Toleranța la droguri: ce este, tipuri și caracteristici
 

Toleranța la droguri: ce este, tipuri și caracteristici

Toleranța la droguri ne învață un lucru: în cazul consumului prelungit, trebuie să creștem doza pentru a obține același efect. Acesta este procesul care poate duce la dependență.
Toleranța la droguri: ce este, tipuri și caracteristici
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 09 decembrie, 2022

Toleranța la droguri poate fi definită sub forma unei analogii. De exemplu, o persoană care locuiește lângă un club de noapte: în primele zile, nu va putea dormi din cauza zgomotului. La un moment dat, se va obișnui cu gălăgia și va putea adormi. Somnul va fi imposibil doar atunci când zgomotul se va schimbă și va deveni mai puternic.

Așa se întâmplă și în cazul toleranței la droguri sau medicamente. La început, o anumită cantitate de substanță este suficientă pentru a avea anumite efecte; ulterior, va fi nevoie de mai mult. Să vedem de ce este acest proces atât de periculos!

Ce este toleranța la droguri sau medicamente?

Dacă există ceva care caracterizează pe noi, ființele umane, este capacitatea de a învăța și de a ne adapta. La diferite niveluri de complexitate, multe dintre experiențele noastre lasă urme în memorie care funcționează ca ghiduri de acțiune pentru situațiile viitoare.

În acest sens, unul dintre cele mai primitive niveluri de învățare este cel cunoscut sub numele de toleranță. Se referă la scăderea unui răspuns în prezența unui stimul în mod repetat.

Aceeași cantitate de drog, consumată în mod repetat, începe să nu mai aibă efect. Consumatorul „se obișnuiește” cu substanța psihoactivă.

Pentru a obține același efect, sunt necesare cantități tot mai mari .

Caracteristici

Toleranța la droguri se caracterizează prin următoarele aspecte :

  • Apare la nivelul sistemului nervos central: nu are la bază adaptarea simţurilor.
  • Nu se explică prin pierderea interesului: pierderea interesului duce la o scădere a răspunsului.
  • Este un răspuns înnăscut.
  • Este un răspuns specific stimulului: atât creșterea, cât și o scăderea au la bază un stimul.
  • Răspunsul poate fi recuperat: în timp, un răspuns care a fost pierdut sau diminuat poate reveni la starea inițială.

Toleranța poate avea și beneficii. Ne permite să ne obișnuim cu anumiți stimuli (de exemplu, zgomotul). Cu toate acestea, toleranța la droguri presupune un anumit pericol: cu cât consumăm mai multă substanță, cu atât are mai puțin efect. Este nevoie de mai multă substanță pentru a menține sau a obține anumite senzații.

Medicamente colorate
Medicamentele care generează toleranță ascund escaladarea consumului, adică necesitatea creșterii dozei pentru a obține același efect.

Tipuri de toleranță

Farmacocinetică

Când vorbim despre efecte farmacocinetice, ne referim la ce face corpul cu substanța în ceea ce privește absorbția, sinteza și eliminarea. Acest tip de toleranță apare după consumul repetat, când organismul accelerează procesele de degradare. Drogul dispare mai repede din organism.

Farmacodinamică

În acest caz, ne referim la acțiunea drogului asupra organismului (interacțiunea substanță-receptor). Receptorii se obișnuiesc cu substanța, așa că au nevoie de doze mai mari de fiecare dată.

Toleranță încrucișată

Se referă la acel proces în care o persoană care consumă în mod repetat o anumită substanță va manifesta toleranță sau se va obișnui și cu substanțe similare: de exemplu, heroina și morfina.

Toleranță inversă

Este acea situație în care, la doze mai mici, se obține același efect. Acest lucru poate fi explicat prin acumularea de substanțe în anumite țesuturi, care sunt ulterior eliberate.

Toleranța inversă indică posibilitatea apariției fenomenelor de supradozaj fără a fi crescut cantitatea obișnuită.

Cum este toleranța diferită de dependența de droguri?

Procesul de dependență începe cu toleranța. Toleranța ne încurajează să consumăm cantități mai mari. Dependența este caracterizată de următoarele caracteristici:

  • Toleranţă
  • Pierderea controlului
  • Obiceiul de consum stereotip
  • Simptome tipice sindromului de sevraj
  • Nevoia de tratament pentru a depăși situația
  • Incapacitatea de a stopa utilizarea substanței, în ciuda consecințelor negative
  • Dorința intensă și persistentă de a consuma o substanță
Femeie care dezvoltă toleranța la droguri
Procesul care culminează cu dependența de o substanță poate începe cu toleranța.

Drumul către dependență

Dependența de droguri nu apare de la o zi la alta. Este un proces complex, susținut, care a trecut printr-o serie de faze. Printre aceste faze, conform propunerii lui Becoña Iglesias, avem următoarele:

  1. Predispoziție: există factori care influențează și predispun la consumul de droguri.
  2. Cunoaștere: este vorba despre cunoașterea efectelor produse de un anumit medicament. De asemenea, implică disponibilitatea substanței.
  3. Experimentare: punctul anterior poate determina oamenii să decidă să intre în contact cu drogul.
  4. Consolidare: este trecerea de la utilizare la abuz.
  5. Abandon sau întreținere: în funcție de consecințe, consumul va continua sau va fi abandonat.
  6. Posibilă recidivă: atunci când dependența se consolidează, este greu de eliminat.
Pe scurt, toleranța este preludiul dependenței.

Toate dependențele au început treptat

La început, aproape orice consum are loc în cantități mici. Pentru începători, o doză mică este suficientă pentru a ajunge la acea stare de plăcere sau euforie. Ulterior, organismul dorește să repete experiența plăcută, dar are nevoie de cantități tot mai mari.

Pentru a evita consecințele nedorite și dăunătoare, trebuie să știm cum acționează drogurile în organism. Prevenția este cel mai bun tratament!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Becoña, E. (1999). Bases teóricas que sustentan los programas de prevención de drogas. Madrid: Plan Nacional sobre Drogas.
  • Corujo Lorenzo, L. (2014). Consideraciones sobre el consumo problemático de sustancias psicoactivas en adolescentes.
  • Hernández López, T., Roldán Fernández, J., Jiménez Frutos, A., Mora Rodríguez, C., Escarpa Sánchez-Garnica, D., & Pérez Álvarez, M. T. (2009). La edad de inicio en el consumo de drogas, un indicador de consumo problemático. Psychosocial Intervention18(3), 199-212.
  • Martín-Villa, J. C. (2019). Diferenciación anatómica y funcional de la corteza insular: implicaciones en el aprendizaje y consumo de drogas.
  • Seevers, M. H. (2019). Characteristics of dependence on and abuse of psychoactive drugs. In Chemical and biological aspects of drug dependence (pp. 13-22). Crc Press.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.