4 tipuri de exerciții pentru vârsta a treia

12 iunie 2019
Exercițiile tai chi și yoga sunt foarte bune pentru persoanele în vârstă deoarece ajută la echilibru și flexibilitate. 

Chiar dacă înaintezi în vârstă, nu înseamnă că trebuie să renunți la o viață activă. Ar trebui să știi că există și exerciții pentru vârsta a treia care ajută la menținerea sănătății și care au un impact scăzut asupra articulațiilor.

O viață activă va face ca înaintarea în vârstă să fie lipsită de probleme de sănătate. Stabilește-ți o rutină de exerciții, iar corpul tău îți va mulțumi. Iată câteva idei de exerciții!

Exerciții pentru vârsta a treia

Există o serie de mișcări specifice care limitează riscul de accidentare sau suprasolicitare a articulațiilor. Acest lucru este necesar deoarece vârsta a treia este vârsta la care crește riscul de a te lovi.

1. Exerciții aerobice

Înotul pe lista de exerciții pentru vârsta a treia

Exercițiile aerobice au un impact redus asupra articulațiilor, iar unele dintre ele sunt special gândite pentru persoanele în vârstă. Dacă ești obișnuită cu un grad crescut de dificultate, atunci cu siguranță vei rezista fără probleme unei sesiuni de antrenament. Dacă ți se pare prea mult, nu exagera.

Când vine vorba de acest tip de exerciții, probabil te gândești la gimnastica aerobică. Dar pe lângă acest antrenament, există și alte câteva tipuri de mișcare pe care ai putea să le încerci. De exemplu:

  • Mersul pe bicicletă (obișnuită sau staționară)
  • Mersul pe jos sau alergarea ( afară sau pe banda de alergare)
  • Un curs de aerobic (pentru persoane în vârstă)
  • Exerciții în apă

Citește și: 

Care este secretul privind arderea grăsimilor?

Multe dintre aceste variante pot fi încercate în grup, ceea ce le va face mult mai distractive și mai eficiente. Vârstnicii au tendința de a se izola, fie copiii au părăsit casa părintească, fie sunt singuri și departe de familie. Din acest motiv, oportunitatea de a-ți face prieteni noi și de a exersa împreună este o idee excelentă pentru starea ta de spirit.

2. Yoga sau tai chi

Yoga în aer liber

Aceste exerciții sunt excelente pentru vârsta a treia, deoarece nu necesită un efort sporit. Te întrebi care pot fi avantajele acestor practici?

Yoga este o combinație de exerciții fizice și meditație care ajută foarte mult la dezvoltarea flexibilității articulare. Are efect și asupra tonifierii întregului organism, menținându-l astfel sănătos și puternic. Practicarea yoga scade riscul de accidentare prin cădere sau pierderea echilibrului.

Tai chi este o ramură a artelor marțiale care presupune meditație. Prin sesiuni repetate de tai chi îți poți îmbunătăți forța, flexibilitatea și echilibrul.

Meditația practicată în cadrul acestor ședințe te ajută să te ancorezi în prezent, să te concentrezi asupra lucrurilor plăcute din viață și să te bucuri de fiecare zi. Este o practică benefică pentru vârsta a treia.

Te-ar mai putea interesa: 

Yoga – 8 beneficii emoționale surprinzătoare

3. Înot

Pe lângă aerobicul în apă, înotul face parte din exercițiile pentru vârsta a treia care nu stresează articulațiile. Este o activitate potrivită pentru cei în vârstă, complexă și cu o mulțime de avantaje.

Înotul solicită toate grupele de mușchi, îți armonizează, întărește și tonifică organismul. Iar riscul de accidentare este scăzut. Înotul este extrem de benefic, mai ales dacă ești predispus la probleme articulare sau ai suferit deja un traumatism.

Înotuleste un exercițiu ideal pentru vârstnicii care suferă de depresie. Contactul cu apa și mișcarea ajută la redarea sănătății și vitalității fizice și psihice.

4. Dansul

Dansul pe lista de exerciții pentru vârsta a treia

Dansuleste o activitate excelentă pentru persoanele în vârstă. Chiar dacă nu este considerat în mod oficial un sport, te vei simți revigorată și energică după o oră de Zumba, de dans popular sau orice alt stil preferi.

În acest mod îți miști corpul, îl tonifici și îți îmbunătățești echilibrul. Este o activitate plăcută și nostimă ce poate fi practicată cu prietenii sau cu noi cunoștințe.

Acestea sunt câteva exemple de exerciții pentru vârsta a treia ce pot fi practicate în siguranță și de către bunici, dar nu sunt singurele. Orice formă de mișcare permite organismului să înainteze în vârstă într-un mod sănătos atât fizic, cât și emoțional.

  • Taylor D, “Physical activity is medicine for older adults”, 
  • Jamie S. McPhee et al. “Physical activity in older age: perspectives for healthy ageing and frailty”, Biogerontology. 2016; 17: 567–580.
  • Elward K, Larson EB., “Benefits of exercise for older adults. A review of existing evidence and current recommendations for the general population”, Clin Geriatr Med. 1992 Feb;8(1):35-50.
  • Mooventhan A, Nivethitha L., “Evidence based effects of yoga practice on various health related problems of elderly people: A review”, J Bodyw Mov Ther. 2017 Oct;21(4):1028-1032.
  • Morris JK et al. “Aerobic exercise for Alzheimer’s disease: A randomized controlled pilot trial”, PLoS One. 2017 Feb 10;12(2):e0170547.