Cum apare rezistența la penicilină? - Doza de Sănătate
 

Cum apare rezistența la penicilină?

Rezistența la penicilină apare atunci când bacteriile se transformă și devin capabile să reziste efectelor obișnuite ale acestui antibiotic. Aceasta este o problemă majoră de sănătate publică cu efect la nivel global.
Cum apare rezistența la penicilină?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Rezistența la penicilină a dus la dezvoltarea derivaților cu un spectru mai larg de acțiune și a beta-lactamazei. Bacteriile produc această enzimă responsabilă de ineficiența antibioticelor din grupul penicilinei. Cum apare rezistența la penicilină?

Utilizarea necontrolată a acestor medicamente de teama complicațiilor face ca microorganismele să dezvolte o rezistență mai mare. Rezistența la penicilină apare la aproximativ 25% din tulpinile de Streptococcus pneumoniae izolate la pacienții cu otită medie. Acestea împărtășesc rezistența cu aproximativ 33% din tulpinile de gripă Haemophilus.

Problema rezistenței la penicilină și la alte antibiotice a determinat multe țări să dezvolte politici pentru utilizarea rațională a antibioticelor. Astfel, cel mai important lucru, dincolo de legislație și recomandări, este ca atât medicii, cât și pacienții să înțeleagă că nu pot utiliza antibiotice fără discriminare.

Penicilina și modul său de acțiune

Vom începe prin a spune că penicilina este o subclasă de antibiotice denumite antibiotice beta-lactamice. Acestea au o structură chimică numită inelul beta-lactamic.

Le folosim pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii clasificate drept streptococi gram-pozitivi și gram-negativi și infecțiile meningococice. Penicilina ucide bacteriile distrugând peretele celular care le protejează.

Cu toate acestea, unele bacterii produc substanțe – enzime – care pot inactiva antibioticele beta-lactamice. Pentru a evita acest lucru, penicilinele sunt administrate în combinație cu medicamente care împiedică acțiunea acestor enzime – dacă infecția este cauzată de acest tip de bacterii.

Penicilinele sunt distribuite rapid în majoritatea țesuturilor, mai ales atunci când există inflamație. Toate sunt cel puțin parțial eliminate prin urină și majoritatea ating concentrații ridicate la acest nivel.

Formula chimică a penicilinei
Penicilina acționează prin inhibarea formării pereților bacterieni.

Cum apare rezistența la penicilină

Acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile se transformă și devin capabile să reziste efectelor antibioticului. Aceste bacterii pot genera o varietate de infecții care sunt mai dificil de tratat decât cele obișnuite.

După cum am spus mai sus, excesul de antibiotice poate duce la rezistență. Bacteriile sensibile mor de fiecare dată când iei medicamente, dar unele pot rezista. Cresc, se pot înmulți și se pot răspândi la animale.

Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae. Rezistența la penicilină și la alte antibiotice poate duce, de asemenea, la creșterea costurilor asistenței medicale și la creșterea mortalității.

Măsuri de prevenire a rezistenței la penicilină

Iată câteva recomandări pentru a preveni rezistența la penicilină și la alte antibiotice:

  • Nu le utiliza pentru a trata infecțiile virale, cum ar fi răcelile sau gripa. Acestea nu acționează asupra virusurilor.
  • Nu insista ca medicul să-ți prescrie antibiotice.
  • Urmează instrucțiunile pentru dozare și durata tratamentului.
  • Ia medicamentele pe perioada de timp prescrisă, chiar dacă te simți mai bine; unele bacterii pot supraviețui și te pot infecta din nou dacă oprești tratamentul prematur.
  • Nu păstra antibioticele pentru o dată ulterioară și nu le da altcuiva.
  • Practică obiceiuri zilnice pentru a preveni infecțiile, cum ar fi spălarea mâinilor și pregătirea igienică a alimentelor.
Bacterii care au dezvoltat rezistența la penicilină

Sistemul global de supraveghere a rezistenței antimicrobiene (Sistem de supraveghere AMR)

Sistemul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cunoscut sub numele de GLASS, include în prezent 52 de țări. Dintre acestea, 25 sunt cu venituri mari, 20 sunt cu venituri medii și 7 sunt cu venituri mici. Acest nou sistem a dezvăluit prezența pe scară largă a rezistenței la antibiotice. Probele au fost prelevate de la 500.000 de persoane cu infecții bacteriene suspectate din 22 de țări.

În plus, datele publicate de OMS privind rezistența la antibiotice indică faptul că nivelurile de rezistență la infecții bacteriene grave sunt ridicate. Ele apar atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici.

Concluzie

Antibioticele sunt excelente împotriva infecțiilor bacteriene și pot salva vieți atunci când sunt utilizate corect. Există, totuși, o problemă tot mai mare legată de rezistența la penicilină și la alte antibiotice.

Acesta este un antibiotic extrem de eficient, ieftin și disponibil aproape oriunde în lume. Ar fi o tragedie să nu îl poți folosi din cauza rezistenței bacteriene crescute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moreno, C., González, R., & Beltrán, C. (2009). Mecanismos de resistencia antimicrobiana en patógenos respiratorios. Antimicrobial resistance mechanisms in respiratory pathogens. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. https://doi.org/10.4067/S0718-48162009000200014

  • Mendoza Medellín, A. (2011). El formidable reto de la resistencia bacteriana a los antibióticos. Revista de La Facultad de Medicina (México).

  • Embid, A. (2002). Resistencia de las bacterias a los antibióticos. Revista de Medicinas Complementarias, Medicina Holistica.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.