Smoothie-uri pentru un ficat sănătos
Menținerea unui ficat sănătos poate fi realizată prin diete specifice, dar și prin suplimente nutritive precum băuturile smoothie.
Potrivit experților de la Canadian Liver Foundation (Asociația Canadiană a Ficatului), acest organ vital îndeplinește peste 500 de funcții, printre care:
- Lupta împotriva infecțiilor
- Neutralizarea toxinele
- Producerea de proteine și hormoni
- Controlarea nivelului de zahăr din sânge
- Producția de bilă
- Formarea cheagurilor de sânge
Unul dintre cele mai fascinante aspecte legate de ficat este că faptul că acesta este capabil să se regenereze și să se curețe singur. Din păcate, aceste abilități sunt ignorate de multe persoane până când ajung să se confrunte cu efectele pierderii lor.
Stilul de viață încărcat, dieta precară și lipsa efortului fizic împiedică ficatul să-și desfășoare „detoxifierea naturală”, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ne confruntăm cu o rată din ce în ce mai crescută a obezității și a bolilor cardiace.
Tocmai de aceea au fost promovate de-a lungul anilor diverse metode de detoxifiere a ficatului ce ajută acest organ să funcționeze din nou la capacitate maximă.
De ce să bei smoothie-uri pentru a-ți curăța ficatul și a slăbi?
Smoothie-urile naturale au devenit una dintre cele mai populare metode de a elimina toxinele pentru a avea un ficat sănătos, beneficii ce ajută și la pierderea sănătoasă în greutate.
Atunci când combini anumite fructe și legume, obții o băutură ce îmbunătățește funcțiile hepatice, printre care și abilitatea ficatului de a metaboliza grăsimile și de a preveni acumularea lor în corp.
În plus, concentrațiile mari de nutrienți contribuie la întărirea sistemului imunitar, ne oferă energie și împiedică dezvoltarea a numeroase boli.
Te-ar putea interesa și
Smoothie cu lămâie, țelină și pătrunjel pentru un ficat sănătos
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi țelina și pătrunjelul au un conținut bogat de vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea stimulează detoxifierea și luptă împotriva radicalilor liberi.
În cadrul acestei rețete, cele două ingrediente sunt combinate cu un fruct foarte puternic, lămâia, care este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, mai ales în ceea ce privește curățarea organismului și întărirea sistemului imunitar. Astfel, compoziția acestui smoothie este recomandată pentru a avea ficat sănătos.
Ingrediente
- 3 lămâi
- 1 cană de pătrunjel tocat (45 g)
- 5 tije de țelină
- 1/2 litru apă
Mod de preparare
- Adaugă toate ingredientele în blender și procesează-le până se amestecă bine.
Bea câte două căni înainte de fiecare masă principală (mic dejun, prânz, cină), timp de două zile.
Smoothie cu papaya și lămâie
Papaya conține o enzimă numită papaină ce îmbunătățește digestia și funcțiile hepatice.
În combinație cu zeama de lămâie, acest smoothie devine un puternic agent detoxifiant care elimină deșeurile din organism și stimulează pierderea în greutate, fiind recomandat pentru a avea un ficat sănătos.
Ingrediente
- 1/2 papaya
- Zeama unei jumătăți de lămâie
- 1 pahar cu apă (200 ml)
Mod de preparare
- Pune toate ingredientele în blender și procesează-le până obții un amestec fin.
Bea acest smoothie pe stomacul gol timp de șapte zile consecutive, apoi fă o pauză de zece zile.
Smoothie cu morcovi și varză roșie
Combinația dintre morcovi și varză roșie creează un smoothie detoxifiant excelent care curăță ficatul și stimulează eliminarea toxinelor.
Varza roșie este un aliment ce apără ficatul de numeroase boli cronice.
Ingrediente
- 1 pahar de suc de morcovi (200 ml)
- 3 foi de varză roșie
Mod de preparare
- Procesează ambele ingrediente în blender și bea amestecul rece, de preferat pe stomacul gol.
- Consumă acest smoothie timp de șapte zile consecutive, de două ori pe lună.
Smoothie cu sfeclă și merișoare
Sfecla și merișoarele creează o băutură puternică ce ameliorează senzația de prea plin, curăță ficatul și stimulează pierderea în greutate.
Concentrația ridicată de antioxidanți și vitamine îmbunătățește funcțiile vitale ale ficatului și îl protejează de efectele radicalilor liberi.
Ingrediente
- 3 sfecle
- 1/2 cană de merișoare (60 g)
- Zeama unei lămâi
- Apă rece sau gheață
Mod de preparare
- Adaugă sfecla (cu tot cu coajă) într-un storcător de fructe și extrage zeama.
- Procesează merișoarele și zeama de lămâie în blender până se amestecă bine.
- Adaugă sucul de sfeclă și procesează câteva secunde.
- Pentru rezultate optime, îți recomandăm să bei acest smoothie pe stomacul gol.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pinnamaneni, R. (2017). Nutritional and Medicinal Value of Papaya (Carica Papaya Linn.). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 6(8), 2559-2578. https://www.researchgate.net/profile/Dr_PINNAMANENI_Rajasekhar/publication/319048781_NUTRITIONAL_AND_MEDICINAL_VALUE_OF_PAPAYA_CARICA_PAPAYA_LINN/links/5a93dd2ca6fdccecff05e4f2/NUTRITIONAL-AND-MEDICINAL-VALUE-OF-PAPAYA-CARICA-PAPAYA-LINN.pdf
- Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of medicinal food, 8(2), 125-132. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2005.8.125
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis, 51(2), 327-345. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708509004816
- Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, technology, and nutraceutical functions of celery (Apium graveolens L.): an overview. Critical reviews in food science and nutrition, 54(3), 389-398. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.586740
- Hinneburg, I., Dorman, H. D., & Hiltunen, R. (2006). Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food chemistry, 97(1), 122-129. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605002840
- Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot—a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0310-7
- de Lima, C. (2017). Arándanos. Obtenido de camaralima. org. pe: https://www. camaralima. org. pe/repositorioaps/0/0/par/estudio8/oportunidadesy-retos-en-la-exportaci% C3% B3n-de-ar% C3% A1ndanos. pdf. https://www.camaralima.org.pe/repositorioaps/0/0/par/estudio8/oportunidades-y-retos-en-la-exportación-de-arándanos.pdf