5 smoothie-uri cu kiwi pe care merită să le încerci

30 Septembrie, 2018
Pe lângă faptul că este bogat în vitamina C și fibre, kiwi conține și cantități ridicate de minerale și antioxidanți care te energizează și te revitalizează. Iată cinci rețete delicioase cu kiwi pe care merită să le încerci!

Kiwi este un fruct originar din China care, în prezent, este cultivat în diverse părți ale lumii. Acest aliment are puține calorii, este bogat în fibre și conține foarte multe vitamine și minerale benefice pentru sănătate. În plus, kiwi întărește sistemul imunitar și face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă vrei să consumi și tu acest fruct exotic, dar nu știi cum să îl adaugi în alimentație, te invităm să descoperi 5 smoothie-uri cu kiwi simple și delicioase.

Un singur kiwi pe zi îi oferă organismului aproape toate vitaminele de care are nevoie. Însă beneficiile nu se opresc aici.

Datorită conținutului bogat de antioxidanți, kiwi protejează celulele de procesul degenerativ al îmbătrânirii. În timpul sarcinii, acest fruct ajută la prevenirea diformităților fătului și menține uterul sănătos, oferindu-i o doză ridicată de acid folic.

Acum că ai aflat cât de sănătos este kiwi, ce-ar fi să îl folosești ca ingredient în niște rețete delicioase? Mai jos îți arătăm cum să prepari câteva cinci smoothie-uri cu kiwi gustoase și hrănitoare. 

1. Smoothie cu kiwi, banane și mere

Bananele ca ingredient în smoothie-uri cu kiwi

Ingrediente

  • 1 banană coaptă
  • 3 kiwi
  • 3 mere roșii
  • 1/2 cană lapte (100 ml)
  • Miere, îndulcitor sau zahăr

Mod de preparare

  • Decojește fructele. Taie merele în bucăți, după ce ai scos cotoarele.
  • Adaugă fructele în blender și procesează-le.
  • Servește smoothie-ul rece.

Îți recomandăm și:

Smoothie cu banane și curcuma care curăță ficatul

2. Smoothie cu kiwi și spanac

Ingrediente

  • 2 kiwi de dimensiuni medii
  • 1 mână de spanac proaspăt
  • 1 cană de lapte de soia rece (200 ml)
  • Miere sau îndulcitor (1 lingură / 25 g)
  • 1 lingură de semințe de chia (10 g)

Mod de preparare

  • Mai întâi curăță kiwile și spală bine spanacul.
  • Pune toate ingredientele în blender și procesează-le până obții un amestec fin.
  • Dacă lichidul este prea gros, adaugă treptat laptele de soia, până obții consistența dorită.
  • La final, toarnă smoothie-ul într-un pahar și presară semințele de chia deasupra.
  • Poftă bună!

3. Kiwi cu ananas, portocală și nucă de cocos

Cum să prepari smoothie-uri cu kiwi și nucă de cocos

Ingrediente

  • Două felii de ananas proaspăt sau la conservă
  • 1 kiwi de dimensiuni medii
  • 1 portocală întreagă
  • 1 lingură de nucă de cocos rasă (10 g)
  • 1/2 cană de suc de ananas (sau sirop, dacă este la conservă) (100 ml)
  • Apă (dacă este nevoie)
  • Cuburi de gheață (opțional)
  • Miere sau zahăr (opțional)

Mod de preparare

  • Curăța portocala și fructul de kiwi.
  • Taie fructele în bucăți mici.
  • Adaugă ingredientele (în afară de nuca de cocos) în blender și procesează-le, adăugând apa treptat, până obții consistența dorită.
  • Strecoară amestecul și îndulcește-l cu miere de albine sau zahăr (dacă vrei).
  • Toarnă smoothie-ul într-un pahar și adaugă nuca de cocos rasă și cuburile de gheață. Delicios!

4. Smoothie detoxifiant

Ingrediente

  • 1 castravete de dimensiuni medii
  • 1 măr
  • 1 kiwi de dimensiuni medii
  • 2 mâini de spanac proaspăt
  • Zeama unei jumătăți de limetă
  • 1 feliuță de ghimbir
  • Nuci sau alte fructe oleaginoase (opțional)

Mod de preparare

  • Curăță fructele și spală bine spanacul.
  • Pune toate ingredientele în blender (în afară de nuci) și amestecă-le bine.
  • Servește smoothie-ul într-un pahar și adaugă nucile pentru a-i oferi o textură unică.

5. Smoothie cu kiwi și papaya

Papaya adăugată în smoothie-uri cu kiwi

Ingrediente

  • 1/2 cană de papaya coaptă (100 g)
  • 1 kiwi de dimensiuni medii
  • Apă (cât este nevoie)

Mod de preparare

  • Curăță papaya, îndepărtează semințele și taie-o în mai multe bucăți.
  • Curăță fructul de kiwi și adaugă-l în blender, alături de papaya.
  • Procesează ingredientele și adaugă apă treptat, până obții consistența dorită.
  • Dacă vrei, poți să adaugi cuburi de gheață în blender, pentru un smoothie mai apos.

Alte recomandări cu privire la delicioasele smoothie-uri cu kiwi

Nu trebuie decât să alegi smoothie-ul preferat și să-l încerci. După cum poți vedea, toate aceste smoothie-uri cu kiwi conțin foarte multe vitamine, minerale și antioxidanți care  îți oferă o doză generoasă de energie.

Poți să le faci și mai sănătoase dacă înlocuiești zahărul rafinat cu miere de albine, stevia sau, și mai bine, dacă le bei neîndulcite.

În bucătărie, trebuie întotdeauna să îți folosești creativitatea și să găsești combinațiile hrănitoare care îți trezesc interesul. Același lucru este valabil și în acest caz. Aceste smoothie-uri cu kiwi pot fi ocazia ideală pentru a adăuga în alimentație fructe sau legume pe care de obicei nu le consumi.

Citește și:

6 fructe care stimulează detoxifierea organismului

Dă-ți frâu liber imaginației și distrează-te, dar nu uita că smoothie-urile cu kiwi sau cu oricare alte fructe nu pot înlocui o dietă echilibrată. Deși oferă multe beneficii organismului, acestea nu conțin toți nutrienții de care ai nevoie.

Dacă intenționezi să faci o schimbare drastică în alimentație, cel mai bine este să discuți cu medicul de familie, care îți cunoaște starea de sănătate.

  • Richardson DP, Ansell J, Drummond LN. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. Eur J Nutr. 2018;57(8):2659–2676. doi:10.1007/s00394-018-1627-z
  • Boland, M., & Moughan, P. J. (2013). Nutritional Benefits of KiwifruitAdvances in Food and Nutrition Research (1st ed., Vol. 68, pp. 273–282). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394294-4.00015-8
  • López-Sobaler, A. M., Aparicio Vizuete, A., & Ortega Anta, R. M. (2016). Nutritional and health benefits associted with kiwifruit consumption. Nutricion Hospitalaria33, 21–25. https://doi.org/10.20960/nh.340
  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
  • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013, January). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003