Meditația mindfulness: 5 exerciții pentru un somn bun - Doza de Sănătate
 

Meditația mindfulness: 5 exerciții pentru un somn bun

Unul dintre exercițiile fundamentale de mindfulness constă în a fi atent la respirația ta și a asculta sunetele din jurul tău. Această tehnică te ajută să adormi mai ușor și să te bucuri de un somn odihnitor. 
Meditația mindfulness: 5 exerciții pentru un somn bun
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Meditația mindfulness (conștiință deplină) este o tehnică care a început să fie integrată în ultimii ani în medicina și psihologia occidentală. Aceasta este folosită pentru a combate stresul, a mări conștiința de sine și a reduce simptomele cauzate de stres, atât la nivel fizic, cât și psihic.

Toate efectele pozitive oferite de meditația mindfulness se obțin prin intermediul unor exerciții simple care te ajută să fii atent la propria conștiință, dar și să profiți de fiecare moment prin interes, curiozitate și acceptare.

Printre altele, meditația mindfulness este o soluție excelentă pentru a dormi mai bine. Această tehnică îmbunătățește calitatea somnului la adulții care suferă de anumite tulburări moderate de somn.

Prin utilizarea meditației mindfulness, stabilești un program care îți modifică vechiul orar de somn. Astfel, reușești să dormi mult mai bine.

Meditatia mindfulness te ajută să dormi

În general, este important să înveți să îți acorzi timp doar pentru tine. Unele persoane trăiesc într-un stres permanent. Pentru ele, a găsi cinci minute pe zi în care să se reconecteze cu sinele lor poate fi o sarcină dificilă.

În realitate, a investi 10, 15 sau 20 de minute pe zi pentru propria bunăstare nu este mult. Ține cont de acest aspect și pune în aplicare recomandările noastre.

A venit momentul să acorzi o importanță deosebită „conștiinței depline.” Până la urmă, este vorba doar despre a adopta o atitudine adecvată. În acest fel, vei acorda mai multă atenție prezentului fără a-l critica și vei reuși să dai dovadă de mai multă compasiune vizavi de propria persoană și de ceilalți oameni.

Nu poți obține beneficiile menționate decât dacă poți vedea cu adevărat ce se întâmplă în interiorul, dar și împrejurul tău.

Citește în continuare pentru a afla mai multe despre acest subiect!

1. Pentru a obține starea de mindfulness, respirația este esențială

Meditatia mindfulness e legată de respirație

Pentru a ajunge în starea de conștiință deplină, unul dintre factorii esențiali este respirația. Este important să înveți anumite tehnici de respirație.

Dacă practici respirația adâncă și completă timp de cinci minute pe zi, vei observa o diferență uriașă.Te vei bucura, fără îndoială, de un somn mult mai bun și mai odihnitor decât cel de până acum.

2. Creează-ți o stare de bine

Este foarte important să te cunoști bine pe tine însuți. Trebuie să știi cum îți poți crea singur o stare pozitivă, de relaxare completă.

Poate fi vorba de numeroase metode, cum ar fi: a asculta un cântec, a viziona un clip, a închide ochii, a-ți aminti o întâmplare plăcută, a face o plimbare sau a practica un sport.

Putem face multe lucruri pentru a ne distrage atenția de la aspectele stresante ale vieții și nu este nevoie să investim prea mult timp.

Avem nevoie doar să evadăm într-un alt spațiu mental pentru a căpăta o nouă perspectivă asupra propriilor noastre sentimente. În acest fel, ne putem relaxa în totalitate.

3. Învață un exercițiu prin care devii conștient de propriul corp

Meditatia mindfulness elimină stresul

Prin intermediul acestui exercițiu, poți stabili un contact cu propriul corp exact așa cum este el, adică fără să-l critici. Nu trebuie să respingi senzațiile incomode sau să rămâi în zona ta de confort.

Acest exercițiu este un fel de examinare corporală. Pentru a-l practica, trebuie să stai într-o poziție confortabilă.

  • Ține spatele drept sau stai întins.
  • Închide ochii și fii atent la respirație.
  • Examinează-ți propriul corp pentru a descoperi ce simte acesta.
  • Vei observa imediat o diferență!

4. Începe-ți ziua fără stres

Pentru a-ți începe fiecare zi fără stres, este necesar să stai într-un loc liniștit. Asta înseamnă că trebuie să închizi televizorul, pentru a fi liniște deplină. În plus, este indicat să ții și telefonul mobil la distanță. Nu trebuie să îți fie distrasă atenția de nimic. 

Când te așezi la masă, încearcă să te concentrezi asupra gustului, mirosului și texturii tuturor alimentelor și băuturilor servite. Simte-le! În acest fel, acorzi o atenție deosebită prezentului. Conștiința deplină încă de la orele dimineții îți va fi de mare ajutor. 

5. Meditația mindfulness și sunetele din jurul tău

Meditatia mindfulness este strâns legată de sunete

Acest exercițiu constă în a fi atent la toate sunetele prezente în jurul tău. Continuă să le asculți așa cum sunt. Nu încerca să le identifici sau să le cataloghezi drept plăcute sau supărătoare. Nu te gândi la ele.

Fără niciun efort, ascultă sunetele. Renunță la toate celelalte percepții externe. Când îți este distrasă atenția, observă care a fost factorul perturbator, apoi ascultă din nou sunetele.

Îți recomandăm să folosești și o tehnică de respirație în timpul acestui exercițiu minunat care face parte din meditația midfulness.

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Janssen, M., Heerkens, Y., Kuijer, W., van der Heijden, B., & Engels, J. (2018). Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on employees’ mental health: A systematic review. PloS One13(1), e0191332. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0191332
  • Kemper, K. J., Mo, X., & Khayat, R. (2015). Are Mindfulness and Self-Compassion Associated with Sleep and Resilience in Health Professionals?. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.)21(8), 496–503. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0281; texto completo
  • Li, C., Kee, Y. H., & Lam, L. S. (2018). Effect of Brief Mindfulness Induction on University Athletes’ Sleep Quality Following Night Training. Frontiers in Psychology9, 508. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00508
  • Ong, J. C., Manber, R., Segal, Z., Xia, Y., Shapiro, S., & Wyatt, J. K. (2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep37(9), 1553–1563. https://doi.org/10.5665/sleep.4010
  • Paulus M. P. (2013). The breathing conundrum-interoceptive sensitivity and anxiety. Depression and Anxiety, 30(4), 315–320. https://doi.org/10.1002/da.22076; texto completo

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.