3 cure de slăbire sănătoase și fără riscuri - Doza de Sănătate
 

3 cure de slăbire sănătoase și fără riscuri

Deși unele diete ajută la pierderea în greutate fără a afecta sănătatea, cel mai bine este să te consulți cu un nutriționist atunci când decizi să-ți schimbi alimentația. În acest fel, vei putea obține o dietă adaptată nevoilor tale personale. Citește mai departe pentru a descoperi trei diete sănătoase pentru slăbit!
3 cure de slăbire sănătoase și fără riscuri
Saúl Sánchez Arias

Verificat și aprobat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Majoritatea dietelor la modă nu sunt potrivite pe termen mediu și lung sau sunt dăunătoare pentru sănătate. Din acest motiv, am decis să-ți împărtășim 3 cure de slăbire sănătoase și fără riscuri. Le poți urma pe termen lung, iar succesul lor este garantat. Descoperă-le în cele ce urmează!

3 cure de slăbire sănătoase și fără riscuri pentru sănătate

O nutriție corectă este esențială pentru atingerea unei greutăți sănătoase și echilibrate. În această privință, cel mai bine este să adopți diete care să asigure furnizarea nutrienților aparținând tuturor grupurilor alimentare. Mai mult, potrivit concluziilor unui studiu publicat în Jurnalul de Cercetare în Științe Medicale, reducerea aportului de calorii este o măsură benefică pentru sănătate pe termen lung.

Cerințele nutritive și energetice ale fiecărei persoane variază în funcție de vârstă, stil de viață și stare de sănătate. Prin urmare, deși mai jos vom prezenta câteva cure de slăbire sănătoase și fără riscuri pentru sănătate, cel mai bine este să consulți un nutriționist care să te ajute să alegi o dietă ce se potrivește nevoilor tale actuale.

1. Dieta ketogenică

Deși această dietă a stârnit controverse în trecut, în prezent este considerată a fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru pierderea în greutate. Această afirmație este susținută de cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică.

Mecanismul dietei ketogenice este simplu: renunță la carbohidrați. Dieta keto este un tip de dietă care nu restricționează cantitățile, ci doar consumul unui grup de alimente. Faptul că nu obligă oamenii să limiteze cantitățile de alimente consumate a făcut ca dieta keto să fie din ce în ce mai populară.

Dieta ketogenică este mai dificil de urmat în primele săptămâni, deoarece poți suferi un mic sevraj atunci când încetezi să consumi zahăr. Cu toate acestea, după ce sevrajul dispare și dacă dieta este bine planificată, este relativ ușor de urmat.

Dieta ketogenică este sigură pentru sănătate pe termen mediu și lung, atât timp cât nu depășești aportul zilnic recomandat de proteine: 0,8 g/kg greutate corporală. Anumite modificări pot face dieta mai ușor de urmat, cum ar fi restricționarea carbohidraților numai după o anumită oră.

Cure de slăbire sănătoase ce includ carne

Dieta ketogenică propune reducerea cantității consumate de carbohidrați la minim. Prin urmare, este una dintre cele mai cunoscute cure de slăbire sănătoase și fără riscuri.

2. Postul intermitent

Postul intermitent constă în alternarea perioadelor lungi de post (cel puțin 16 ore) cu altele în care este permis consumul de alimente. Conform unei analize publicate în Revizuirea Anuală a Nutriției, această practică îmbunătățește sănătatea pe termen mediu și lung, deoarece determină pierderea în greutate și poate îmbunătăți sănătatea metabolică.

Postul intermitent reglează acțiunea „hormonului foamei” (grelina) la scurt timp după trezire. O strategie utilă este să bei cafea sau ceai pe stomacul gol pentru a te simți sătul și pentru a face perioada de post mai suportabilă.

Postul intermitent poate fi combinat cu dieta ketogenică sau cu restricția de carbohidrați după o anumită oră pentru a maximiza rezultatele. Deși există diferite protocoale, cel mai puțin restrictiv și cel care funcționează cel mai bine este 16:8, sărind peste micul dejun sau cină. Printre cele mai agresive strategii se numără o zi de post la fiecare două sau trei zile.

3. Dieta atlantică

Dieta atlantică este o versiune a dietei mediteraneene. Aceasta pune accent pe consumul de pește în detrimentul celui de carne, potrivit unui studiu publicat în BMC Public Health. Nu se consumă pâine decât ocazional, iar vinul nu este considerat un aliment „sănătos pentru inimă”.

Dieta atlantică este o dietă comună în țările nordice și asigură niveluri corecte de vitamina D datorită consumului de pește gras și al produselor lactate. Legumele sunt un element esențial, iar carbohidrații nu sunt baza piramidei alimentare. Deși peștele, uleiurile și nucile sunt principalele surse de grăsime, putem include și avocado în această dietă.

Putem combina dieta atlantică cu postul intermitent pentru a obține rezultate mai bune în ceea ce privește pierderea în greutate. Dieta atlantică este considerată sănătoasă pentru inimă. Este esențial să consumi o mare varietate de fructe și legume și să variezi tipurile de pește consumate (prioritate are peștele gras în detrimentul peștelui alb).

Aliemnte incluse în curele de slăbire

Dieta atlantică este un tip de dietă mediteraneană și oferă aceleași beneficii pentru sănătate. Este mai simplu de adoptat și urmat pe termen lung decât alte diete mai restrictive.

Cure de slăbire sănătoase și fără riscuri: care este cea mai bună?

Când vine vorba de aceste trei cure de slăbire sănătoase, cea mai dificil de urmat este probabil dieta ketogenică. În multe țări, oamenii mănâncă pâine la fiecare masă, iar aportul lor de carbohidrați este destul de ridicat. Prin urmare, restricționarea consumului de carbohidrați poate provoca o anumită respingere inițială a dietei. De asemenea, în primele zile, individul poate experimenta anumite episoade de oboseală până se obișnuiește cu starea de cetoză.

Prin urmare, dieta atlantică pare a fi cea mai practică și mai confortabilă. Este similară cu dieta mediteraneană, cu excepția consumului crescut de pește și a faptului că nu acordă prioritate consumului de cereale. Dieta atlantică reduce semnificativ consumul de alcool, ceea ce este o strategie cu efecte dovedite în pierderea în greutate.

Slăbirea poare fi accentuată dacă alegi să postești intermitent în timpul acestor diete. Deși postul timp de 24 de ore poate fi ușor agresiv cu cei neobișnuiți cu această practică, săritul peste micul dejun este o metodă utilă pentru accelerarea pierderii în greutate. În orice caz, este important să consulți un specialist în nutriție înainte de a încerca oricare dintre aceste cure de slăbire sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Paoli A., Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health, 2014. 11(2): 2092-107.
  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects on intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Calvo Malvar MM., Leis R., Benítez Estévez AJ., Gude F., A randomised, family focused dietary intervention to evaluate the atlantic diet: the GALIAT study protocol. BMC Public Health, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.