Utilizările medicamentului Canesten - Doza de Sănătate
 

Utilizările medicamentului Canesten

Canestenul este un medicament care conține ca substanță activă clotrimazol. Acesta este destinat tratării infecțiilor fungice superficiale, inclusiv infecțiilor vaginale. Cum poți să-l utilizezi? Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Utilizările medicamentului Canesten
Fabiola Marín Aguilar

Scris și verificat de farmacistul Fabiola Marín Aguilar.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Canesten există sub formă de cremă sau pulbere pentru utilizare cutanată, sub formă de capsulă moale sau sub formă de tabletă vaginală, în funcție de tratamentul de care ai nevoie. Clotrimazolul este substanța sa activă. În cele ce urmează, vom discuta despre utilizările medicamentului Canesten și efectele sale adverse.

Utilizările medicamentului Canesten

Canesten este utilizat în tratamentul infecțiilor fungice superficiale cauzate de dermatofite, ciuperci și drojdii, cum ar fi:

  • Infecții cu dermatofite: Tinea (Tinea pedis, Tinea manuum, Tinea cruris și Tinea corporis)
  • Pityriasis Versicolor
  • Candidoză vulvovaginală
  • Balanită candidozică

Cum acționează medicamentul Canesten?

Acum că am stabilit care sunt utilizările medicamentului Canesten, să vedem cum acționează acesta.

Clotrimazolul este un antifungic derivat din grupul imidazol, care împiedică dezvoltarea ciupercilor. Astfel, acesta acționează la nivelul sintezei ergosterolului, un sterol care compune membrana celulară a ciupercilor și a anumitor drojdii.

Inhibarea sintezei de ergosterol determină alterarea structurală și funcțională a membranei citoplasmatice. Aceasta duce la o schimbare a permeabilității membranei, care, în cele din urmă, provoacă ruperea celulelor.

Formula chimică a medicamentului Canesten
Canesten este un medicament care conține clotrimazol ca substanță activă. Este utilizat în tratamentul infecțiilor fungice.

Cum se folosește medicamentul Canesten?


Forma de administrare este, de obicei, cutanată. Canesten se poate aplica și intravaginal. Durata tratamentului depinde de localizarea și dimensiunea infecției fungice. În general, medicii recomandă următoarele:

  • Infecții cu dermatofite: 3 până la 4 săptămâni
  • Pityriasis Versicolor: 1 până la 3 săptămâni
  • Candidoza vulvovaginală sau balanita candidozică: 1 până la 2 săptămâni

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, există și alte formate ale acestui medicament disponibile pe piață. Unele sunt destinate tratamentului infecțiilor vaginale și vin sub formă de tablete intravaginale sau cremă vaginală cu aplicator. Utilizarea formei potrivite depinde de localizarea infecției.

Instrucțiunile medicamentului Canesten ne sfătuiesc să curățăm și să uscăm foarte bine zonele afectate înainte de aplicarea acestuia. Apoi, ar trebui să aplicăm un strat subțire de cremă pe zona afectată și zonele înconjurătoare. La final, trebuie să facem un masaj ușor până când pielea absoarbe complet crema. Canesten trebuie aplicat de 2 până la 3 ori pe zi.

Reține faptul că o dungă de cremă de aproximativ 2 cm este suficientă pentru a trata o zonă de dimensiunea mâinii pe ambele părți.

Contraindicații

Nu trebuie să folosești Canesten dacă suferi de hipersensibilitate la clotrimazol, la orice alt antifungic din grupul imidazol sau la oricare dintre excipienții săi.

Posibile efecte secundare ale medicamentului Canesten

Unele dintre cele mai frecvente reacții adverse ce apar după utilizarea de Canesten sunt:

  • Probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi reacțiile alergice (sincopă, hipotensiune arterială, dispnee, urticarie).
  • Probleme ale pielii și ale țesutului subcutanat, cum ar fi blisterele, edemul, eritemul, pruritul, senzația de arsură, iritațiile, erupțiile cutanate, etc.

Aceste simptome nu înseamnă neapărat că ar trebui să oprești tratamentul și sunt mai frecvente în primele zile de utilizare a clotrimazolului.

Utilizările medicamentului Canesten sub formă de cremă
Canestenul poate duce la apariția reacțiilor adverse la nivelul sistemului imunitar și la nivelul pielii. Cu toate acestea, nu toți oamenii le experimentează.

Este Canesten sigur pentru a fi utilizat în caz de candidoză în timpul sarcinii?

În general, candidoza nu reprezintă un risc în timpul sarcinii și nu afectează dezvoltarea fetală, cum este cazul altor boli cu transmitere sexuală și al altor tipuri de infecții. De fapt, clotrimazolul este unul dintre medicamentele folosite frecvent de femei în timpul sarcinii.

Acest lucru se datorează faptului că, atât cercetările experimentale, cât și cele de după comercializare au dezvăluit faptul că nu există efecte nocive asupra mamei și copilului atunci când se folosește Canesten în timpul sarcinii. Cu toate acestea, trebuie să evaluezi beneficiile utilizării medicamentului înainte de administrarea acestuia în primele 3 luni de sarcină.

Mai mult, un studiu recent a relevat faptul că femeile care suferă de candidoză în al doilea trimestru de sarcină au un risc mai mare de naștere prematură și naștere a unui copil subponderal decât cele care suferă de candidoză în primul trimestru de sarcină.

Cu toate că acest tip de infecție nu reprezintă un risc pentru copilul nenăscut, bebelușul se poate îmbolnăvi în momentul nașterii. Mamele transmit candidoza copiilor atunci când aceștia vin în contact cu vaginul în timpul nașterii naturale. Așadar, dacă crezi că ai putea avea candidoză vaginală în timp ce ești gravidă, discută cu medicul ginecolog despre opțiunile de tratament pe care le ai la dispoziție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Canestén. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/52626/FT_52626.html
  • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Antimicóticos, 52: 652
  • Holzer I, Farr A, Kiss H, et al (2017). The colonization with Candida species is more harmful in the second trimester of pregnancy. Arch Gynecol Obstet, 295:891-895. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2825576
  • Ford N, Shubber Z, Jao J, Abrams EJ, Frigati L, Mofenson L. Safety of cotrimoxazole in pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Acquir Immune Defic Syndr. 2014;66(5):512–521. doi:10.1097/QAI.0000000000000211

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.