Cum să gestionezi epuizarea emoțională? - Doza de Sănătate
 

Cum să gestionezi epuizarea emoțională?

Epuizarea emoțională poate fi o mare problemă, deoarece ne face viața mai grea și ne împiedică să avansăm. Din acest motiv, este important să știi să identifici semnele epuizării și să întreprinzi activități care te pot ajuta să scapi de sentimentele negative.
Cum să gestionezi epuizarea emoțională?

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2018

Epuizarea emoțională survine atunci când ne suprasolicităm pe plan psihic și nu mai deținem controlul asupra activităților și responsabilităților. De aceea, trebuie să înveți cum să gestionezi epuizarea emoțională și lipsa de motivație pe care aceasta o provoacă.

Epuizarea emoțională cuprinde toate acele emoții negative din care fac parte și stresul, preocupările din viața de zi cu zi, presiunea de la locul de muncă, frica, gândurile negative despre trecut, frica de viitor și crizele existențiale.

Cu toții știm ce înseamnă epuizarea fizică. Știm să identificăm simptomele și știm cum să abordăm în mod corespunzător stările în care corpul nostru se extenuează și ne obligă să luăm o pauză. Cu toate acestea, epuizarea emoțională nu este ușor de identificat. În plus, nu o putem combate mereu în mod eficient și nu avem la îndemână strategii psihologice care să fie mereu utile și eficace.

Din păcate, de cele mai multe ori ne suprimăm emoțiile și le punem în „sertarul” nostru personal. Nu suntem conștienți de faptul că acesta este umplut până la refuz. Nu ne dăm seama de impactul lor asupra bunăstării și calității vieții. Avansăm din ce în ce mai încet, cu puțin entuziasm, fără motivație și fără speranțe.

Află în cele ce urmează cum să gestionezi epuizarea emoțională. Vei putea astfel să combați această stare și îți vei schimba viața în bine.

Ce este epuizarea emoțională?

Cum să gestionezi epuizarea emoțională și să depășești lipsa de motivație

Epuizarea emoțională este mai mult decât expunerea la stres sau o stare de anxietate. Epuizarea emoțională afectează mai ales acei oameni care, din cauza activității profesionale sau a unei anumite situații, sunt expuși la condiții care au un impact emoțional intens asupra lor.

  • De exemplu, responsabilitățile pe care le au medicii, asistentele, pompierii, profesorii, etc., fac ca de multe ori aceștia să fie expuși la emoții foarte intense. Acestea pot fi procesate cu greu, mai ales dacă sarcinile devin din ce în ce mai solicitante.
  • De asemenea, epuizarea emoțională poate fi cauzată de îngrijirea unor persoane bolnave sau cu dizabilități, precum și de un mediu familial conflictual și dificil.
  • De asemenea, situațiile comune, precum pierderea unei persoane dragi, experiența unei dezamăgiri sau a unui eveniment traumatic din trecut, pot duce la epuizare emoțională. Dacă nu putem trece peste suferință, aceasta provoacă lipsă de energie, care poate avea un impact profund asupra vieții noastre.

Simptomele asociate cu epuizarea emoțională

Oamenii identifică foarte ușor epuizarea fizică, însă nu sunt întotdeauna conștienți de cea emoțională.

Acestea pot fi câteva dintre simptomele asociate epuizării, la care trebuie să fim atenți:

  • Hipersensibilitate: la un moment dat, până și cele mai mici detalii ne afectează. Suntem mai sensibili, plângem sau ne enervăm aproape fără motiv.
  • Atenție scăzută: avem dificultăți de concentrare sau pierderi de memorie.
  • Senzație de ireal: uneori avem senzația că ne îndepărtăm de mediul înconjurător, ca și cum ne-am detașa de lume și de prezent.
  • Gânduri negative și lipsa de motivație: sunt două elemente care pot duce la depresie dacă nu le ținem sub control.
  • Epuizarea emoțională se poate manifesta și prin oboseală fizică. În plus, senzația de epuizare fizică și de lipsă de energie devine constantă, chiar și după 10 ore neîntrerupte de somn.

Cum să gestionezi epuizarea emoțională?

Cum să gestionezi epuizarea emoțională și să ajungi la pace interioară

Mai devreme mai târziu, ne vom putea da seama că suntem afectați de epuizarea emoțională.

De exemplu,în cazul unei afecțiuni ne concentrăm asupra simptomatologiei pe plan fizic și observăm că tratamentele nu ne ajută. În acest caz, putem ajunge la concluzia că originea stării de rău se află la nivel emoțional.

Însă care sunt metodele care te ajută să combați epuizarea emoțională? De fapt, gestionarea și vindecarea stărilor emoționale nu este o sarcină ușoară. Nu este ceva ce înveți la școală sau de la părinți. Cu toate acestea, avem câteva resurse și tehnici pe care le putem pune în practică.

1. Tehnica mindfulness

Aplicarea tehnicii mindfulness este din ce în ce mai frecventă. Dincolo de o tehnică de meditație, trebuie să o privim și ca pe o filosofie.

  • Tehnica ne ajută să acordăm o atenție sporită corpului și minții noastre.
  • Ne permite să devenim mai conștienți de noi înșine și de prezent. Aici și acum este ceea ce contează.
  • De asemenea, tehnica mindfulness este foarte utilă pentru a opri fluxul de gânduri rele și pentru a reduce stresul și sentimentele negative.
  • Vom putea înțelege importanța creării unui dialog cu noi înșine, un dialog calm și plin de armonie.

2. Fă-ți mai mult timp pentru tine

Cum să gestionezi epuizarea emoțională prin meditare

Când ai avut ultima dată timp pentru tine? Aici vorbim mai degrabă de momente deosebite. De exemplu, situații în care ne putem relaxa, în care ne îndeplinim un vis sau încercăm un lucru nou. De asemenea, încearcă uneori să te deconectezi de la tehnologie.

Poate fi și ceva simplu, precum o plimbare sau vorbitul cu prietenii/prietenele. Acestea ne pot îmbunătăți dispoziția și sunt curative în ceea ce privește epuizarea emoțională.

3. Învață să te descarci

Descărcarea emoțiilor este ca și cum ai lua câte un pic dintr-un rucsac plin. În acest fel, te eliberezi de acele „pietre” care te împiedică să avansezi.

Cum să gestionezi epuizarea emoțională dacă toate sentimentele sunt suprimate?

  • Poți cere ajutor profesionist.
  • Poți discuta cu colegii de muncă, prietenii sau persoanele care se află în aceeași situație și vă puteți ajuta reciproc.
  • O altă metodă terapeutică este scrierea unui jurnal.
  • Mișcarea, pictatul sau orice altă activitate care îți oferă plăcere te va putea ajuta să combați emoțiile negative și presiunile zilnice.

În concluzie, acum că ai aflat mai multe despre cum să gestionezi epuizarea emoțională, trebuie să pui în aplicare cât mai multe dintre sugestiile menționate. Însă nu exclude niciodată ajutorul profesionist.

Începe chiar acum, aruncă pietre din „rucsacul” tău emoțional, poți să o faci!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.