3 smoothie-uri pentru sindromul colonului iritabil - Doza de Sănătate
 

3 smoothie-uri pentru sindromul colonului iritabil

Ce poți să faci în cazul în care suferi de sindromul colonului iritabil? Ca de obicei, este necesar să iei în considerare recomandările medicului. Însă îți poți ameliora situația și acasă, cu ajutorul unor rețete de smoothie simple și gustoase. Află cum să le prepari din rândurile de mai jos. 
3 smoothie-uri pentru sindromul colonului iritabil
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 03 decembrie, 2018

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune foarte frecventă. Cauzele nu se cunosc cu exactitate. Uneori este provocat de stres, o infecție sau o reacție la anumite alimente. În orice caz, simptomele sale pot să-ți îngreuneze considerabil existența.

Smoothie cu aloe vera și kiwi pentru sindromul colonului iritabil

Smoothie cu aloe vera și wiki

Cum se prepară acest smoothie

 • 1 lingură de gel de aloe vera (20 g)
 • 1 kiwi
 • Un pahar cu apă

Probabil ai aflat deja despre multiplele beneficii ale plantei de aloe vera. Este una dintre cele mai bune plante medicinale pentru tratarea sindromului de colon iritabil, datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Reduce și cantitatea de bacterii care irită colonul.

Pe de cealaltă parte, atunci când este descompusă în organism, planta de aloe vera nu provoacă gaze intestinale ca alte alimente. Astfel, ajută la hidratarea și vindecarea pereților intestinali, facilitând și sintetizarea altor compuși.

Dacă alegi să combini aloe vera cu suc de kiwi, obții un smoothie plin de vitamine și foarte digestiv. Este ușor de preparat: trebuie doar să încălzești un pahar cu apă pe care să o diluezi cu o lingură de gel de aloe vera.

După ce s-a dizolvat, adaugă smoothie-ul de kiwi. Poți să adaugi și o lingură de miere, care îi va da un gust mai plăcut. Și nu uita: bea aceste smoothie-uri călduțe, nici reci și nici fierbinți. În acest fel se digeră mai bine.

2. Smoothie cu papaya și mușețel pentru sindromul colonului iritabil

Smoothie cu papaya

Cum se prepară acest smoothie

 • 3 felii de papaya
 • 1 pliculeț de ceai de mușețel
 • 1 pliculeț de ceai de mentă
 • Câteva picături de zeamă de lămâie
 • O lingură de miere de albine
 • Un pahar cu apă (200 ml)

Este recomandat să bei acest smoothie în fiecare dimineață după ce te trezești. Reduce inflamațiile și ameliorează durerile și balonările. Papaya este unul dintre cele mai digestive fructe, datorită conținutului de papaină. Se digeră foarte ușor și te ajută să te simți mai bine.

Menta este extrem de benefică pentru tratarea sindromului de colon iritabil. Uleiul din mentă conține mentol, o substanță care te ajută să controlezi contracțiile musculare de la nivelul intestinelor, relaxându-le și ameliorând durerea.

Ultimul, dar nu cel din urmă, mușețelul ameliorează balonarea, calmează, relaxează și reglează alternanțele clasice de diaree și constipație specifice sindromului de colon iritabil.

Pentru a pregăti acest smoothie, trebuie mai întâi să pasezi papaya în blender. Separat, prepară infuzia de mentă și mușețel, adăugând pliculețele într-un pahar cu apă clocotită. La final, amestecă cele două elemente: papaya și plantele medicinale. Adaugă și puțină miere pentru un efect calmant. Este ideal pentru a fi băut dimineața.

3. Smoothie cu melisă, pepene roșu și pere

Pepene și pere în smoothie

Cum se prepară acest smoothie pentru sindromul colonului iritabil

 • O felie de pepene roșu
 • O pară
 • Un pliculeț de ceai de melisă
 • Un pahar cu apă (200 ml)

Combinația dintre fructe și plante medicinale ajută considerabil la tratarea sindromului colonului iritabil. Are o acțiune sedativă, antiinflamatoare și vindecătoare. Melisa este, la rândul său, un calmant minunat care previne crampele și contracțiile intestinale care provoacă durerile supărătoare asociate acestei boli.

Para este un fruct medicinal pe care merită să-l consumi zilnic. Este bogată în vitamine și minerale și este extrem de digestivă. Organismul tolerează perele foarte bine și are de câștigat enorm de pe urma lor, fiind o adevărată comoară de vitamine din complexul B. 

Pepenele roșu este, de asemenea, o alegere binevenită. Este hidratant, diuretic și bogat în vitamine și minerale. Este bine tolerat și reduce inflamația colonului. Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, prepară un smoothie din ambele fructe.

Nu uita să adaugi și infuzia de melisă, preparată prin adăugarea unui pliculeț de ceai într-un pahar cu apă fierbinte. După ce este gata, adaugă sucul din pepene și pară. Vei vedea ce acțiune benefică are acest amestec asupra organismului tău.

Îți amintim că este bine să bei aceste smoothie-uri calde. Dacă sunt prea fierbinți sau prea reci, intestinele vor avea de suferit. Sperăm că recomandările noastre îți vor fi de ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Agah Sh, Taleb A, et al. Chamomille efficacy in patients of the irritable bowel syndrome. Des Pharma Medica. 2015. 7 (4): 237-241.
 • Chang Ch-Ch, Lin Y-T, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010. 19 (4): 451-7.
 • Dolatabadi F, Abdolghaffari A, et al. The protective effect of Melissa officinalis L. in visceral hypersensitivity in rat using 2 models of acid-induced colitis and stress-induced irritable bowel syndrome: a possible role of nitric oxide pathway. Journal of Neurogastroenterology Motility. Julio 2018. 24 (3): 490-501.
 • Khedmat H, Karbasi A, et al. Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: trial on iranian patients. Journal of Research in Medical Sciences. Agosto 2013. 18 (8): 732.
 • Mayo Clinic. Síndrome de intestino irritable. Diciembre 2021.
 • National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrition para el síndrome de intestino irritable. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2017.
 • Servicio Nacional de Salud de Escocia (NHS). Peppermint oil: a medicine to treat stomach cramps and boating. Julio 2021.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.