Smoothie cu ananas și ghimbir pentru slăbit - Doza de Sănătate
 

Smoothie cu ananas și ghimbir pentru slăbit

Proprietățile acestui smoothie cu ananas și ghimbir prelungesc senzația de sațietate, iar ingredientele sale termogenice ajută la slăbit și îți mențin organismul sănătos.
Smoothie cu ananas și ghimbir pentru slăbit
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Acest smoothie cu ananas și ghimbir este ideal pentru slăbit deoarece ingredientele sale sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți. În plus, cu ajutorul său te menții sătul/ă mai mult timp. Ca să nu mai spunem că această băutură naturală este și foarte gustoasă!

Pentru a-ți desfăta papilele gustative și a-ți menține organismul sănătos, trebuie doar să găsești combinația potrivită de ingrediente. Poți consuma smoothie-ul prezentat astăzi ca gustare între mese, ca parte din meniul de la prânz sau ca mic dejun timp de o săptămână.

Nu uita însă că nu trebuie să înlocuiești mesele principale cu smoothie-ul de ananas și ghimbir sau cu orice alt smoothie. Deși acesta este foarte hrănitor, organismul are nevoie de o gamă largă de nutrienți.

În rândurile care urmează, îți prezentăm toate beneficiile ananasului și ale ghimbirului și o rețetă minunată prin intermediul căreia te poți bucura de ele.

Beneficiile ananasului

Smoothie cu ananas și ghimbir la micul dejun

Primul ingredient din acest smoothie este bogat în vitamina C și fibre și are foarte puține calorii. O cană de ananas proaspăt (150 g) este cea mai bună opțiune pentru meniul de la micul dejun, dar și ca gustare între mese.

Ananasul este ideal pentru slăbit deoarece nu conține grăsimi și are puține calorii. O cană de ananas are în jur de 80 de calorii. Prin urmare, acest fruct îți oferă energie și previne senzația de foame.

În rândul fructelor, ananasul este pe locul cinci în ceea ce privește conținutul de apă, acesta reprezentând 87% din greutatea sa netă. Astfel, acest aliment te menține hidratat/ă în zilele călduroase, drept pentru care nu mai este nevoie să apelezi la băuturi bogate în îndulcitori artificiali.

Totodată, ananasul conține o enzimă numită bromelaină, care îmbunătățește digestia. O digestie bună previne acumularea de toxine, substanțe care provoacă inflamații și duc la îngrășare.

Beneficiile ghimbirului

Beneficiile unui smoothie cu ananas și ghimbir

Cel de-al doilea ingredient din gustosul smoothie cu ananas și ghimbir este sărac în calorii și are un efect termogenic. Astfel, ghimbirul mărește temperatura corpului și accelerează metabolismul, stimulând arderea grăsimilor.

  • Ghimbirul prelungește senzația de sațietate, prevenind mâncatul în exces. Tocmai de aceea acest ingredient este considerat un supresor natural al apetitului. În acest scop, ghimbirul poate fi consumat fără probleme, întrucât nu are efecte secundare.
  • În plus, ghimbirul suprimă cortizolul. Cortizolul este un hormon steroidian necesar pentru reglarea nivelului de energie și mobilizare. Cu toate acestea, un nivel ridicat de cortizol duce la acumularea grăsimii abdominale și la îngrășare.
  • Totodată, consumul de ghimbir scade nivelul de colesterol, un element care, la rândul său, poate contribui la obezitate.

Nu trebuie să uităm nici că ghimbirul este benefic pentru sistemul digestiv în general, stimulând peristaltismul.

Smoothie cu ananas și ghimbir

Rețetă simplă de smoothie cu ananas și ghimbir

În cele ce urmează, îți prezentăm o rețetă de smoothie cu ananas și ghimbir foarte simplă, ieftină și delicioasă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, ceea ce înseamnă că o poți prepara oricând.

Semințele de chia conțin fibre alimentare, acizi grași omega 3 și proteine. Antioxidanții din compoziția lor luptă împotriva radicalilor liberi și previn deteriorarea celulelor. Conținutul bogat de fibre ajută la instalarea senzației de sațietate, la slăbit și la reglarea digestiei.

Ingrediente

  • 1 cană de ananas proaspăt (150 g)
  • 1 linguriță de ghimbir ras (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1 linguriță de semințe de chia (15 g)

Mod de preparare

  • Amestecă toate ingredientele în blender sau în storcătorul de fructe.
  • Procesează-le la viteză mare, până obții o textură fină.
  • Toarnă smoothie-ul într-un pahar și bea-l imediat pentru a asimila toți nutrienții.

Poți îndulci smoothie-ul cu puțină miere de albine dacă ți se pare prea acid. Însă nu îți recomandăm să faci acest lucru deoarece, în mod normal, ghimbirul reglează nivelul de aciditate.

Este indicat să bei acest smoothie cu ananas și ghimbir imediat după preparare. Dacă îl lași să stea mult timp, ananasul se oxidează, iar eficiența sa în combaterea radicalilor liberi se diminuează.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Attari V. E, Mahdavi A. M, et al. A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and its mechanisms of action. Phytotherapy Research. Abril 2018. 32 (4): 577-585.
  • El-Shazly S, Ahmed M. M, et al. Physiological and molecular study on the anti-obesity effects of pineapple (Ananas colossus) juice in male Wistar rats. Food Science and Biotechnology. Octubre 2018. 27 (5): 1429-1438.
  • Gupta, C., & Prakash, D. (2014). Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integrative Medicine. https://doi.org/10.1515/jcim-2013-0021.
  • Ma Y, Olendzki B, et al. Single-component versus multicomponent dietary goals for the metabolic syndrome: randomized trial. Annals of Internal Medicine. Febrero 2015. 162 (4).
  • Mayo Clinic. Weight loss: choosing a diet that’s right for you. Junio 2020.
  • Pavan R, Jain S, et al. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology Research International. Diciembre 2012: 976203.
  • Phytonutrients. https://www.webmd.com/diet/guide/phytonutrients-faq#1.
  • Piña o ananá, beneficios y propiedades nutricionales. https://www.botanical-online.com/pina.htm.
  • Propiedades medicinales del jengibre. https://www.botanical-online.com/medicinalsgengibre.htm
  • Saravanan, G., Ponmurugan, P., Deepa, M. A., & Senthilkumar, B. (2014). Anti-obesity action of gingerol: Effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.6642

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.