9 dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic - Doza de Sănătate
 

9 dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic

Deși nu bănuim legătura, anumite schimbări fizice, precum apariția pungilor de sub ochi sau pierderea în greutate subită, pot fi cauzate de dezechilibre hormonale.
9 dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Este posibil să suferi de anumite dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic fără să-ți dai seama. În fond, această problemă se poate declanșa mult mai ușor decât bănuim.

Echilibrul hormonilor este foarte fragil. Nivelul lor se poate dezechilibra din cauza schimbărilor de mediu sau din interiorul corpului.

De asemenea, dezechilibrele hormonale pot semnala funcționarea defectuoasă a anumitor organe. În această situație, doar un medic poate identifica problema exactă.

În articolul de azi îți prezentăm principalele dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic.

1. Acneea

Acneea cauzată de dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic

Dacă suferi de acnee deși îți menții pielea suficient de curată, la baza problemei ar putea sta un dezechilibru hormonal.

Apariția petelor pe piele este o consecință frecventă a îngrijirii insuficiente a acestui organ, dar și o dietă nesănătoasă sau ciclul menstrual o pot cauza. Deseori este vorba de o simplă problemă hormonală.

2. Câștigul în greutate

Câștigul în greutate brusc intră, de obicei, în categoria de simptome fizice ale dezechilibrelor hormonale. Trebuie să reținem faptul că, deși unele persoane pot slăbi foarte ușor, altele nu reușesc să ardă kilogramele în plus nici dacă urmează cure speciale sau fac mișcare.

Cauza ar putea fi hormonii. Dacă suferi de un dezechilibru hormonal, în afară de a te îngrășa, este posibil să nu reușești nici să câștigi în greutate atunci când vrei.

3. Oboseala exagerată

Dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic și provoacă oboseală

Dacă observi că te simți din ce în ce mai obosit, s-ar putea să suferi de un dezechilibru hormonal. Acest factor este una dintre principalele cauze ale somnului neodihnitor. Chiar și persoanele care dorm neîntrerupt timp de 8 ore consecutive pot părea obosite.

Deseori de vină este progesteronul. În cazul în care te simți mereu foarte obosit, poți să verifici nivelul acestui hormon prin analize medicale.

4. Transpirația excesivă

Și transpirația excesivă este unul dintre posibilele simptome fizice ale dezechilibrelor hormonale. Trebuie însă să reții că acest semnal nu este întotdeauna asociat hormonilor. Acestea fiind spuse, verifică-le nivelul, mai ales dacă transpirația este însoțită de o senzație de căldură.

5. Pungile de sub ochi

Pielea influențată de dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic

Dacă observi că ai pungi sub ochi (atât de vizibile încât nici măcar fondul de ten nu le poate ascunde), este posibil să suferi de un dezechilibru hormonal. Cel mai probabil, și calitatea somnului tău va fi alterată.

  • Reține faptul că insomnia cronică poate fi consecința unei carențe de testosteron la bărbați sau de progesteron la femei.

6. Depresia

Depresia este un alt posibil simptom al dezechilibrelor hormonale. Aceasta se poate declanșa la femei în timpul menstruației, al sarcinii sau al menopauzei. Persoanele copleșite de tristețe și apatie ar trebui să ia în calcul un dezechilibru hormonal.

7. Modificările sânilor

Sânii influențați de dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic

Orice modificări care survin la nivelul sânilor pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal și constituie un motiv pentru a merge la medic. Densitatea țesuturilor moi ale sânilor se poate reduce atunci când există un nivel scăzut de estrogen.

Dar estrogenul poate cauza și alte probleme. Dacă nivelul său este prea ridicat, sânii pot dezvolta noduli. Nu ezita să consulți un cadru medical dacă observi asemenea simptome.

8. Căderea părului poate fi cauzată de dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic

Căderea părului poate avea la bază un dezechilibru hormonal. Dacă nici măcar cele mai bune șampoane de pe piață nu te ajută să reduci cantitatea de păr pierdută, este posibil să fie vorba de o problemă hormonală. Nu exclude această posibilitate.

9. Părul corporal în exces

Dezechilibre hormonale ce afectează aspectul fizic și părul corporal

Creșterea excesivă a părului pe corp poate fi cauzată de  hormoni. Prezența firelor de păr închise la culoare pe piept, spatele mâinilor sau alte regiuni neobișnuite la femei ar putea indica prezența unui dezechilibru hormonal grav. Ai grijă de tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Huang, C. C., Lin, Y. C., Huang, Y. T., & Huang, K. H. (2014). Comparison of medical issues in antenatal and perinatal periods in early youth, adolescent, and young adult mothers in Taiwan: A 10-year nationwide study. BMC Pregnancy and Childbirth. https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com
  • Diz, J. L. I. (2013). Cambios en adolecentes aspectos Físicos , Psicológicos. Pediatría Integral. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.