Colita ulcerativă: o boală încă necunoscută - Doza de Sănătate
 

Colita ulcerativă: o boală încă necunoscută

Simptomele colitei ulcerative pot fi confundate cu cele ale altor boli și se pot manifesta intermitent de-a lungul mai multor ani. Cel mai bine este să te prezinți la un specialist pentru un diagnostic corect. 
Colita ulcerativă: o boală încă necunoscută

Ultima actualizare: 03 februarie, 2019

Dacă tu sau o persoană apropiată ție a fost diagnosticată cu colită ulcerativă trebuie, în primul rând, să înțelegi în ce constă această boală.

Cunoașterea simptomelor te ajută să fii pregătit/ă în cazul în care acestea își fac apariția, dar și să identifici cele mai bune strategii pentru a le înfrunta zi de zi și a te bucura de o calitate mai bună a vieții.

Este important de reținut că în prezent această boală este în mare parte necunoscută. Cauzele sale sunt încă studiate de către specialiști.

Tocmai de aceea este bine să fii informat cu privire la colita ulcerativă, în eventualitatea în care ai putea suferi și tu de această afecțiune.

În articolul de azi, îți oferim mai multe informații utile.

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă este o boală cronică ce afectează intestinul gros, în special colonul. Mucoasa acestui organ se poate inflama și pot apărea ulcerații care produc mucus și puroi.

  • Inflamația și ulcerațiile sunt însoțite de un disconfort abdominal acut concentrat pe zona în care este localizat colonul.
  • Durerea de colon poate fi resimțită în mai multe regiuni, cum ar fi sub buric, pe partea stângă sau pe partea dreaptă. Însă întotdeauna durerea dispare atunci când te întinzi în pat.
  • Este important să reții că există o diferență clară între colita ulcerativă și boala Crohn. Acestea sunt două afecțiuni diferite.
  • Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, în timp ce colita ulcerativă se concentrează în mod exclusiv asupra colonului și a mucoasei prezente în această regiune.
  • Ambele sunt boli intestinale inflamatorii, însă nu trebuie confundate cu sindromul colonului iritabil, o afecțiune extrem de frecventă în rândul femeilor. Acesta afectează contracțiile musculare ale colonului.
Colita ulcerativă provoacă ulcerații la nivelul colonului

Simptomele colitei ulcerative

Majoritatea persoanelor care suferă de colită ulcerativă acuză, în principal, dureri abdominale recurente și intense.

Celelalte simptome pe care trebuie să le ai în vedere sunt:

  • Ai scaune mai moi și, ocazional, poți suferi de diaree. Un semn mai clar este scaunul cu sânge.
  • Este posibil să pierzi în greutate.
  • Senzația de oboseală și lipsa energiei sunt alte două simptome frecvente.
  • Copiii bolnavi de colită ulcerativă cresc și se dezvoltă mai greu. Tocmai de aceea diareea la copii nu trebuie ignorată.

Simptomele colitei ulcerative se manifestă intermitent. Unele persoane se confruntă cu ele de două ori pe lună, timp de doi-trei ani, până ce acestea dispar.

Cu toate acestea, este important să mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Posibile cauze ale colitei ulcerative

Colita ulcerativă provoacă dureri abdominale acute

Studiile referitoare la colita ulcerativă arată că această boală poate apărea ca urmare e interacțiunii complexe dintre mai mulți factori: construcție genetică, sistem imunitar și elemente din mediu.

  • Dacă unul dintre părinții tăi au suferit de colită ulcerativă, este posibil să ai și tu această boală.
  • Există anumite substanțe active în mediu (antigeni) care pot, la rândul lor, să provoace această afecțiune.
  • Sistemul imunitar nu știe să se apere de acești inamici externi, drept pentru care apare o inflamație în zona colonului.
  • Astfel, colita ulcerativă poate fi rezultatul interacțiunii dintre un virus sau o infecție bacteriană a colonului și sistemul tău imunitar.
  • Această boală afectează femeile și bărbații în aceeași măsură și apare, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani. 

Remedii naturale pentru colita ulcerativă

Ceaiul de pătrunjel ameliorează colita ulcerativă

Așa cum am menționat mai sus, este foarte important să fii diagnosticat/ă și monitorizat/ă de către un medic specialist dacă suferi de colită ulcerativă. 

Noi îți oferim câteva recomandări și remedii simple de care poți să ții cont dacă ai nevoie. Este important să afli totuși care dintre ele se pliază pe nevoile organismului tău.

  • Încearcă să adopți o dietă cât se poate de naturală, evitând alimentele care conțin gluten și produsele lactate. În plus, este indicat să eviți conservanții și alimentele semipreparate.
  • Mărește consumul de alimente bogate în fibre și acizi grași omega 3 (nuci, somon, ulei de măsline, avocado, etc.).
  • Sunt necesare și anumite modificări ale stilului de viață: ține sub control stresul și emoțiile negative, renunță la fumat, fă mișcare, etc.
  • Mărește aportul de vitamina C.
  • Bea ceai de pătrunjel în fiecare zi pentru a stimula eliminarea toxinelor și a chimicalelor din organism.
  • Consumă băuturi naturale preparate dintr-un amestec de apă minerală și suc de mere, morcovi sau castraveți.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.