Ameliorează colita cu 6 remedii naturiste - Doza de Sănătate
 

Ameliorează colita cu 6 remedii naturiste

Știai că morcovii reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva colitei? Această legumă este bogată în fibre și compuși antiinflamatori care ameliorează durerea și previn senzația de slăbiciune. Citește în continuare și ia aminte!
Ameliorează colita cu 6 remedii naturiste
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Colita este o boală cauzată de inflamația intestinului gros și a rectului. Practic, mucoasa care căptușește această regiune suferă anumite schimbări. Drept consecință, are loc un lanț de reacții negative, printre care dureri intense și diaree. În articolul de azi îți prezentăm 6 dintre cele mai bune remedii care ameliorează colita.

Deși colita survine sporadic și este subtilă, multe persoane ajung să apeleze la medic, această boală fiind cronică și recurentă. Se estimează că cel puțin 60% dintre pacienții care suferă de colită sunt femei. Majoritatea persoanelor afectate au vârsta sub 40 de ani.

Până în prezent, specialiștii nu au reușit să identifice o cauză exactă pentru declanșarea colitei. Cu toate acestea, ei bănuiesc că factori ca obiceiurile alimentare, moștenirea genetică și anumite medicamente ar putea fi de vină.

Vestea bună este că avem la dispoziție numeroase remedii naturiste care ameliorează colita și nu cauzează efecte secundare nedorite. Cu ajutorul lor, putem preveni simptomele experimentate înainte de apariția complicațiilor.

6 remedii naturiste care ameliorează colita

1. Iaurtul natural

Printre altele, iaurtul natural te ajută să combați colita

Iaurtul este unul dintre cele mai eficiente remedii care ameliorează colita. Acest produs fortifică intestinele cu bacterii benefice care reglează pH-ul intestinal. Bacteriile benefice stimulează producția de acid lactic, o substanță esențială pentru o eliminare optimă a toxinelor nocive care pot ataca această regiune a corpului.

Datorită acestor beneficii, iaurtul natural are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Bacteriile sale benefice atacă agenții infecțioși care pot pătrunde în organism.

Instrucțiuni

  • Consumă o cană de iaurt natural în fiecare zi.
  • Include iaurtul natural în smoothie-uri cu fructe și legume.

2. Sucul de cartofi

Puterea alcalină a cartofilor este foarte eficientă în ceea ce privește combaterea colitei ulceroase și a diareii. Această legumă este bogată în amidon și fibre naturale care îmbunătățesc activitatea intestinală, ținând sub control iritațiile colonului. Sucul de cartofi ameliorează colita și reduce acumularea gazelor intestinale.

Instrucțiuni

  • Rade un cartof crud, strecoară și bea sucul obținut.
  • Servește această băutură de 2-3 ori pe zi.

3. Apa de orez

Și apa de orez te ajută să tratezi colita

Apa de orez, care se prepară cu orez neasezonat, este un remediu probiotic ce reglează pH-ul natural al intestinelor. Amidonul din componența acesteia poate reduce iritația de la nivelul colonului. Deoarece crește nivelul de bacterii sănătoase, apa de orez ameliorează simptome ca dispepsia și gazele intestinale.

Totodată, fiind bogată în vitamine și minerale, apa de orez te poate ajuta să refaci nivelul nutrienților pierduți din cauza diareii.

Instrucțiuni

  • Fierbe două linguri de orez într-o oală de apă. De îndată ce atinge punctul de fierbere, ia oala de pe foc și lasă amestecul să stea.
  • După ce s-a răcit suficient, strecoară amestecul și bea 1-2 pahare din băutura obținută în fiecare zi.

4. Apa de semințe de in

Semințele de in conțin fibre naturale și sunt foarte utile pentru a trata problemele intestinale. Nutrienții lor, împreună cu acizii grași și antioxidanții pe care îi conțin, pot reduce inflamațiile și susțin eliminarea corectă a deșeurilor.

Ingrediente

  • 1 lingură de semințe de in
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

  • Pune o lingură de semințe de in într-un pahar cu apă și lasă-le să se înmoaie peste noapte.
  • Dimineața următoare, strecoară amestecul (ar trebui să aibă consistența unui gel) și servește băutura obținută.
  • Bea un pahar de apă de semințe de in zilnic, până ce simptomele experimentate dispar.

5. Morcovii

Ca să tratezi colita, consumă legume precum morcovii

Morcovii conțin multe fibre și compuși antiinflamatori. De îndată ce pătrund în intestine, aceștia ameliorează colita și iritațiile. Această legumă are și proprietăți prebiotice, putând hrăni bacteriile care protejează colonul.

Nutrienții din componența morcovilor reduc susceptibilitatea organismului la probleme cronice precum diareea și voma.

Instrucțiuni

  • Folosește un storcător pentru a extrage sucul morcovilor.
  • O altă variantă este să fierbi morcovi în apă nesărată. După ce se înmoaie, fă-i piure.
  • Consumă acest remediu o dată pe zi, până ce simptomele colitei se ameliorează.

6. Bananele

Bananele conțin un tip de fibră numită pectină. Când este absorbită de intestine, pectina echilibrează pH-ul și combate diareea și constipația.

În plus, conținutul semnificativ de magneziu și potasiu al bananelor contribuie la echilibrarea electroliților din corp. Din acest motiv, ele constituie unul dintre cele mai bune remedii care ameliorează colita.

Ingrediente

  • 1 banană coaptă
  • 1 linguriță de miere

Instrucțiuni

  • Pisează banana, adaugă miere și consumă remediul obținut.
  • Poți, de asemenea, să incluzi banane în smoothie-uri sau să mănânci felii de banană simple pe tot parcursul zilei.

Colita te chinuie? Optează pentru oricare dintre remediile prezentate în acest articol și spune adio simptomelor incomode!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ke F, Yadav PK, Ju LZ. Herbal medicine in the treatment of ulcerative colitis. Saudi J Gastroenterol. 2012;18(1):3–10. doi:10.4103/1319-3767.91726
  • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Martinchik, A. N., Baturin, A. K., Zubtsov, V. V, & Molofeev, V. I. (2012). [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Voprosy Pitaniia.
  • Fallahzadeh H, Jalali A, Momayyezi M, Bazm S. Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. J Gastric Cancer. 2015;15(4):256–261. doi:10.5230/jgc.2015.15.4.256
  • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7
  • Wong C, Harris PJ, Ferguson LR. Potential Benefits of Dietary Fibre Intervention in Inflammatory Bowel Disease. Int J Mol Sci. 2016;17(6):919. Published 2016 Jun 14. doi:10.3390/ijms17060919

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.