Sfaturi pentru a trăi alături de o persoană bipolară - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru a trăi alături de o persoană bipolară

Ți-ai imaginat vreodată cum este traiul alături de o persoană bipolară? Cei care știu despre ce este vorba pot confirma faptul că nu este o sarcină simplă. Citește mai departe pentru a afla tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect sensibil!
Sfaturi pentru a trăi alături de o persoană bipolară
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Să trăiești lângă o persoană bipolară este o provocare incredibilă. Cei care fac acest lucru îl definesc drept urcarea unui munte, având în vedere emoțiile aflate în continuă schimbare. Urcușurile și coborâșurile bruște pot fi de-a dreptul copleșitoare. De aceea, în acest articol îți oferim câteva sfaturi pentru a trăi alături de o persoană bipolară în armonie deplină.

Relațiile cu persoane „obișnuite” sunt deja suficient de complexe. Imaginează-ți însă că trebuie să interacționezi cu o persoană a cărei dispoziție se schimbă constant. Există numeroși factori care pot afecta dispoziția unei persoane care suferă de tulburarea bipolară, deși persoanele din jurul său o pot ajuta să reacționeze pozitiv.

Ce este tulburarea bipolară?

Ce înseamnă a trăi alături de o persoană bipolară

Starea de spirit a unei persoane cu tulburare bipolară variază constant. Uneori aceasta are comportamente maniacale, iar alteori se scufundă în depresie. Modificările bruște de dispoziție caracterizează tulburarea bipolară, iar atacurile maniacale urmate de atacuri depresive sau mixte sunt destul de frecvente.

Persoanele cu tulburare bipolară suferă schimbări abrupte ale stării de spirit. Chiar dacă există mai multe subtipuri ale bolii, simptomele variază între episoade maniacale și episoade depresive.

Aceste modificări pot apărea anual și pot exista două sau chiar trei cicluri. În alte cazuri, poate exista un episod, urmat de un altul ce poate dura câteva zile.

La ce să te aștepți în timpul unui episod maniacal?

Atunci când o persoană trece prin episoade maniacale, aceasta:

  • Exprimă multă bucurie, optimism, forță și curaj
  • Simte anxietate, nervozitate sau își iese din fire
  • Vorbește repede și trece de la un subiect la altul, fara a face o pauză
  • Simte că poate face multitasking și că este neobosită
  • Se simte creativă și are multă energie
  • Doarme mai puțin și se simte mai obosită
  • Simte că nevoile sale nu sunt satisfăcute sau că nu obține ceea ce dorește și, în consecință, devine rapid iritabilă
  • Își asumă riscuri cu diverse proiecte și face achiziții scumpe sau cheltuiește bani inutil
  • Este excitată sexual

La ce să te aștepți în timpul unui episod depresiv?

  • Persoana poate fi extrem de tristă
  • Se pot îngrijora excesiv și se poate simți abandonată
  • Își poate pierde interesul pentru activitățile care îi plăceau anterior
  • Are probleme de concentrare
  • Simte oboseală și apatie

Așa cum poți vedea, persoanele cu tulburare bipolară pot trece de la a se simți în vârful lumii la a se simți complet abandonate. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbării rapide de la manie la episoade depresive.

A trăi alături de o persoană bipolară

Femeie cu tulburare bipolară

A trăi cu o persoană cu tulburare bipolară poate fi destul de dificil. Cu toate acestea, sprijinul familiei și al partenerului este decisiv pentru bunăstarea bolnavului.

Viața alături de o persoană cu tulburare bipolară nu este ușoară. Studiile existente confirmă acest aspect. În multe cazuri, oamenii din jurul bolnavilor se pot simți jigniți sau neapreciați.

Persoanele din jurul bolnavului pot fi intrigate de cererile sexuale ale acestuia. Însă, cercetările sugerează faptul că sprijinul acordat bolnavului este foarte important. Oricine trăiește cu o persoană bipolară trebuie să țină cont de faptul că eforturile acesteia de a-și schimba comportamentul nu vor da rezultate.

Unii oameni, în special cei aflați într-o relație, observă adesea obiceiurile partenerului și încearcă să inhibe anumite comportamente pentru a nu declanșa un episod maniacal sau depresiv. Însă, astfel de măsuri nu împiedică niciodată reacțiile extreme ale unei persoane bipolare.

Sfaturi pentru a trăi alături de o persoană bipolară

  • Cere ajutorul unui specialist în sănătate mintală atât pentru tine, cât și pentru persoana bipolară.
  • Dacă partenerul tău nu are un diagnostic clar, trebuie să îi explici nevoia de a solicita ajutor pentru ca lucrurile să meargă mai bine după tratament.
  • Arată-i dragoste și înțelegere partenerului bipolar. Oferă-i ajutor în loc să-l judeci sau să râzi de el. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ajuți persoana bipolară să înțeleagă că îți pasă de ea și că vrei doar ce este benefic pentru bunăstarea sa.
  • Renunță la toate preconcepțiile pe care amândoi le aveți în ceea ce privește tulburările mintale. Înțelege că este în regulă să consulți un psiholog sau un psihiatru, deoarece acești profesioniști te pot ajuta să îți schimbi viața în bine.
  • Încurajează persoana bipolară să se implice în activități fizice, mai ales atunci când se simte deprimată. Sportul o va ajuta să se simtă mai bine și o va face să realizeze că nu este singură. Persoana bipolară trebuie să evite sedentarismul.
  • Nu transforma bolnavul în victimă și nu te simți responsabil de ceea ce se întâmplă. Dacă vrei, poți participa la ședințele de psihoterapie pentru a-l susține.

Ce altceva poți face?

  • În primul rând, trebuie să ai grijă de propria ta bunăstare mintală pentru a nu te epuiza psihic.
  • În al doilea rând, urmează o dietă adecvată, fă exerciții fizice, folosește tehnici de relaxare și mergi în vacanță cât mai des.

Dacă pui în aplicare aceste sfaturi pentru a trăi alături de o persoană bipolară, te vei simți mult mai bine. O persoană cu această afecțiune te poate răni foarte ușor, dar nu o face în mod intenționat. Este important să soliciți ajutorul unui specialist în sănătate mintală pentru a gestiona episoadele depresive și maniacale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gutiérrez-Rojas, L., Martínez-Ortega, J. M., & Rodríguez-Martín, F. D. (2013). La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/analesps.29.2.124061
  • Herrero Villanueva, J. A., & Serrano Parra, M. D. (2006). Planes de cuidados al paciente con depresión y trastorno bipolar. Oferta Terapéutica En Enfermería de Salud Mental.
  • María, D., Lic, P., Perinot, L., & Gagliesi, P. (2015). Trastorno Bipolar Guía para pacientes, Familiares y allegados. Fundación Foro.
  • Suárez, M. Z., Montes, M. G., Jarabo, D. S., & Forteza, G. L. (2015). Trastorno bipolar. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.08.003
  • Trastorno bipolar – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 16 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
  • Goossens, P. J., Van Wijngaarden, B., Knoppert-Van Der Klein, E. A., & Van Achterberg, T. (2008). Family caregiving in bipolar disorder: caregiver consequences, caregiver coping styles, and caregiver distress. International Journal of Social Psychiatry, 54(4), 303-316.
  • Boyers, G. B., & Simpson Rowe, L. (2018). Social support and relationship satisfaction in bipolar disorder. Journal of Family Psychology, 32(4), 538.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.