Smoothie cu banane și curcuma care curăță ficatul
Ai încercat vreodată să prepari un smoothie cu banane și curcuma? Această băutură este una dintre cele mai delicioase opțiuni pentru detoxifierea ficatului.
Ficatul este cel mai mare organ intern, jucând un rol extrem de important în buna funcționare o organismului. Acesta este implicat în peste 500 de procese fiziologice, printre care curățarea sângelui, sinteza enzimelor și a proteinelor, metabolism și secreții hormonale.
Totodată, ficatul contribuie la eliminarea toxinelor și a grăsimilor în exces, prevenind astfel o gamă largă de afecțiuni.
Din păcate, anumiți factori pot provoca dificultăți la nivelul ficatului și probleme de sănătate care afectează în mod direct și celelalte organe vitale din corp. Dacă nu sunt ținute sub control, aceste nereguli pot duce la dezvoltarea unor boli grave.
Este evident de ce ar trebui să acordăm o importanță deosebită curățării regulate a ficatului. O soluție excelentă este să adaugi în dietă alimente care sprijină procesul de detoxifiere a ficatului.
Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm mai jos o rețetă de smoothie cu banane și curcuma care îmbunătățește funcțiile hepatice.
Smoothie cu banane și curcuma
Acest smoothie cu banane și curcuma este o băutură delicioasă pe care o poți consuma pentru a stimula detoxifierea ficatului.
Beneficiile bananelor
Bananele au o valoare nutrițională bogată. Chiar dacă au multe calorii, acestea sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe.
Întrucât conțin 90 calorii la 100 grame, bananele sunt printre cele mai bune energizante naturale. În plus, aceste fructe conțin zaharuri naturale, minerale și antioxidanți, precum beta-carotenul.
De veacuri întregi, bananele sunt recunoscute ca una dintre cele mai bune surse de potasiu, însă acestea oferă și doze generoase de magneziu și fier.
Totodată, bananele au un ușor efect laxativ și diuretic. Prin urmare, aceste fructe sprijină procesul de detoxificare a organismului, facilitând eliminarea excesului de lichide și toxine.
Bananele pot fi incluse în orice tip de dietă, ajutând de altfel la reducerea poftelor alimentare.
Beneficiile curcumei
Curcuma sau turmericul, numită și „șofran indian,” este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea ficatului. Ingredientul său activ, curcuminul, îi oferă proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, benefice în procesul de eliminare a toxinelor.
Curcuma neutralizează efectele radicalilor liberi, previne deteriorarea celulelor și reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de tumori. Această mirodenie stimulează producția naturală de enzime din organism, sprijinind metabolizarea grăsimilor și a proteinelor.
Totodată, curcuma îmbunătățește sănătatea creierului și a sistemului nervos, ajutând la prevenirea bolilor cognitive.
Cum se prepară acest smoothie cu banane și curcuma
Acest smoothie cu banane și curcuma este o băutură cu aromă exotică care poate fi consumată pentru curățarea ficatului sau calmarea stărilor anxioase.
Alături de cele două ingrediente, vom mai folosi și lapte de cocos, ananas și alte alimente sănătoase care întăresc efectele detoxifiante ale băuturii.
Acestea fiind spuse, reține că este indicat să consumi acest smoothie cu moderație, adică doar o dată pe zi, deoarece are destul de multe calorii.
Ingrediente
- 1 cană de lapte de cocos (250 ml)
- 2 felii de ananas
- 3 banane congelate
- 2 linguri de ulei de cocos (30 g)
- 1 linguriță de curcuma (5 g)
- ½ linguriță de ghimbir (2 g)
- 1 linguriță de semințe de chia (5 g)
Mod de preparare
- Taie feliile de ananas și bananele în cubulețe.
- Pune-le în blender și amestecă-le cu laptele de cocos.
- Adaugă uleiul de cocos, curcuma și ghimbirul.
- Procesează toate ingredientele până obții un amestec cremos și omogen.
- Bea smoothie-ul imediat după preparare, pentru a beneficia de proprietățile sale concentrate.
Te încântă această rețetă? Îți recomandăm să consumi băutura dimineața, pentru a primi o doză generoasă de energie.
Prepară acest smoothie cu banane și curcuma de mai multe ori pe lună pentru a-ți îmbunătăți sănătatea ficatului și a celorlalte organe din corp.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Happi Emaga, T., Robert, C., Ronkart, S. N., Wathelet, B., & Paquot, M. (2008). Dietary fibre components and pectin chemical features of peels during ripening in banana and plantain varieties. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.08.030
- Nwokocha, L. M., & Williams, P. A. (2009). Some properties of white and yellow plantain (Musa paradisiaca, Normalis) starches. Carbohydrate Polymers. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2008.10.012
- Maheshwari, R. K., Singh, A. K., Gaddipati, J., & Srimal, R. C. (2006). Multiple biological activities of curcumin: A short review. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.007