Sindromul de intestin iritabil: alimente de evitat - Doza de Sănătate
 

Sindromul de intestin iritabil: alimente de evitat

Sindromul de intestin iritabil poate provoca simptome ușoare sau poate afecta dramatic stilul de viață al pacienților.
Sindromul de intestin iritabil: alimente de evitat
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul de intestin iritabil, cunoscut și sub numele de colită, este o afecțiune care afectează intestinul gros, provocând inflamații, durere puternică și chiar sângerări. Dacă nu este tratat în mod corespunzător poate duce și la apariția cancerului.

Atunci când o persoană suferă de această boală, organismul începe să respingă anumite mâncăruri și băuturi. Acestea agravează simptomele menționate mai sus.

Nu există niciun leac pentru această afecțiune, anumite tratamente pot îmbunătăți calitatea vieții pacientului. În acest articol am întocmit o listă de alimente pe care ar trebui să le eviți dacă suferi de sindromul de intestin iritabil; în acest fel vei ajuta intestinele să funcționeze mai bine și te vei putea feri cu succes de starea de disconfort.

Ciocolată

Derivată din boabe de cacao uscate, ciocolata stimulează sistemul nervos și aparatul digestiv, provocând crampe la stomac și diaree persoanelor care suferă de colită.

Cereale și leguminoase

În această categorie se înscriu fasolea, mazărea, pastele din făină albă, lintea și năutul. Din cauza conținutului ridicat de fier și de fibre insolubile, aceste alimente provoacă crampe și constipație pacienților diagnosticați cu sindromul de intestin iritabil, reprezentând o alegere nefericită pentru meniul acestora.

Produse lactate

Laptele evitat în sindromul de intestin iritabil

Produsele lactate reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai aparatului digestiv și ai celor care suferă de colită sau de sindromul de intestin iritabil. Ca urmare a conținutului ridicat de lactoză, laptele și celelalte derivate sunt foarte greu de digerat de către bolnavii cu sindromul de intestin iritabil.

Citrice

Ne referim în special la lămâi, portocale și mandarine. Deși aceste fructe nu sunt la fel de dăunătoare ca celelalte alimente menționate, s-a dovedit că pot, la rândul lor, să cauzeze disconfort pacienților de sindrom de intestin iritabil. Dacă te numeri printre aceștia, îți recomandăm să eviți sucurile din citrice.

Grăsimi

Când vorbim despre grăsimi, ne referim la toate alimentele prăjite. Și, deși am menționat deja laptele într-un paragraf anterior, îți amintim că și acesta este destul de gras, fapt care îngreunează absorbția sa de către pereții intestinali.

Banane

Bananele evitate în sindromul de intestin iritabil

Bogate în potasiu și carbohidrați, bananele sunt incluse pe lista alimentelor care împiedică buna funcționare a colonului, deoarece pot duce la apariția constipației și, prin urmare, la dificultatea de a evacua materiile fecale din intestin, provocând adesea și sângerări.

Alimente care conțin conservanți

În această categorie se înscriu alimentele procesate, la conservă și sucurile îmbuteliate care conțin o cantitate mare de conservanți meniți să le mențină proaspete pe rafturile magazinelor pentru cât mai mult timp. Acești aditivi produc și mai mult disconfort în organismul persoanelor bolnave de sindromul de intestin iritabil.

Alcoolul: nerecomandat bolnavilor de sindromul de intestin iritabil

Este evident că băuturile alcoolice reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai intestinului iritabil; acest lucru este cauzat de faptul că alcoolul irită aparatul gastrointestinal. Prin urmare, persoanele care suferă de acest sindrom ar trebui să evite băuturi precum vinul, berea, romul sau whisky-ul, printre altele, întrucât acestea agravează simptomele bolii.

Băuturi carbogazoase

Sucurile carbogazoase evitate în sindromul de intestin iritabil

Băuturile carbogazoase se află pe lista alimentelor nerecomandate deoarece acidul din compoziția lor poate provoca inflamarea stomacului; prin urmare le recomandăm bolnavilor de sindrom de intestin iritabil să evite aceste produse.

Cofeină

În acest caz nu ne referim numai la cafea, ci la toate băuturile energizante. Acestea au un conținut ridicat de cofeină, dar nu oferă organismului niciun fel de nutrienți. Mai mult, pot cauza constipație și pierderea rapidă de apă din corp.

Nu uita…

Deși această listă poate părea cam lungă, făcându-te să crezi că viața este insuportabilă pentru pacienții diagnosticați cu sindromul de intestin iritabil, ar trebui să încerci să o privești într-o altă lumină. Datorită acestor informații, poți să începi să adopți un regim alimentar adecvat.

În plus, există mai multe metode de preparare a mâncărurilor pentru a contracara efectele anumitor alimente sau pentru a reduce acțiunea negativă asupra persoanelor care suferă de colită.

Un exemplu îl reprezintă laptele fără lactoză. Îl găsești în supermarketuri și care este mult mai ușor de absorbit în intestin decât laptele obișnuit care conține lactoză. Prin urmare, dacă suferi de sindromul de intestin iritabil, încearcă să afli cât mai multe despre ce și cum poți mânca pentru a-ți ușura situația.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Burriel, JI García, A. Pereda Pérez, and Sociedad Española de Gastroenterología. “Trastornos intestinales funcionales (equivalentes del colon irritable).” Anales de Pediatría. Vol. 57. No. 3. Elsevier Doyma, 2002.
  • Rodríguez Magallán, Alfredo, et al. “Tratamiento del colon irritable con lidamidina y psicoterapia de apoyo.” Rev Gastroenterol Mex 62.1 (1997): 7-13.
  • Schmulson, M. “Síndrome de colon irritable:¿ Hay una terapéutica eficaz.” Valdovinos M, Milke P, Uscanga L. Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Basadas en Evidencias. México: Masson (2002).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.