5 remedii naturiste pentru constipație - Doza de Sănătate
 

5 remedii naturiste pentru constipație

Dacă ai probleme cu eliminarea deșeurilor din organism, este bine să știi care sunt cele mai bune remedii naturale pentru constipație.
5 remedii naturiste pentru constipație

Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2019

Constipația este o problemă cu care majoritatea dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață. Doar gândește-te la câte reclame vezi în fiecare zi la televizor pentru diferite medicamente ce te pot ajuta dacă suferi de această afecțiune—medicamente ce, de cele mai multe ori, au efecte secundare pe care nu ai vrea să le resimți. Însă, nu trebuie să-ți faci griji: în acest articol îți vom prezenta cele mai bune 5 remedii naturiste pentru constipație!

Ce provoacă constipația?

Conform mai multor studii, constipația afectează una din cinci persoane, cele mai vulnerabile fiind femeile de peste 65 de ani. Femeile sunt mult mai susceptibile acestei afecțiuni, în mare parte din cauza fluctuației nivelurilor hormonale și menstruației.

Este foarte probabil să fii constipat(ă) dacă nu simți nevoia să „mergi la toaletă” cel puțin de trei ori pe săptămână. Dacă nu te tratezi din timp, este posibil ca această problemă să se agraveze. Iată principalele cauze pentru care apare constipația:

  • Ai o dietă neadecvată sau mănânci prea repede
  • Sari peste micul dejun
  • Ai un stil de viață sedentar
  • Iei anumite medicamente (pentru hipertensiune, antidepresive sau axiolitice)
  • Nu „mergi la toaletă” imediat ce simți nevoia

5 remedii naturiste pentru constipație

1. Alege un mic dejun sănătos!

Remedii naturiste pentru constipație

După cum bine știi, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Însă deseori suntem în grabă dimineața și fugim de acasă imediat ce ne-am băut cafeaua, sărind cu totul peste micul dejun. Aceasta este o mare greșeală, pentru că micul dejun joacă un rol important atunci când vine vorba de sănătatea noastră.

Atunci când mâncăm dimineața, organismul nostru își face plinul de energie necesar pentru ca noi să ne putem începe ziua, iar sistemul digestiv intră în acțiune. Pentru a avea o zi minunată, consumă aceste alimente la micul dejun:

  • Un pahar de suc de portocale (sau suc de ananas)
  • Un castron de fulgi de ovăz, nuci, câteva stafide și lapte de soia. Toate aceste ingrediente îți vor aproviziona sistemul digestiv cu o doză sănătoasă de fibre.
  • O ceașcă de ceai verde, pentru că este foarte bine să bem ceva cald dimineața. Acest ceai este o variantă minunată, ce ne va stimula sistemul digestiv.

2. Bea apă!

Hidratarea pe lista de remedii naturiste pentru constipație

Probabil știai deja că trebuie să bem în jur de doi litri de apă în fiecare zi. Apa ajută organele să funcționeze așa cum trebuie—ajută rinichii să filtreze sângele și să elimine toxinele, stimulează funcția hepatică și permite sistemului digestiv să funcționeze optim. Astfel, atunci când vei simți nevoia să „mergi la toaletă”, nu vei ava nici un disconfort sau durere.

Nu trebuie decât să-ți pui o sticlă de apă în geantă sau servietă înainte să pleci de acasă. Dacă vrei ca apa ta să aibă un gust mai special, poți adăuga puțină zeamă de lămâie și vei obține o băutură revigorantă și gustoasă!

3. Mănâncă multă salată!

Salate ca remedii naturiste pentru constipație

Deși sunt foarte convenabile, este important să evităm acele alimente semipreparate ce pot fi cu ușurință încălzite într-un cuptor cu microunde. În schimb, trebuie să consumăm multe fructe și legume proaspete, ce au un conținut bogat de fibre vegetale.

Nu este deloc greu să-ți prepari unele dintre cele mai bune remedii naturiste pentru constipație, salatele: poți folosi orice legume sau fructe ai la îndemână, chiar dacă asta înseamnă că vei folosi doar puțin spanac proaspăt și niște fructe uscate. Iată o altă rețetă pentru o salată delicioasă: felii de ananas cu spanac, nuci și pui la grătar, cu o garnitură de ulei de măsline sau zeamă de lămâi verzi.

Nu uita că, dacă mănânci multe alimente crude, constipația va dispărea. Pe cât posibil, încearcă să consumi următoarele legume în stare crudă: roșii, ceapă și ardei gras verde.

Și ce-ai zice de un pahar rece de suc de sfeclă? Sau niște anghinare cu garnitură de ulei și oțet? Există numeroase rețete simple și gustoase pe care le poți încerca pentru a-ți rezolva problemele digestive. Însă nu uita că este important să eviți acele alimente astringente ce absorb apa din organism. Înlocuiește-le pe acestea cu alimente ce favorizează digestia (mere, banane, pere, etc.).

4. Nu evita pâinea!

Pâinea cu semințe pe lista de remedii naturiste pentru constipație

Atunci când ești pe cale să adopți o nouă dietă sau rutină, ai mare grijă: uneori, acestea pot fi foarte restrictive în ceea ce privește alimentele pe care le poți consuma, încurajându-te să eviți acele cereale integrale ce sunt necesare ca să ai o digestie sănătoasă și să eviți constipația.

Persoanele care promovează astfel de diete susțin deseori că trebuie să evităm pâinea, pentru că aceasta ne poate îngrășa, dar tu nu trebuie să le asculți. Este foarte important să avem o dietă echilibrată. Cerealele folosite în prepararea pâinii conțin multe fibre vegetale. Fibrele sunt cele mai bune remedii naturiste pentru constipație!

În mod ideal, încearcă să mănânci numai pâine din cereale integrale. Evită pâinea albă, ce este deseori coaptă cu grăsime adăugată și făină rafinată. Cea mai recomandată pâine este cea de ovăz și secară, ce conține grăsimi sănătoase și care te va ajuta să scapi de constipație.

5. Fă exerciții fizice în fiecare zi!

Mișcarea pe lista de remedii naturiste pentru constipație

O plimbare de 30-40 de minute în fiecare zi este tot ce-ți trebuie ca să-ți menții sănătatea și să ameliorezi constipația. Pe lângă multe alte dezavantaje, un stil de viață sedentar îți va afecta și sistemul digestiv, împiedicându-i acestuia funcționarea corectă. Deci, începe să faci mișcare!

Ieși afară și plimbă-te sau mergi din când în când cu bicicleta. Ia-ți un amic sau o amică și ieșiți la plimbare în fiecare dimineață, astfel încât să te și distrezi un pic în timp ce te miști. Dacă folosești zilnic remedii naturiste pentru constipație, întreg organismul tău—inclusiv sistemul digestiv—îți va fi recunoscător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Garza, J. M., & Kaul, A. (2014). Constipation. In Pediatric Gastroenterology: A Color Handbook. https://doi.org/10.1201/b16722

  • FRIEDMAN, M. (1954). The constipation problem. Medical Times.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.