Creșterea în greutate odată cu vârsta: cum o previi
Timpul aduce mai mult decât experiență de viață și înțelepciune. Pe măsură ce anii trec, este inevitabil să nu te îngrași. Indiferent cât de sănătoase au fost obiceiurile tale sau ce greșeli ai făcut în dietă, vei observa negreșit creșterea în greutate odată cu vârsta.
Dacă ți-ai făcut întotdeauna griji cu privire la silueta ta, după vârsta de 40 de ani va trebui cu siguranță să acorzi și mai multă atenție acestui aspect. În acest moment al vieții, apar anumite schimbări care vor modifica modul în care organismul tău funcționează.
Chiar dacă nu ai avut niciodată probleme de greutate, tot va trebui să fii mai atentă. De fapt, acele kilograme în plus pot apărea exact atunci când te aștepți mai puțin. Strategiile pe care le-ai folosit până la această vârstă pot să nu mai dea randament după 40 de ani. Activitatea fizică și mâncatul sănătos nu vor mai fi suficiente pentru a te menține în formă.
Complicații ce apar odată cu vârsta
Un stil de viață sedentar, schimbările hormonale și dietele greșite duc la creșterea în greutate odată cu vârsta. După 40 de ani, lucrurile devin din ce în ce mai dificile. Consiliul American al Activității Fizice susține faptul că la această vârstă metabolismul tău încetinește. Prin urmare, vei arde cu 300 de calorii mai puțin decât atunci când erai foarte tânără, la 20 de ani.
Pe lângă acest aspect, apar și complicațiile vieții, lipsa de timp pentru îngrijirea personală, angajamentele de familie, locul de muncă și, în multe situații, lipsa de interes în a fi mai sănătoasă și a arăta mai bine.
Din aceste motive, este necesar să apelezi la alte strategii pentru a preveni creșterea în greutate odată cu vârsta.
Creșterea în greutate odată cu vârsta: Sarcopenia
Există mai multe motive pentru care apare creșterea în greutate odată cu vârsta. Trebuie să înțelegi că acest lucru nu se întâmplă numai din vina. În spatele procesului se află cauze naturale. Acum că ai aflat originea acestei probleme, îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să o combați.
Sarcopenia se dezvoltă pe măsura trecerii timpului. În cadrul acestui proces, pierzi o mare parte a masei musculare. Din cauza acestei condiții medicale, după vârsta de 30 de ani, vei pierde între 3 și 5 % din masa musculară la fiecare 10 ani. Acest lucru înseamnă că la vârsta de 40 de ani vei arde cu 200 de kcal mai puțin decât la 20 de ani. După cum probabil știi deja, mai multe calorii înseamnă mai multă grăsime acumulată și creștere în greutate.
Însă existe și alte cauze ce duc la îngrășare odată cu trecerea anilor:
Declinul hormonal
Cantitatea de hormoni din organism se modifică odată cu vârsta. Atât la femei, cât și la bărbați, se poate observa un declin hormonal. Femeile ajung la menopauză la vârsta de 50 de ani. La 35 de ani, apare un dezechilibru între producția de estrogen și progesteron.
Estrogenul produce celule grase, iar progesteronul contracarează acest proces. După vârsta de 35 de ani, femeile încep să secrete mai puțin progesteron decât estrogen. Prin urmare, apare un dezechilibru hormonal ce crește dramatic șansele de creștere în greutate.
În cazul bărbaților, producția de testosteron scade după vârsta de 30 de ani cu o rată de 1% în fiecare an. Acest hormon le oferă protecție împotriva creșterii în greutate. Însă atunci când nivelul său scade, bărbaților le este dificil să prevină creșterea în greutate asociată trecerii timpului.
Citește mai mult:
Lipsa de exerciții fizice
Odată cu trecerea anilor, oamenii încetează să mai facă mișcare. Așadar, câștigul în greutate devine inevitabil, deoarece grăsimea se acumulează mult mai ușor. Nu ar trebui să renunți niciodată la activitatea fizică. Continuă să practici sportul preferat.
Sfaturi pentru a preveni creșterea în greutate odată cu vârsta
În rândurile de mai jos vom enumera o serie de sfaturi pentru a preveni creșterea în greutate asociată cu înaintarea în vârstă. Însă îți recomandăm să ceri sfatul unui medic înainte de a face orice schimbare drastică în viața ta.
- Este important să-ți menții masa musculară. Nu uita, grăsimea arde mai puține calorii decât mușchii. Prin urmare, este important să execuți în mod regulat activități fizice care să îți mențină și dezvolte masa musculară.
- Include o cantitate mare de proteine în dieta ta. Acest lucru va ajuta la repararea și dezvoltarea masei musculare.
- Fii atentă la totalul caloriilor consumate. Orice calorie contează, iar cele mai multe provin din dulciuri și produse ultra-procesate. Evită-le sau consumă-le cu moderație.
- Nu uita de diete. Scopul tău trebuie să fie menținerea unei diete sănătoase. Așadar, caută rețete sănătoase. Dacă se întâmplă să iei masa în oraș, comandă preparate care includ multe legume verzi. Acest lucru înseamnă educație alimentară și obiceiuri corecte.
Soluțiile nu sunt deloc complicate. Dacă urmezi deja un plan alimentar sănătos, nu ar trebui să renunți la el, ci doar să-l îmbunătățești.
Dacă faci deja sport, include în rutina ta zilnică mai multe exerciții specifice antrenamentelor de forță. Odată cu trecerea anilor, creșterea în greutate devine foarte ușoară. În consecință, trebuie să ai grijă de tine din ce în ce mai mult. Nu uita că sănătatea ta trebuie să fie mereu pe primul loc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cruz-Jentoft, A. J., Baeyens, J. P., Bauer, J. M., Boirie, Y., Cederholm, T., Landi, F., … Zamboni, M. (2010). Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis: Report of the European Working Group on Sarcopenia in Older People. Age Ageing. https://doi.org/10.1093/ageing/afq034
-
Cruz-Jentoft, A. J., Kiesswetter, E., Drey, M., & Sieber, C. C. (2017). Nutrition, frailty, and sarcopenia. Aging clinical and experimental research, 29(1), 43-48.
- Flegal, K. M., Carroll, D., Kit, B. K., & Ogden, C. L. (2012). Prevalence of obesity and trends in the distribution of body mass index among US adults, 1999-2010. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2012.39