Detoxifierea ficatului în două săptămâni
Ficatul este organul cel mai vulnerabil la efectele nocive ale unei diete nesănătoase, ale obiceiurilor proaste și ale emoțiilor negative. Prin urmare, detoxifierea ficatului este foarte importantă.
În acest articol îți prezentăm o modalitate de a-ți detoxifica ficatul în doar 15 zile. Nu trebuie decât să urmezi instrucțiunile foarte simple pe care ți le vom prezenta mai jos și, mai repede decât îți poți închipui, te vei simți mai bine ca niciodată!
Pași pentru a realiza detoxifierea ficatului în numai 15 zile
Micul dejun
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dimineața, mai mult decât în orice alt moment al zilei, avem nevoie de un plus de energie. Multe persoane sar peste micul dejun pentru că doresc să slăbească, dar acest obicei este o mare greșeală.
Fără un mic dejun sănătos, ne va fi foame tot restul zilei, vom mânca mai mult la prânz sau la cină și, în cele din urmă, ne vom îngrășa.
Pentru a stimula detoxifierea ficatului va trebui – înainte de fiecare mic dejun, timp de 15 zile – să bei câte un pahar de apă caldă amestecată cu o lingură de ulei de măsline de calitate superioară și zeama unei jumătăți de lămâie. Dacă vrei, poți consuma fiecare ingredient separat.
Pasul următor este să-ți prepari un smoothie pentru micul dejun. Probabil că lista noastră de ingrediente te va surprinde, dar nu te lăsa înșelat de aparențe. Gustul acestui smoothie este chiar delicios! Ai nevoie de următoarele:
- 1 fruct (fie un măr sau o pară)
- 1 banană coaptă de mărime medie
- O mână de frunze de spanac
- 1 lingură de pudră de spirulină
- 2 prune fără sâmburi
- O mână de nuci, migdale sau alune (de preferat deja măcinate)
- O jumătate de cană de ovăz
- Un vârf de cuțit de ghimbir și scorțișoară
- 1 lingură de drojdie uscată
- 1 lingură de ulei de nucă de cocos
Pune toate acest ingrediente într-un mixer și amestecă-le până când obții o băutură omogenă. Nu o bea pe toată deodată, ci servește-o treptat de-a lungul întregii dimineți.
Acest smoothie este foarte hrănitor și ajută la reglarea glicemiei, combate anxietatea și, desigur, îmbunătățește funcționarea ficatului.
Dieta zilnică
Alimentele pe care le consumi joacă un rol foarte important în detoxifierea ficatului, în special seara, atunci când ficatul este cel mai solicitat. Încearcă să adopți o dietă echilibrată și să nu mănânci mai mult decât este nevoie.
Meniul tău ar trebui să includă:
- Salată, gazpacho sau legume coapte;
- Cereale integrale: orez, griș, cartofi, cartofi dulci, pâine, etc.
- Surse de proteine: carne slabă, pește, ouă sau proteine vegetale (fasole, tofu, seitan, tempeh);
- Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, nuci, avocado.
Poți alterna alimentele de mai sus, dar te sfătuim să incluzi cel puțin un element din fiecare categorie în meniul tău.
Încearcă să eviți deserturile. Acestea îngreunează digestia. Dacă nu poți rezista fără ceva bun, optează pentru:
- Mere, pere, ananas sau papaya
- Compot de mere făcut acasă
- Brânză de vaci cu miere
- Nuci
- Ceaiuri
Cina
Seara momentul zilei în care organismul tău are nevoie de un mic plus de energie pentru a-și putea îndeplini funcțiile până la capăt.
Pentru a stimula detoxifierea ficatului, va trebui să servești o cină sănătoasă și ușoară, astfel încât să nu te duci la culcare cu stomacul gol.
Îți recomandăm să citești și:
Iată câteva opțiuni pe care le poți încerca:
- Supă de legume cu un ou fiert tare și pâine din făină integrală de grâu;
- Supă de gazpacho și pește la grătar;
- Omletă cu dovlecel și salată;
- Legume călite cu ciuperci și brânză;
- Turte de porumb sau orez cu roșii, avocado sau carne de curcan;
- Sos de mere cu brânză de vaci și nuci.
Gustările dintre mese
Detoxifierea ficatului poate fi stimulată cu ajutorul anumitor ceaiuri din plante pe care le poți bea pe parcursul zilei. Alege oricare din următoarele variante și nu ezita să le variezi din când în când:
- Ceai de păpădie
- Ceai de ciulini
- Ceai de frunze de boldo
- Ceai de anghinare
Dacă vrei să îndulcești infuziile, folosește stevia. Și, pentru a le face mai puternice, încearcă să adaugi puțină zeamă de lămâie. Ficatul este cel mai solicitat pe timpul nopții, drept pentru care, dacă bei aceste ceaiuri înainte de culcare, le poți întări efectele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wang MS, J. (2016). Antioxidants for Liver Detoxification.
- Morisco, F., Vitaglione, P., Amoruso, D., Russo, B., Fogliano, V., & Caporaso, N. (2008). Foods and liver health. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.09.003
- Taub, R. (2004). Liver regeneration: From myth to mechanism. Nature Reviews Molecular Cell Biology. https://doi.org/10.1038/nrm1489