Ameliorarea gastroenteritei bacteriene în 5 pași - Doza de Sănătate
 

Ameliorarea gastroenteritei bacteriene în 5 pași

Această afecțiune apare ca urmare a excesului de bacterii nocive din intestine. În general, nu este gravă, dar poate fi destul de incomodă. Astăzi, îți vom spune cum să ameliorezi gastroenterita bacteriană în 5 pași simpli!
Ameliorarea gastroenteritei bacteriene în 5 pași
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gastroenterita bacteriană este o boală digestivă care se dezvoltă din cauza unei inflamații a stomacului și a intestinelor. Apare deoarece anumite bacterii patogene reușesc să se înmulțească în interiorul intestinelor, provocând o infecție. Astăzi, vom discuta despre ameliorarea gastroenteritei bacteriene în 5 pași simpli.

Această infecție se răspândește ușor de la o persoană la alta sau prin contactul cu obiecte și alimente contaminate. Mai mult, este frecventă în anumite zone în care apa nu este tratată corespunzător.

Deci, care sunt simptomele? Cum poți face față în mod natural problemei? Citește mai departe pentru a afla!

Simptomele gastroenteritei bacteriene

Simptomele gastroenteritei bacteriene pot varia în funcție de tipul de bacterie care cauzează infecția (de exemplu, Staphylococcus, Salmonella sau E. coli). În general, manifestările clinice ale acestei afecțiuni pot include următoarele:

  • Lipsa poftei de mâncare
  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Dureri abdominale și crampe
  • Febră moderată
  • Scaun cu sânge

Ameliorarea gastroenteritei bacteriene în 5 pași

Pentru ameliorarea gastroenteritei bacteriene, trebuie să pui în practică o serie de pași. Cele mai grave cazuri necesită asistență medicală, deoarece pot implica administrarea de soluție salină și antibiotice. Cu toate acestea, pentru a ține sub control simptomele acasă, poți face următoarele:

1. Crește-ți aportul de lichide

Hidratare pentru ameliorarea gastroenteritei bacteriene
În caz de gastroenterită, hidratarea trebuie să fie constantă și, dacă este posibil, să implice soluții de rehidratare orală.

Creșterea aportului de apă și alte lichide sănătoase este fundamentală pentru depășirea stării actuale. Acest lucru este și mai important dacă ai avut episoade de diaree. Deși mulți ignoră importanța hidratării, gastroenterita poate duce la cazuri de deshidratare, ceea ce îți poate pune în pericol viața.

Ce ar trebui să faci?

  • Bea între 6 și 8 pahare de apă pe zi (250 ml fiecare).
  • Dacă poți, pregătește apă de orez și consumă lichidul dacă ai diaree.
  • Alte opțiuni sănătoase includ anumite infuzii, supe și soluții de rehidratare care conțin electroliți.

2. Limitează-ți aportul de alimente pentru ameliorarea gastroenteritei bacteriene

Supraîncărcarea sistemului digestiv cu alimente grele nu este o idee bună când vine vorba de această infecție. Având în vedere că implică modificări digestive, precum și durere și inflamație, cel mai bine este să consumi porții mici și dese de alimente ușor de digerat.

Ce ar trebui să faci?

  • Adoptă o dietă simplă, bazată pe supe și băuturi izotonice.
  • Apoi, încetul cu încetul, adaugă în dietă alimente astringente cu conținut scăzut de fibre, pentru a-ți regla funcția intestinală. Dacă totul merge bine, atunci poți mânca alimente precum orez alb, morcovi fierți, cartofi dulci, șuncă macră, pește și piept de pui.

3. Evită auto-medicația

Medicament pentru ameliorarea gastroenteritei bacteriene
Evită auto-medicația. Discuția cu un profesionist din domeniul sănătății te va ajuta să găsești tratamentul corect.

Există o mare varietate de medicamente care te pot ajuta să tratezi durerile abdominale, diareea și greața. Cu toate acestea, chiar dacă le poți cumpăra fără prescripție medicală, ar trebui să le iei numai sub supraveghere medicală. Uneori, acestea pot agrava simptomele.

Ce ar trebui să faci?

  • Dacă ai simptome severe sau persistente, întreabă medicul ce medicamente poți lua pentru a le ține sub control.
  • Evită antibioticele – acestea trebuie utilizate numai în cele mai severe cazuri și numai atunci când sunt prescrise de medic.

4. Spală-ți mâinile constant

Gastroenterita bacteriană se poate răspândi cu ușurință atunci când lipsește igiena adecvată. Prin urmare, pentru a preveni răspândirea bolii, ar trebui să-ți speli mâinile în mod constant. Acest lucru este important mai ales după ce ai mers la baie sau ai schimbat scutece.

Ce ar trebui să faci?

  • Spălă-ți mâinile cu apă și săpun antibacterian timp de cel puțin 15 secunde înainte de a te clăti bine.
  • Dacă nu îți poți spăla mâinile, folosește un dezinfectant antibacterian pentru mâini.
  • Repetă această acțiune înainte de a manipula alimente sau de a atinge alte persoane.
  • Aceste măsuri te vor ajuta, de asemenea, să te protejezi de infecțiile bacteriene.

5. Manipulează alimentele în mod corespunzător

Legume spălate sub jet de apă
Spălarea cu atenție a fructelor și legumelor înainte de consum este esențială pentru prevenirea unei eventuale intoxicații alimentare.

Manipularea corectă a alimentelor este o parte fundamentală a tratării gastroenteritei bacteriene. De fapt, multe cazuri ale acestei infecții sunt rezultatul contaminării alimentare. Din acest motiv, este important să manipulezi cu grijă anumite alimente, cum ar fi carnea și preparatele servite crude.

Ce ar trebui să faci?

  • Spală-ți mâinile cu atenție înainte de a manipula alimentele. Dacă ai o infecție, evită gătitul.
  • Spală și dezinfectează toate fructele și legumele pe care le vei servi crude.
  • Gătește complet carnea de pui, peștele, etc.
  • Acordă o atenție deosebită și manipulării altor alimente, cum ar fi produsele lactate și ouăle.

În concluzie…

Reține faptul că simptomele gastroenteritei bacteriene tind să dispară singure după 3 sau 4 zile. În unele cazuri, pot dura până la 2 săptămâni. Dacă nu vezi îmbunătățiri după câteva zile, ar trebui să consulți un medic. Solicită asistență medicală imediată în caz de diaree prelungită, febră mare sau sângerare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chow, C. M., Leung, A. K., & Hon, K. L. (2010). Acute gastroenteritis: from guidelines to real life. Clinical and Experimental Gastroenterology.
  • Mathur P. Hand hygiene: back to the basics of infection control. Indian J Med Res. 2011;134(5):611–620. doi:10.4103/0971-5916.90985
  • Yazaji EA. Hand hygiene strategies. J Community Hosp Intern Med Perspect. 2011;1(2):10.3402/jchimp.v1i2.7200. Published 2011 Jul 18. doi:10.3402/jchimp.v1i2.7200
  • Bennadi D. Self-medication: A current challenge. J Basic Clin Pharm. 2013;5(1):19–23. doi:10.4103/0976-0105.128253
  • Lo SV, Connolly AM, Palmer SR, Wright D, Thomas PD, Joynson D. The role of the pre-symptomatic food handler in a common source outbreak of food-borne SRSV gastroenteritis in a group of hospitals. Epidemiol Infect. 1994;113(3):513–521.
  • Sattar SBA, Singh S. Bacterial Gastroenteritis. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513295/
  • Khurana, S., Taneja, N., Thapar, R., Sharma, M., & Malla, N. (2008). Intestinal bacterial and parasitic infections among food handlers in a tertiary care hospital of North India. Trop Gastroenterol.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.