Detoxifiezi și cureți ficatul cu sfeclă - Doza de Sănătate
 

Detoxifiezi și cureți ficatul cu sfeclă

Ficatul este organul care purifică organismul. Filtrează sângele și elimină cantități mari de toxine și deșeuri care pot afecta sănătatea. Se consideră că ficatul îndeplinește peste 500 de funcții, dar există studii care indică un număr mai mare.
Detoxifiezi și cureți ficatul cu sfeclă

Ultima actualizare: 25 ianuarie, 2019

Din fericire,  ficatul poate fi curățat în mod natural prin consumul de alimente bogate în nutrienți, antioxidanți și alte substanțe benefice. Îți prezentăm câteva sfaturi despre cum să cureți ficatul cu sfeclă, în doar câteva zile. 

Ficatul este organul care purifică organismul. Filtrează sângele și elimină cantități mari de toxine și deșeuri care pot afecta sănătatea. Se consideră că ficatul îndeplinește peste 500 de funcții, dar există studii care indică un număr mai mare.

Prin urmare, este important să avem un ficat sănătos, ce funcționează la capacitate maximă în orice moment al zilei.

Ficatul este capabil să se detoxifieze singur, fără ajutor din exterior, dar numai dacă îi oferim nutrienții necesari. Cu toate acestea, este posibil ca uneori să îl suprasolicităm, împiedicându-l să funcționeze în mod corespunzător.

Sedentarismul, alimentația precară, poluarea și utilizarea produselor chimice sunt factori ce pot provoca acumularea de toxine în organism, afectând în același timp și activitatea hepatică.

Cureți ficatul cu sfeclă

Detoxifiezi și cureți ficatul cu sfeclă

Sfecla este folosită de ani buni pentru curățarea ficatului și prevenirea a numeroase boli. Este ușor să incluzi acest aliment în dieta ta, întrucât are un  gust plăcut, putând fi folosit în numeroase rețete.

Capacitatea sa de a detoxifia ficatul se datorează conținutului ridicat de antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi.

Sfecla conține betalaină, fibre, fier, betacianină și acid folic, toate acestea fiind fundamentale pentru sănătatea ficatului. Această legumă are în compoziție și o fibră numită pectină, ce ajută la eliminarea toxinelor din ficat, îmbunătățind funcțiile acestuia.

În plus, sfecla are abilitatea de a regenera ficatul deteriorat, întrucât stimulează producția de acid gastric, scade colesterolul rău (LDL) și previne mai multe tipuri de cancer: pulmonar, hepatic, de piele, splină și colon.

Detoxifiezi și cureți ficatul cu sfeclă

Poți să cureți ficatul cu sfeclă și alte legume

Acest remediu extraordinar pe bază de sfeclă este recomandat persoanelor cu steatoză hepatică („ficat gras”) sau celor care au probleme cu ficatul datorate fumatului sau consumului excesiv de alcool.

Funcționarea optimă a acestui organ asigură o stare generală de sănătate pe măsură, deoarece cu ajutorul său, organismul poate elimina substanțele dăunătoare sau inutile ce îl afectează pe termen lung.

Ingrediente

  • 1 borcan de sticlă de aproximativ 3 litri
  • 700 grame de sfeclă
  • 2 linguri de făină
  • 200 grame de zahăr organic
  • 100 grame de stafide

Mod de preparare

Taie sfecla în cubulețe și adaug-o în borcan, împreună cu celelalte ingrediente. Umple borcanul cu apă fiartă și răcită. Apoi lasă amestecul la fermentat timp de 6-7 zile.

Acoperă borcanul cu un tifon pentru a permite conținutului să respire în timpul procesului de fermentație. Amestecă de două ori pe zi. După încheierea celor șapte zile, strecoară lichidul într-un alt vas și consumă-l.

Recomandări

  • Este indicat să iei 3 linguri, de 3 ori pe zi.
  • Amestecul trebuie ținut în frigider.
  • După o pauză de trei luni, poți repeta tratamentul.

Efecte secundare

  • Este posibil ca în timp ce iei acest remediu, urina ta să capete o nuanță roșiatică. Nu -ți face griji, este doar un efect provocat de culoarea sfeclei și nu îți afectează în niciun fel sănătatea.
  • Sfecla poate provoca alergii la nivelul pielii. Dacă ți se întâmplă acest lucru, este bine să renunți la tratament.
  • Persoanele care au pietre la rinichi sau alte probleme renale ar trebui să evite acest remediu.
  • Acest tratament este strict interzis bolnavilor de diabet, întrucât sfecla conține mai mult zahăr decât orice altă legumă. În plus, zaharurilor naturale din compoziția sfeclei li se adaugă și o cantitate mare de zahăr folosit la prepararea remediului.
  • Sfecla ajută la combaterea constipației, deoarece stimulează peristaltismul. Dacă ai însă diaree, este posibil să-ți înrăutățească situația.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286
  • Longland, A. C., & Graham Low, A. (2017). Sugar beet. In Non-Traditional Feeds for Use in Swine Production (1992). https://doi.org/10.1201/9780203711248

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.