10 laxative naturale pentru constipație - Doza de Sănătate
 

10 laxative naturale pentru constipație

Merele conțin o cantitate mare de pectine care ajută procesul digestiv în mod natural. Ele tratează chiar și cazuri de constipație și diaree.
10 laxative naturale pentru constipație

Ultima actualizare: 25 Mai, 2022

Dacă aveți probleme cu eliminarea deșeurilor din organism, este bine să știți care sunt cele mai bune laxative naturale pentru constipație. Dieta noastră ar trebui să includă întotdeauna mâncăruri cu un conținut mare de fibre, dar și iaurt, alimente care mențin sănătoasă flora intestinală.

Laxativele naturale sunt alimente sau plante care contribuie la curățarea intestinelor. Este important să facem diferența între laxativele naturale și cele chimice. Acestea din urmă sunt mai puternice, dar pot avea și efecte secundare.

Tipuri de laxative naturale

Dacă ținem cont de cum acționează în interiorul organismului, laxativele naturale se pot încadra în următoarele categorii:

Stimulente

Aceste laxative se mai numesc purgative și sunt considerate stimulente deoarece acționează ca un mușchi. Ele au anumite componente care își fac efectul în colon, pentru a impulsiona defecația. Totodată, laxativele stimulente acționează asupra pereților intestinali pentru a stimula producția de minerale și lichide și pentru a împiedica intestinele să absoarbă sodiul și clorul.

Efectele secundare negative se bazează doar pe timpul necesar stimulentelor să acționeze în organism. Din momentul în care sunt ingerate, acestea pot acționa până la 8 ore. De aceea, se recomandă să luați laxative înainte de a merge la culcare.

Laxative naturale pentru constipație care vă ajută să mergeți la baie

Mecanice

Laxativele mecanice au un conținut mare de fibre care dau volum reziduurilor, rețin apa și hidratează pereții intestinali. Acestea stimulează peristaltismul, drept pentru care veți simți nevoia de a merge la baie.

În plus, laxativele mecanice conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. Acestea sunt mult mai blânde decât laxativele stimulente și sunt recomandate în cazuri de constipație mai puțin severe. Vă recomandăm să consumați și probiotice, de exemplu iaurt, în completarea acestor tratamente.

Osmotice

Laxativele osmotice acționează prin creșterea cantității de apă din intestine, făcând scaunul mai moale. Acestea sunt asemănătoare cu cele mecanice, deoarece conțin multe minerale și forțează organismul să evacueze toate fecalele din intestine. Un exemplu de laxative osmotice îl reprezintă cireșele. Efectele lor sunt puternice și este nevoie de cantități mari de apă și băuturi izotonice care să vă rehidrateze organismul.

Laxative naturale pentru constipație înscrise în mai multe categorii

Care sunt cele mai bune laxative naturale pentru constipație

Cele mai blânde laxative naturale pentru constipație sunt cele mecanice. Iată câteva exemple:

Suc de mere și ulei de măsline

Amestecați o jumătate de cană cu suc de mere și o jumătate de cană cu ulei de măsline. Beți acest amestec înainte de a merge la culcare.

Îți recomandăm și: 

9 fructe pentru a trata constipația

Cireșe și miere de albine

Puneți la fiert o cană cu apă. Adăugați șase cireșe. Luați oala de pe foc și lăsați-o peste noapte acoperită. Dimineață, strecurați și adăugați o lingură cu miere de albine. Consumați pe parcursul zilei. Cireșele pot fi mâncate.

Aloe vera

Tăiați o frunză de aloe vera. Adăugați-o într-o oală cu apă pe care ați fiert-o. Când s-a răcit, puneți-o nestrecurată la frigider într-un borcan cu capac ermetic. Se poate consuma doar de două ori pe săptămână. Acest fel de laxative nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează, dar nici persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante.

Aloe vera în rândul celor mai bune laxative naturale pentru constipație

Suc de struguri și semințe de in

Stoarceți câțiva struguri până obțineți cam o cană de suc și adăugați o lingură cu pudră din semințe de in. Consumați remediul dimineața, doar o dată pe săptămână.

Ulei de ricin

Uleiul de ricin este unul dintre cele mai bune laxative naturale externe. Luați un prosop sau tifon și înmuiați-l în ulei de ricin. Încălziți-l deasupra unei surse de căldură. Puneți această parte încălzită pe regiunea lombară și acoperiți-o pentru a rămâne caldă mai mult timp. Aplicați o dată pe zi. Nu vă recomandăm să consumați sau să înghițiți ulei de ricin.

Alimente care acționează ca laxative naturale

În afară de aloe și cireșe, mai există și laxative naturale pentru constipație. Dar, înainte de a urma un tratament, vă sfătuim să aflați cauza problemelor digestive. Putem vorbi de constipație atunci când o persoană „merge” la toaletă mai puțin de trei ori pe săptămână sau când scaunul său este tare și uscat.

Este normal să aveți probleme digestive dacă aveți o alimentație nesănătoasă. Lipsa de exerciții fizice, un stil de viață sedentar, deshidratarea, grăsimile și făina rafinată pot cauza constipație. Dacă vreți să aveți un sistem digestiv sănătos, atunci trebuie să vă schimbați puțin stilul de viață. Iată câteva alimente recomandate:

Bananele plantain

Bananele plantain, originare din India, au foarte multe fibre care vă ajută să mergeți la toaletă. Ele absorb apa, dau volum scaunului și stimulează peristaltismul.

Merele

Atât merele roșii, cât și cele verzi conțin pectine. Acestea stimulează tranzitul intestinal, înmoaie scaunul (datorită conținutului de fibre) și vă ajută să mergeți la toaletă. Este bine să serviți un măr pe zi sau să luați o gustare din aceste fructe după masa de seară. Vă recomandăm să consumați merele crude sau uscate, alături de o porție de cireșe.

Merele sunt printre cele mai bune laxative naturale pentru constipație

Bananele

Fiind bogate în fibre și potasiu, bananele sunt printre cele mai bune laxative naturale pentru constipație. O banană conține 12% din doza zilnică recomandată de fibre. Acest fruct conține și oligozaharide, care merg direct în intestine și facilitează digestia și defecația.

Ceapa

Ceapa n-ar trebui să lipsească din alimentația noastră. Ea dă gust bun mâncărurilor și ne protejează organismul de boli, agenți patogeni sau alte afecțiuni. Cepele sunt și laxative foarte bune. În momentul în care mâncați legume proaspete, organismul produce acid gastric și stimulează flora intestinală. Prezența chininei stimulează metabolismul la nivelul ficatului, pancreasului, stomacului și intestinelor.

Vă recomandăm să încercați aceste remedii naturiste înainte de a încerca alte tratamente pentru constipație.

S-ar putea să te intereseze...
Plante laxative – cele mai bune 7 exemple
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Plante laxative – cele mai bune 7 exemple

Dacă suferi de constipație cronică sau îți este greu să ai scaun, optează pentru plante laxative înaintea chimicalelor din farmacii.  • Bashir A, Sizar O. Laxatives. [Updated 2021 November 18]. In: StatPearls [Internet].
  • Bharucha, A. E., Pemberton, J. H., & Locke, G. R. (2013). American gastroenterological association technical review on constipation. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2012.10.028
  • FRIEDMAN, M. (1954). The constipation problem. Medical Times.
  • Murray, K. G., Russell, S., Picone, C. M., Winnett-Murray, K., Sherwood, W., & Kuhlmann, M. L. (1994). Fruit laxatives and seed passage rates in frugivores: Consequences for plant reproductive success. Ecology. https://doi.org/10.2307/1939422
  • Portalatin M, Winstead N. Medical management of constipation. Clinics in Colon and Rectal Surgery. Marzo 2012. 25 (1): 12-19.
  • S., M., C., S., E., M., N., S., A., V., G., R., … R., B. (2008). Stepped treatment of older adults on laxatives. The STOOL trial. Health Technology Assessment.