Bolile mintale la copii și simptomele lor - Doza de Sănătate
 

Bolile mintale la copii și simptomele lor

Simptomele bolilor mintale la copii nu sunt ușor de recunoscut. De fapt, există momente în care am putea crede că un anumit comportament este temporar sau că cei mici sunt doar răsfățați. Dacă ai nelămuriri sau bănuieli, consultă un specialist în domeniu.
Bolile mintale la copii și simptomele lor
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bolile mintale și alte tulburări asemănătoare nu afectează doar adulții, ci și copiii. De fapt, acestea sunt prezente chiar și la anumite specii de animale. Cu toate acestea, bolile mintale la copii au adesea simptome diferite. Ești capabil să recunoști o boală psihică la copilul tău?

În articolul de astăzi, am compilat câteva informații care îți vor permite să afli mai multe despre subiectul bolilor mintale la copii. Citește mai  departe pentru a avea o idee despre cum să identifici simptomele dacă acestea apar la copilul tău.

Bolile mintale la copii

Copil care stă cu capul pe o carte

Deși detectarea bolilor mintale la adulți nu este complicată, nu putem spune același lucru și despre diagnosticarea copiilor. De obicei, copiii prezintă anumite simptome care nu sunt observate de adulții care au grijă de aceștia. Din păcate, se pierde adesea timp prețios înainte de începerea tratamentului adecvat.

De asemenea, nu uita că cei mici își construiesc încă vocabularul. Prin urmare, capacitatea lor de a exprima ceea ce simt este deocamdată limitată. Așadar, adulții care au grijă de cei mici trebuie să cunoască modul în care bolile psihice se manifestă la copii, astfel încât să le poată detecta și să-i ajute să primească un tratament cât mai curând posibil.

Mai jos, îți vom prezenta în detaliu cele mai frecvente tulburări mintale la copii, împreună cu simptomele generale ale acestora.

Cele mai des întâlnite boli psihice la copii

Copiii pot avea aceleași boli psihice ca și adulții. Cu toate acestea, anumite tulburări sunt mai frecvente la copii. De exemplu:

  • Tulburările de anxietate precum obsesiv-compulsivitatea, fobia socială, anxietatea generalizată sau mutismul selectiv, printre altele.
  • Deficitul de atenție și hiperactivitatea.
  • Autismul.
  • Tulburările de alimentație, cum ar fi bulimia sau anorexia.
  • Tulburări ale dispoziției, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, etc.
  • Schizofrenia, care se manifestă, de obicei, spre sfârșitul adolescenței.

Simptome ale bolilor mintale la copii

Așa cum am explicat mai sus, tulburările mintale la copii trec adesea neobservate de părinți. De fapt, este posibil să crezi că simptomele inițiale sunt normale și că sunt doar o parte din comportamentul obișnuit al copilului. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vei putea detecta boala și nu vei ajunge cu cel mic la medic în timp util.

În orice caz, dacă un simptom specific este prezent pentru o perioadă lungă sau devine mai intens, solicită sfatul unui terapeut. Poți avea în față un indiciu al faptului că cel mic are nevoie de ajutor suplimentar.

De obicei, părinților le lipsesc informațiile necesare pentru a detecta simptomele bolilor mintale la copiii lor. Din acest motiv, aceștia nu solicită ajutor de specialitate. Din păcate, cei mai mulți dintre noi suntem influențați de stigmatizarea bolilor mintale în societatea în care trăim. Acestea fiind spuse, primul pas este să lași în urmă orice tabu și prejudecăți pe care le-ai putea avea cu privire la bolile mintale. În acest fel, vei căpăta încredere și vei putea ajuta la dispariția stigmatului social (inutil).

Așadar, care sunt simptomele bolilor mintale la copii?

1. Schimbări de comportament

Exemplu despre cum se manifestă bolile mintale la copii

Ai grijă la schimbările drastice și neobișnuiteîn comportamentul copilului. De exemplu, acesta se poate enerva rapid și poate deveni violent sau poate adopta un comportament periculos și agresiv. De asemenea, acesta poate prolifera amenințări sau se poate certa cu cei din jur.

Trebuie să urmărești cu atenție dovezile de iritabilitate și agresivitate neobișnuite și disproporționate. Acestea pot indica existența unui tip de tulburare mintală.

De asemenea, ia în considerare orice schimbare notabilă în comportamentul copilului. Aceasta poate fi un semnal de avertizare asupra bolilor mintale, mai ales dacă durează mult sau este intensă.

2. Schimbări de dispoziție

Când spunem „Fii atent la simptome”, înseamnă să ai grijă la schimbările importante care afectează viața de zi cu zi a copilului.

Acordă o atenție deosebită situației în care sentimentele de tristețe durează mai mult de cincisprezece zile sau dacă copilul este izolat și închis în sine. (Cu toate acestea, nu uita că unii copii sunt mai introvertiți decât alții.)

De exemplu, vezi dacă un comportament nou îl împiedică pe copil să întreprindă activități de care se bucura înainte sau dacă acesta îi influențează performanțele școlare. Dacă da, atunci este posibil să ai în față un caz de tulburare mintală, cum ar fi depresia în copilărie.

3. Dificultăți de concentrare

Copil cu dificultăți de concentrare

Este normal ca cei mici să aibă dificultăți de concentrare, mai ales dacă trebuie să stea timp îndelungat într-o clasă plictisitoare.

Însă, dacă această dificultate este disproporționată în comparație cu cea a altor copii sau dacă îi afectează viața zilnică și performanțele școlare sau cel puțin două domenii ale vieții (școală, relația cu părinții, etc.), poate fi un simptom al unei tulburări mintale.

Acordă atenție și altor simptome posibile, cum ar fi pierderile de memorie sau modificările acesteia, precum dificultățile de a gândi clar.

4. Pierdere excesivă în greutate

Atenție la pierderea excesivă în greutate, vărsături și pierderea poftei de mâncare, deoarece acestea pot indica o tulburare alimentară.

Este important să fii atent și să soliciți ajutor profesionist în aceste cazuri, astfel încât tratamentul să poată începe cât mai curând posibil. Anorexia și bulimia au consecințe negative grave dacă nu sunt tratate la timp.

5. Auto-vătămare

În multe cazuri, bolile mintale la copii pot duce la auto-vătămare. Așadar, verifică rănile de pe corpul copilului, deoarece acestea pot fi făcute de el însuși.

Trebuie să ceri imediat ajutor profesionist dacă observi acest simptom. De fapt, mulți copii cu boli mintale au și gânduri de suicid. Cu cât detectezi mai repede problema, cu atât mai bine.

Urmărește orice schimbări notabile în comportamentul copilului tău. Auto-vătămarea, gândurile de suicid și dificultățile de concentrare necesită un consult de specialitate imediat.

6. Trăiri intense

Este normal ca adolescenții și copiii să experimenteze sentimente intense. Cu toate acestea, dacă nu există un motiv special pentru acest lucru, dar, de exemplu, copilul are o teamă excesivă, puternică și irațională, atunci fobia ar putea fi un simptom al unei tulburări mintale.

Ne referim aici la fobii sau temeri care interferează negativ cu activitățile zilnice ale copilului. În aceste cazuri, intensitatea fricii este ieșită din comun.

7. Dureri de cap și stomac

În timp ce adulții tind să manifeste simptome precum anxietatea sau tristețea, copiii experimentează tulburarea psihică în alte moduri. De exemplu, durerile de cap sau stomac ar putea fi un simptom de anxietate sau îngrijorare.

De asemenea, trebuie să analizezi eventuale tulburări de somn care nu au explicații clare. În orice caz, primul pas trebuie să fie excluderea oricăror probleme fizice care ar putea cauza dureri sau insomnii.

8. Abuz de substanțe

Acest lucru apare în special în adolescență. Un copil cu probleme mintale se bazează adesea pe substanțe precum alcoolul sau drogurile pentru a putea „înfrunta” sau „evita” realitatea dureroasă.

Din acest motiv, trebuie să fii atent la orice semn care indică un potențial consum de droguri, alcool sau tutun.

9. Alterări ale percepției

Copilul poate susține că vede sau aude oameni sau lucruri care nu există. Totuși, trebuie să ții cont și de faptul că imaginația unui copil este nelimitată.

Însă dacă acest simptom persistă mai mulți ani, până în adolescență, sau dacă afectează calitatea vieții copilului, solicită ajutorul unui specialist în boli mintale.

10. Dificultăți de socializare

Mulți copii sunt timizi, iar acest lucru este normal. Cu toate acestea, retragerea extremă poate apărea din cauza unei tulburări mintale care îl împiedică pe copil să interacționeze cu cei din jur.

În mod similar, dificultatea în relația cu ceilalți poate fi excesivă, iar copilul poate refuza orice contact cu alți copii sau cu alte persoane. Acesta poate fi un simptom al unei tulburări de anxietate sau o  fobie socială.

Ce să faci dacă detectezi bolile mintale la copii?

Terapeut care vorbește despre bolile mintale la copii
Ajutorul unui psiholog este esențial pentru a face față tulburărilor psihice care afectează copiii. Așadar, este esențial să soliciți ajutor profesionist după recunoașterea anumitor simptome.

Este important să poți detecta simptomele descrise mai sus, precum și să evaluezi intensitatea și durata acestora pentru a putea solicita ajutor la timp. Cel mai bine este să vorbești cu un medic despre simptome, nelămuriri și îngrijorări. De asemenea, ar trebui să discuți și cu profesorii copilului, deoarece aceștia îți pot spune dacă simptomele apar și în timpul orelor de curs.

Dacă cel mic primește un diagnostic, el poate începe imediat un tratament psihologic eficient. Desigur, acesta trebuie să aibă mereu sprijinul și iubirea necondiționată a familiei sale. În acest fel, va ști mereu faptul că nu este singur, că problema sa are o soluție și că vei fi întotdeauna acolo pentru a-i oferi sprijin total.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Kathleen Ries Merikangas, “Epidemiology of mental disorders in children and adolescents”, Dialogues Clin Neurosci. 2009 Mar; 11(1): 7–20.
    • Barbara J. Burns et al. “Effective Treatment for Mental Disorders in Children and Adolescents”, Clinical Child and Family Psychology Review, December 1999, Volume 2, Issue 4, pp 199–254
    • Charlotte Johnston, Eric J. Mash, “Families of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Review and Recommendations for Future Research”, Clinical Child and Family Psychology ReviewSeptember 2001, Volume 4, Issue 3, pp 183–207

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.