Cele mai bune 9 alimente cu efect laxativ - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune 9 alimente cu efect laxativ

Leguminoasele sunt bogate în fibre și stimulează digestia. Includerea acestor alimente în dietă poate ajuta la prevenirea constipației.
Cele mai bune 9 alimente cu efect laxativ
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Constipația este o problemă deranjantă și, din păcate, foarte răspândită. Vestea bună este că există numeroase alimente cu efect laxativ, care ne pot fi de mare ajutor.

Printre principalele cauze ale constipației se numără:

  • Dietele inadecvate
  • Dezechilibre la nivelul sistemului digestiv
  • Anumite medicamente

În anumite situații constipația poate deveni cronică, dar o putem ține sub control într-un mod simplu și rapid prin schimbarea dietei zilnice.

9 alimente cu efect laxativ

Bananele

Bananele au un conținut ridicat de fibre, un nutrient extraordinar pentru reglarea aparatului digestiv. Totodată, bananele verzi (necoapte) conțin amidon rezistent, care acționează asemenea fibrelor solubile și poate ameliora constipația.

Aloe vera

Lingură cu gel de aloe vera

Planta aloe vera este celebră datorită beneficiilor sale pentru sănătate, atât la nivel extern, cât și la nivel intern. Frunza sa este compusă în proporție de 99% din apă, iar acel 1% rămas constă în nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și aminoacizi.

Consumul zilnic de suc de aloe vera este ideal pentru prevenirea constipației. Pur și simplu amestecă conținutul frunzelor cu apă și miere de albine sau adaugă gel de aloe unui suc natural.

Prunele uscate

Prunele uscate sunt bogate în:

  • Antioxidanți
  • Vitamina A
  • Potasiu
  • Fier
  • Fibre dietetice

Acest fruct este cunoscut pretutindeni drept unul dintre cele mai eficiente alimente cu efect laxativ. Prunele conțin bacterii benefice care protejează flora intestinală și stimulează digestia.

Ceaiul verde

Cană de ceai verde

Ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătate. Acesta funcționează ca un laxativ natural, ajută la producerea de bacterii sănătoase în intestine și îmbunătățește digestia.

Pentru rezultate optime, este recomandat să bei o cană de ceai verde dimineața și încă una după-amiaza. Nu este indicat să depășești doza recomandată, întrucât te poți confrunta cu efecte secundare foarte neplăcute, cum ar fi diareea.

Apa

Apa funcționează ca un laxativ natural dacă bei o cantitate suficientă pe tot parcursul zilei. Aceasta facilitează digestia și stimulează peristaltismul. Este recomandat să bei cel puțin 8 pahare pe zi.

Cerealele integrale

Fibrele alimentare sunt nutrienți care ajută la curățarea intestinelor și stimulează funcțiile acestora. Cerealele integrale sunt bogate în acest nutrient, drept pentru care este important să le incluzi în dietă pentru a-ți îmbunătăți digestia și a preveni sau trata constipația.

Leguminoasele

La fel ca fructele și cerealele integrale, leguminoasele sunt bogate în fibre și stimulează digestia. Includerea acestor alimente în dietă poate ajuta la prevenirea constipației.

Dacă însă suferi de colită, este recomandat să consulți mai întâi un medic, întrucât leguminoasele pot avea un efect negativ asupra intestinelor.

Kiwi

Alimente cu efect laxativ precum fructul kiwi

Kiwi poate îmbunătăți funcționarea intestinelor la pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil.

Dacă suferi de constipație, este recomandat să mănânci doi kiwi la micul dejun timp de o săptămână. Rezultatele nu vor întârzia să apară!

Piperul Cayenne

Piperul Cayenne are proprietăți care stimulează tractul digestiv și producția de enzime și sucuri gastrice. Includerea sa în dietă ajută la combaterea constipației și la menținerea bunei funcționări a intestinelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mayo Clinic Staff. (2017, march 17). Mayo Clinic. Retrieved from Constipation symptoms and causes: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/dxc-20252715
  • Lambeau, K. V., & Johnson W., M. J. (2016). Fiber supplements and clinically proven health benefits. American association of nurse practitioners, 1-8.
  • Epidemiology and quality of life in functional gestrointestinal disorders. Chang, L. (2004). Aliment Pharmacol Ther, 7:31-39.
  • Laxative abuse: epidemiology, diagnosis and management. Roerig JL1, Steffen KJ, Mitchell JE, Zunker C. Department of Clinical Neuroscience, University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences. (2010). (12):1487-503.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.