Igiena excesivă și rezistența la antibiotice - Doza de Sănătate
 

Igiena excesivă și rezistența la antibiotice

Un studiu recent a legat igiena excesivă de o rezistență virală și bacteriană crescută la medicamente. Află totul despre igiena excesivă și rezistența la antibiotice în acest articol!
Igiena excesivă și rezistența la antibiotice

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Știai că numărul persoanelor care se îmbolnăvesc grav și chiar mor din cauza rezistenței la antibiotice crește în fiecare an în întreaga lume? În acest articol, îți vom spune care este legătura dintre igiena excesivă și rezistența la antibiotice.

Igiena excesivă și rezistența la antibiotice

Femeie care face curățenie
Igiena personală și casnică excesivă ar putea afecta sistemul imunitar al oamenilor.

Înainte de a aprofunda acest subiect, este important să explicăm ce este igiena excesivă. Adevărul este că acest termen este dificil de definit. Cu toate acestea, în general, următoarele aspecte sunt considerate un exces de igienă personală:

  • Spălarea constantă a mâinilor
  • Mai multe dușuri nejustificate pe zi

Acest lucru ar putea face ca sistemul imunitar să-și piardă funcționalitatea. Cu alte cuvinte, pielea își poate pierde bariera de protecție și poate fi expusă la tot felul de bacterii.

Dar ce zici de igiena gospodăriei? Curățarea constantă cu aceleași produse ar putea face ca agenții patogeni să se obișnuiască. Drept urmare, ei ar putea dezvolta rezistență.

Ce este rezistența la antibiotice?

Medicamente ce provoacă rezistența la antibiotice
A lua antibiotice fără prescripție medicală poate crește rezistența la acestea.

Rezistența la antibiotice apare atunci când aceste medicamente încetează să acționeze împotriva microorganismelor. Cu alte cuvinte, agenții patogeni „se obișnuiesc” cu antibioticele.

În general, această situație apare din cauza utilizării prea dese a antibioticelor (și chiar a abuzului). Bacteriile își pierd sensibilitatea. Astfel, pentru a le elimina, devine necesar să recurgem la substanțe din ce în ce mai agresive.

În ultimii ani, au apărut mutații ale microorganismelor care sunt din ce în ce mai rezistente la antibiotice. De exemplu, în 2016, ziarul El País a publicat povestea unei femei din Statele Unite care a suferit cea mai puternică infecție a tractului urinar rezistentă la antibiotice întâlnită vreodată.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială al Regatului Unit a comandat o analiză a rezistenței la antibiotice. Această analiză, cunoscută sub numele de „Revizuirea rezistenței antimicrobiene”, a fost finalizată în doi ani. Putem extrage câteva date interesante din aceasta:

  1. În primul rând, infecțiile rezistente la medicamente sunt în creștere.
  2. Aproximativ 50.000 de persoane mor în fiecare an în Europa și Statele Unite din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.
  3. Cel puțin 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza rezistenței la antibiotice, având boli precum infecțiile bacteriene, malaria, HIV/SIDA sau tuberculoza.
  4. Această problemă ar complica pe termen lung operațiile de rutină și infecțiile minore.

În acest articol, am explicat faptul că rezistența la antibiotice este o problemă foarte îngrijorătoare de sănătate publică. Dar care este relația sa cu igiena excesivă?

Relația dintre igiena excesivă și rezistența bacteriilor

Bărbat afectat de rezistența la antibiotice
Cercetările au sugerat faptul că igiena excesivă crește rezistența agenților patogeni la antibiotice.

Un studiu realizat la Universitatea Tehnologică din Graz, Austria a comparat microorganismele și rezistența la antibiotice care existau în Unitatea de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar Graz. Concluziile au fost uimitoare:

  • Diversitatea microbiană scade în zonele cu niveluri ridicate de igienă, în timp ce diversitatea rezistenței crește.

Igiena excesivă ar putea fi contraproductivă. Studiul menționat mai sus susține o diversitate microbiană stabilă în zonele clinice pentru a contracara răspândirea rezistențelor. Cum ar putea fi atinsă această stabilitate?

Experții sugerează că, în loc să folosim o mulțime de agenți de curățare, este o idee bună să avem plante de interior. De asemenea, recomandă aerisirea regulată a spațiilor. Acest lucru ar îmbunătăți diversitatea bacteriană, evitând în același timp dezvoltarea rezistenței la produsele de curățare.

În ceea ce privește medicamentele, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă oamenilor să evite administrarea de antibiotice care nu sunt prescrise de medic și solicitarea lor atunci când nu au nevoie de ele. În schimb, recomandă spălarea mâinilor ca principală modalitate de evitare a infecțiilor.

Dar este demn de remarcat faptul că nu trebuie să-ți speli excesiv mâinile pentru a evita eliminarea barierelor protectoare ale pielii. Același lucru este valabil și pentru curățenia casnică.

Pe scurt, păstrează-ți casa curată, dar nu exagera! Prezența anumitor bacterii ajută la menținerea sistemului imunitar puternic și sănătos pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Review Antimicrobial Resistance. https://amr-review.org/
  • Alexander Mahnert, Christine Moissl-Eichinger, Markus Zojer, David Bogumil, Itzhak Mizrahi, Thomas Rattei, José Luis Martinez, Gabriele Berg. Man-made microbial resistances in built environments. Nature Communications, 2019; 10 (1) DOI: 10.1038/s41467-019-08864-0
  • Graz University of Technology. (2019, March 12). Excessive hygiene promotes resistance to antibiotics. ScienceDaily. Retrieved April 16, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190312123701.htm
  • OMS. (2018). Resistencia a los antibióticos. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/resistencia-a-los-antibi%C3%B3ticos

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.