5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă - Doza de Sănătate
 

5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă

Îmbunătățirea stilului de viață poate ajuta în tratamentul colitei ulcerative, ameliorând episoadele de boală. În acest articol, vei descoperi o serie de recomandări pentru a ameliora această afecțiune.
5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Colita ulcerativă este o boală cronică autoimună care afectează tractul gastrointestinal. Apare atunci când mucoasa intestinului gros, rectul sau ambele se inflamează. În rândurile de mai jos, îți vom oferi 5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă.

Boala poate intra în remisie în anumite perioade, caracterizate prin simptome ușoare sau abia perceptibile. Însă există și perioade în care simptomele se agravează. Este posibil să ai zilnic episoade de diaree, dureri și colici abdominale, printre alte simptome.

În general, tratamentul variază în funcție de considerațiile medicale și de factori precum vârsta, obiceiurile de viață și sănătatea persoanei afectate. Cu toate acestea, există câteva recomandări generale care te pot ajuta să atenuezi anumite simptome și să eviți complicațiile.

Cum recunoști episoadele de colită ulcerativă?

Femeie care are colită ulcerativă
Colita este considerată o boală autoimună, care afectează tractul intestinal.

Semnele clinice ale colitei ulcerative pot fi diferite de la persoană la persoană, în funcție de răspunsul sistemului imunitar și de stilul de viață. De fapt, mulți pacienți prezintă simptome ușoare sau perioade asimptomatice. Cu toate acestea, boala are perioade în care poți experimenta:

  • Dureri abdominale intense
  • Zgomote dese în stomac
  • Sânge în fecale
  • Diaree
  • Febră ușoară
  • Durere rectală
  • Pierdere bruscă în greutate
  • Deficiențe nutritive
  • Probleme cutanate
  • Pierderea poftei de mâncare și greață

5 sfaturi pentru a evita colita ulcerativă

Pentru a trata corect un episod de colită ulcerativă, este extrem de important să primești un diagnostic medical. Un profesionist din domeniul sănătății poate stabili dacă simptomele pe care le experimentezi au apărut din cauza colitei ulcerative sau altor probleme, cum ar fi boala Crohn sau diverticuloza.

Examenul medical poate include analize de sânge, probe de scaun, clisma cu bariu sau colonoscopia, printre altele. Apoi, dacă simptomele corespund unui episod de colită ulcerativă, medicul poate sugera administrarea de medicamente și modificări ale stilului de viață. În cele mai grave cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

În general, există câteva sfaturi care pot ajuta la prevenirea și tratarea acestor episoade. Sunt măsuri simple pe care le poți lua în viața de zi cu zi, atât în perioadele de remisie, cât și în timpul episoadelor critice. Pune-le în practică!

1. Limitează consumul de lactate

Diferite tipuri de lactate
Anumite studii au descoperit dovezi ale unei agravări a simptomelor legate de consumul de produse lactate.

În prezent, nu există suficiente dovezi care să confirme faptul că dieta aleasă cauzează colită ulcerativă. Cu toate acestea, cercetările au reușit să arate faptul că unele alimente și băuturi pot agrava simptomele colitei ulcerative, în special în timpul focarelor acute.

Un tip de alimente dăunătoare sunt produsele lactate. Consumul regulat de produse lactate poate agrava simptome precum durerea abdominală, diareea și gazele. Prin urmare, ar trebui să-ți limitezi cât mai mult consumul de lapte, brânză, înghețată și iaurturi procesate.

2. Crește consumul de fibre

Fibrele alimentare joacă un rol foarte important în sănătatea digestivă. În cazurile de colită ulcerativă pot fi un lucru bun sau un lucru rău. Consumul cu măsură poate ajuta la menținerea digestiei regulate în perioadele de remisie. Cu toate acestea, atunci când suferi un episod acut, acesta poate fi, de fapt, contraproductiv.

Consumul de cantități mari de fibre poate agrava multe simptome, cum ar fi inflamația, gazele și diareea. Prin urmare, cel mai bun lucru în perioadele acute este să-ți limitezi consumul de cereale integrale, fructe uscate, nuci, legume crude și alte surse de fibre. Însă nu înceta să le consumi complet.

3. Evită consumul de alcool și băuturi energizante

Persoană care consumă alcool
Băuturile alcoolice și băuturile energizante generează inflamația intestinală și simptomele asociate.

Un secret pentru a face față unui episod acut de colită ulcerativă este să știi ce băuturi să alegi pentru a-ți menține corpul hidratat. Fără îndoială, apa este cea mai bună opțiune. Cu toate acestea, unele ceaiuri și infuzii sunt și ele benefice. În general, ar trebui să eviți complet băuturile alcoolice sau băuturile energizante (cum ar fi cele cu cafeină).

Berea, vinul, cafeaua și băuturile răcoritoare agravează problemele intestinale și diareea. Apa carbogazoasă poate fi cea mai problematică, deoarece provoacă o acumulare mai mare de gaze.

4. Servește mese mici

O altă măsură care poate atenua simptomele acestei boli este aceea de a servi mai multe mese mai mici. În loc să iei trei mese principale pe tot parcursul zilei, este mai bine să servești cinci mese mai mici. Acest lucru reduce încărcarea sistemului digestiv și favorizează echilibrul intestinal.

5. Ține sub control nivelul de stres

Femeie care primește sfaturi pentru a evita colita ulcerativă
Studiile recente au arătat influența stresului asupra simptomelor colitei.

Este clar că stresul nu este o cauză directă a colitei ulcerative. Cu toate acestea, a ști cum să-l gestionezi este foarte important pentru a atenua simptomele. De exemplu, expunerea la stres și anxietate constantă poate declanșa focare de colită ulcerativă. Câteva măsuri pentru a reduce stresul sunt:

  • Fă exerciții fizice moderate
  • Mergi la masaje terapeutice
  • Bucură-te de sesiuni de aromaterapie
  • Meditează și fă yoga

Suferi de această boală? Nu uita să mergi la controale medicale regulate. Deși este posibil să ai perioade asimptomatice, cel mai bine este să știi cum evoluează această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Langan, R. C., Gotsch, P. B., Krafczyk, M. A., & Skillinge, D. D. (2007). Ulcerative colitis: Diagnosis and treatment. American Family Physician.
  • Judaki, A., Hafeziahmadi, M., Yousefi, A., Havasian, M. R., Panahi, J., Sayehmiri, K., & Alizadeh, S. (2014). Evaluation of dairy allergy among ulcerative colitis patients. Bioinformation. https://doi.org/10.6026/97320630010693
  • Burke, A., Lichtenstein, G. R., & Rombeau, J. L. (1997). Nutrition and ulcerative colitis. Bailliere’s Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0950-3528(97)90059-2
  • Levenstein, S., Prantera, C., Varvo, V., Scribano, M. L., Andreoli, A., Luzi, C., … Marcheggiano, A. (2000). Stress and exacerbation in ulcerative colitis: A prospective study of patients enrolled remission. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0002-9270(00)00804-2
  • Crohn’s & Colitis Foundation of America. (2014). The Facts About Inflammatory Bowel Diseases. Inflammatory Bowel Diseases. https://doi.org/10.1097/00054725-199606000-00001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.