Alergia la ciocolată: cauze, tratamente și prevenire
 

Alergia la ciocolată: cauze, tratamente și prevenire

Aveți alergie la lapte sau arahide? Vă place cacaua? Vă explicăm totul despre alergia la ciocolată!
Alergia la ciocolată: cauze, tratamente și prevenire
María Irene Benavides Guillém

Scris și verificat de medicul María Irene Benavides Guillém.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alergia la ciocolată este o problemă controversată și complexă. Simptomele alergice sunt atribuite ingredientelor precum laptele, nucile, arahidele sau nichelul.

Cacaua este ingredientul de bază al ciocolatei. În 100 grame de cacao există 20,4 grame de proteine, 25,6 grame de lipide, 11,5 grame de carbohidrați și minerale precum fosforul, calciul și fierul, printre alte substanțe. Există diferite tipuri de ciocolată, de la neagră, cu peste 80% cacao, la albă, fără cacao pură.

Cum apare alergia la ciocolată?

Alimentele generează un răspuns de toleranță. La o persoană alergică, acestea vor fi identificate ca agenți patogeni, declanșând un răspuns inflamator.

Factori precum genetica și microbii pe care îi avem în intestine sunt implicați în această susceptibilitate la dezvoltarea alergiilor alimentare. Vorbim de o alergie atunci când expunerea la ciocolată sau la componentele acesteia declanșează un răspuns anormal din partea sistemului imunitar. Cea mai cunoscută formă este cea în care se produc imunoglobuline E.

În alergia clasică, moleculele de imunoglobulină E eliberate se leagă de receptorii de pe celule, cum ar fi mastocitele și bazofilele. Sunt eliberate substanțe precum histamina. Aceasta determină apariția rapidă a manifestărilor alergice, care variază de la o erupție cutanată până la anafilaxie.

Eczemă uscată produsă de alergia la ciocolată
Formele ușoare de alergie la ciocolată declanșează erupții cutanate.

Simptome

Simptomele alergiilor alimentare, inclusiv la ciocolată, implică aproape fiecare organ. Urticaria poate apărea pe piele, cu mâncărime și roșeață variabile.

În cazurile mai severe, pot apărea edem și umflături generalizate, numite „angioedem”. Acest lucru poate compromite viața atunci când afectează sistemul respirator.

Simptomele gastrointestinale, care încep cu greață și dureri abdominale ușoare, sunt frecvente. Vor urma vărsături și diaree.

Semnele de rinită alergică, cum ar fi intensificarea secrețiilor nazale și mâncărimile nasului, sunt însoțite de tuse. În plus, pot exista complicații cardiovasculare, cum ar fi scăderea bruscă a tensiunii arteriale și colapsul circulator.

Alergiile asociate cu ciocolata

Cele mai frecvente alimente care cauzează alergii sunt laptele, ouăle, alunele, nucile, crustaceele, grâul, soia și peștele. La rândul lor, produsele care conțin aceste ingrediente vor provoca reacții.

Laptele, alunele și nucile se găsesc în mod regulat în ciocolată.

Persoanele cu alergie la nichel pot dezvolta sindrom de alergie sistemică sau dermatită cronică în urma consumului de ciocolată. Mai rară este alergia la cacao. Există rapoarte de sensibilizare prin expunere profesională.

Lopes și colab. raportează trei pacienți cu un răspuns imun alergic la cacao, mediat de imunoglobulina E. În toate cele trei cazuri, persoanele au prezentat prurit, edem și simptome respiratorii, necesitând tratament cu antihistaminice și adrenalină.

Care este tratamentul alergiei la ciocolată?

Tratamentul alergiei la ciocolată are mai multe componente. Medicamente precum antihistaminicele și corticosteroizii sunt utile pentru ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, în caz de anafilaxie, tratamentul de primă linie este epinefrina sau adrenalina.

Pe termen lung, cel mai important lucru este evitarea alimentelor care provoacă alergia. Ajutorul unui nutriționist este întotdeauna binevenit

O altă opțiune este imunoterapia. Pacientul va intra în contact cu mici cantități din hrana care provoacă alergia, până la atingerea toleranței.

Medic care verifică alergia la ciocolată
Testele de diagnostic se fac de obicei pe piele, măsurând reacția țesutului la expunerea la alergen.

Puteți preveni alergia la ciocolată?

Datorită naturii multifactoriale a alergiilor alimentare, prevenirea acestora este un subiect constant de cercetare.

În anul 2021, au fost publicate recomandările Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie și Societății Canadei de Alergie și Imunologie Clinică. Aceste entități indică faptul că este important să se introducă în alimentație alunele și ouăle fierte la vârsta de 6 luni. Este necesar ca dieta copiilor mici să includă o mare varietate de alimente.

În ghidul Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică, publicat tot în 2021, se sugerează să se evite utilizarea regulată a formulei de lapte cu proteine din lapte de vacă în prima săptămână de viață.

Ce să faceți dacă aveți deja o alergie?

Dacă sunteți deja alergici la ciocolată, luați măsuri de precauție suplimentare pentru a evita complicațiile:

  • Citiți etichetele produselor consumate.
  • Fiți atenți când aveți de gând să mâncați un aliment pentru prima dată.
  • Aveți grijă dacă mâncați produse cumpărate de pe stradă.
  • Vorbiți cu oamenii din jur despre alergie.

Rețineți că este necesar să consultați medicul dacă aveți întrebări și să urmați recomandările acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lopes JP, Kattan J, Doppelt A, Nowak-Węgrzyn A, Bunyavanich S. Not so sweet: True chocolate and cocoa allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(8):2868-2871.
  • Montagna MT, Diella G, Triggiano F, Caponio GR, De Giglio O, Caggiano G et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4960.
  • Anvari S, Miller J, Yeh CY, Davis CM. IgE-Mediated Food Allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019 ;57(2):244-260.
  • Shu SA, Yuen AWT, Woo E, Chu KH, Kwan HS, Yang GX, Yang Y, Leung PSC. Microbiota and Food Allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019;57(1):83-97.
  • Muthukumar J, Selvasekaran P, Lokanadham M, Chidambaram R. Food and food products associated with food allergy and food intolerance – An overview. Food Res Int. 2020;138(Pt B):109780.
  • Cianferoni A. Non-IgE Mediated Food Allergy. Curr Pediatr Rev. 2020;16(2):95-105.
  • Fleischer DM, Chan ES, Venter C, Spergel JM, Abrams EM, Stukus D et al. A Consensus Approach to the Primary Prevention of Food Allergy Through Nutrition: Guidance from the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology; American College of Allergy, Asthma, and Immunology; and the Canadian Society for Allergy and Clinical Immunology. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(1):22-43.e4.
  • Halken S, Muraro A, de Silva D, Khaleva E, Angier E, Arasi S et al ; European Academy of Allergy and Clinical Immunology Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr Allergy Immunol. 2021;32(5):843-858.
  • Rishor-Olney CR, Gnugnoli DM. Nickel Allergy. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557638/.
  • Jacob SE, Hamann D, Goldenberg A, Connelly EA. Easter egg hunt dermatitis: systemic allergic contact dermatitis associated with chocolate ingestion. Pediatr Dermatol. 2015;32(2):231-3.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.