute de cercetări științifice.

Adevărul despre pacienții cărora le sunt prescrise medicamentele pentru slăbit

Medicamentele pentru slăbit nu sunt indicate tuturor persoanelor. De pildă, femeile gravide și cele care alăptează trebuie să le evite. Specialiștii nu recomandă aceste produse nici minorilor și sub nicio formă nu ar trebui să le iei fără avizul unui medic.

Ca să poți lua medicamente pentru slăbit, trebuie să îndeplinești următoarele criterii:

  • Ai fost diagnosticat cu obezitate. Conform medicilor, un pacient este obez dacă greutatea sa reală este cu 20% peste cea ideală, conform înălțimii și constituției acestuia. În general, acest lucru presupune a avea un indice de masă corporală de cel puțin 30.
  • Ai un indice de masă corporală sub 30, dar peste 27 și suferi de anumite tulburări. În această categorie intră pacienții cu diabet, apnee în somn sau hipertensiune arterială. Specialiștii le pot recomanda acestor pacienți să ia medicamente pentru slăbit.

Trebuie însă să precizăm că medicamentele nu reprezintă niciodată prima opțiune de tratament. Medicii le prescriu numai dacă pacientul a urmat deja o dietă și un regim de exerciții pentru o perioadă de 3-6 luni, fără a reuși să piardă mai mult de 5% din greutatea sa corporală. Totodată, pacientul trebuie să fie motivat și hotărât să slăbească utilizând toate mijloacele necesare.

Adevărul despre efectele secundare provocate de medicamentele pentru slăbit

Femeie experimentând durere abdominală

Asemenea oricăror alte produse farmaceutice, medicamentele pentru slăbit pot cauze efecte secundare, care variază de la o persoană la alta. Acestea provoacă, cel mai frecvent, simptome ușoare, cum ar fi diareea, constipația sau greața, care tind să se amelioreze în timp.

Medicamente ca fentermina, benzfetamina, amfepramona și fendimetrazina pot cauza dificultăți de somn, agitație, neliniște, dureri de cap și creșteri ale tensiunii arteriale. Alte efecte secundare ce survin în cazuri foarte rare includ:

  • Icter
  • Urină închisă la culoare
  • Scaune deschise la culoare
  • Mâncărimi
  • Dureri abdominale
  • Pierderea poftei de mâncare

Precauții înainte de a lua medicamente pentru slăbit

Unele produse vândute în farmacii despre care se spune că ar stimula pierderea în greutate sunt, de fapt, inutile. Nu există cercetări științifice care să dovedească eficiența acestora. Este vorba despre acele medicamente care se eliberează fără rețetă.

Produsele cu efedră, efedrină sau cafeină trebuie administrate cu prudență. Acestea au fost asociate cu atacul de apoplexie, infarctul miocardice, accidentul vascular cerebral și decesul subit. Așadar, nu lua medicamente ce conțin substanțele menționate fără avizul medicului.

Efectul medicamentelor pentru slăbit prescrise de specialiști dispare după ce tratamentul este întrerupt. Fără a adopta o dietă sănătoasă și un stil de viață adecvat, pacienții riscă să se îngrașe din nou. Obiceiurile benefice trebuie menținute permanent pentru ca pierderea în greutate să fie de durată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017 Jun;39(6):559-565.
  • Duan S, Xie L, Zheng L, Huang J, Guo R, Sun Z, Xie Y, Lv J, Lin Z, Ma S. Long-term exposure to ephedrine leads to neurotoxicity and neurobehavioral disorders accompanied by up-regulation of CRF in prefrontal cortex and hippocampus in rhesus macaques. Behav Brain Res. 2020

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.