Candida auris: o ciupercă ucigașă - Doza de Sănătate
 

Candida auris: o ciupercă ucigașă

Candida auris este o ciupercă intens studiată în prezent. Infecțiile apar în întreaga lume și sunt adesea rezistente la tratamentul obișnuit. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre această ciupercă potențial ucigașă!
Candida auris: o ciupercă ucigașă

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2020

Candida auris este numele unei ciuperci din familia Candida. A devenit infamă în comunitatea științifică, deoarece este rezistentă la antifungicele obișnuite.

Focarele apar aproape întotdeauna în spitale sau azile pentru adulți în vârstă. În plus, infecțiile pot fi foarte severe și pot ajunge chiar la punctul de septicemie, adică răspândirea infecției în sângele pacientului.

Cercetătorii au identificat acest microorganism pentru prima dată în 2009. L-au numit auris, deoarece se afla într-un eșantion din canalul urechii unui pacient originar din Coreea de Sud. Apoi, focarele din spitale au ridicat alerta în 2016 și 2017.

Cele mai grave focare au apărut în unitățile de terapie intensivă. Acest lucru a dus la măsuri extreme de control al contagiunii. Cu toate acestea, medicii și-au dat seama că ciuperca Candida auris este extrem de rezistentă. Cercetătorii au presupus că, trăind în spitale, aceasta a devenit rapid rezistentă la medicamente. Probele prelevate de pe podele, mobilier din cabinete și chiar computere din spitale au oferit rezultate pozitive pentru Candida auris.

Cazuri de Candida auris în lume

După confirmarea primului caz de Candida auris în 2009, cercetătorii au recunoscut că infecțiile anterioare neidentificate apărute în spitale au fost provocate, cel mai probabil, de acest agent patogen. Un caz în special din 2008 apărut în Coreea de Sud pare să fi fost provocat de Candida auris.

Oamenii de știință au catalogat cazuri în India, Africa de Sud, Venezuela, Regatul Unit, Israel și Statele Unite. Aceste ultime două țări, împreună cu Spania și Columbia, au înregistrat prima infecție în 2016. De fapt, au existat mai multe focare în acel an.

Au existat două focare semnificative. Primul a apărut la Spitalul Royal Brompton din Londra în 2015. Celălalt a fost la Spitalul La Fe din Valencia, Spania, în 2016. Fiecare focar a afectat un număr semnificativ de pacienți.

Molecule de Candida auris

Factorii de risc ai Candidei auris

Nu toți cei care intră în contact cu Candida auris se vor infecta. De asemenea, nu toată lumea va avea simptome severe. În plus, există persoane care poartă ciuperca în corp și nu dezvoltă niciodată simptome. Aceasta se numește colonizare. Deși nu este un lucru grav pentru putători, aceștia pot contamina alte persoane.

Principalul factor de risc când vine vorba de infectare este internarea într-un spital și utilizarea unui cateter. Alți factori de risc sunt:

  • Carantinarea într-un azil de bătrâni
  • Administrarea unui număr mar de medicamente antifungice
  • Multe vizite la spital

Rezistența la medicamente

O caracteristică surprinzătoare este capacitatea ciupercii Candida auris de a rezista la medicamentele antifungice. De fapt, acest lucru îi îngrijorează profund pe specialiștii în boli infecțioase. Focarele spitalicești sunt o problemă gravă, deoarece nimeni nu știe cum vor reacționa pacienții la această infecție.

Aproape toate tipurile de ciuperci Candida sunt sensibile la fluconazol. De exemplu, infecția cu Candida albicans se tratează rapid cu acest medicament. Cu toate acestea, Candida auris este rezistentă la fluconazol.

Candida auris este rezistentă și la alte antifungice, cum ar fi amfotericina B și voriconazolul. Conform studiilor științifice, aproximativ 90% din tulpinile înregistrate de Candida auris sunt rezistente la o clasă de antifungice. În plus, o treime dintre ele sunt rezistente la mai mult de două medicamente distincte.

Medic care face o analiză Candidei auris

Tratament

Până în prezent, există un grup special de medicamente care pot ajuta la distrugerea ciupercii Candidei auris. Aceste medicamente se numesc echinocandine. Din păcate, acestea nu sunt întotdeauna disponibile. De asemenea, unele tulpini de Candida auris sunt rezistente și la acestea. Dacă se întâmplă acest lucru, medicii folosesc un amestec de antifungice în doze mai mari decât în mod normal.

Pacienți infectați în spital aveau anterior o boală care necesita spitalizare. Prin urmare, sistemul lor imunitar era slab, unii având mai multe boli în același timp. Medicii trebuie să-și dea seama cum să trateze fiecare problemă în parte.

Candida auris ne amintește că trebuie să fim prudenți atunci când luăm medicamente. Atât pacienții, cât și medicii trebuie să urmeze recomandările producătorilor de medicamente pentru a evita rezistența pe care o pot dezvolta microorganismele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jeffery-Smith A, Taori SK, Schelenz S, et al. Candida auris: a review of the literature. Clin Microbiol Rev. 2017;31(1). PMID: 29142078.
  • Schelenz, Silke, et al. “First hospital outbreak of the globally emerging Candida auris in a European hospital.” Antimicrobial Resistance & Infection Control 5.1 (2016): 35.
  • Clancy, Cornelius J., and M. Hong Nguyen. “Emergence of Candida auris: an international call to arms.” (2017): 141-143.
  • Sherry, Leighann, et al. “Biofilm-forming capability of highly virulent, multidrug-resistant Candida auris.” Emerging infectious diseases 23.2 (2017): 328.
  • Kordalewska M, Perlin DS. Identification of Drug Resistant Candida aurisFront Microbiol. 2019;10:1918. Published 2019 Aug 20. doi:10.3389/fmicb.2019.01918

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.