Ficatul gras – cauze și simptome - Doza de Sănătate
 

Ficatul gras – cauze și simptome

Dacă nu urmezi un tratament adecvat care să-i vizeze principalele cauze, ficatul gras se poate agrava, cronicizându-se și provocând complicații.
Ficatul gras – cauze și simptome
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 02 decembrie, 2018

Un stil de viață nesănătos, acele câteva kilograme în plus, o dietă neadecvată… Toți acești factori reprezintă cauze posibile ale steatozei hepatice (numită și ficatul gras), una din cele mai răspândite afecțiuni din zilele noastre, conform specialiștilor.

Din fericire, dacă adoptăm anumite obiceiuri sănătoase, putem elimina grăsimea acumulată în exces în organism. Cu alte cuvinte, steatoza hepatică poate fi tratată dacă suntem dispuși să depunem puțin efort.

Mai jos îți vom prezenta simptomele provocate de ficatul gras, precum și principalele sale cauze. Având aceste informații, vei putea să recunoști imediat această afecțiune și să iei măsurile necesare pentru a te face bine.

Ia aminte de ce scrie mai jos și nu uita: atunci când ai vreo îndoială cu privire la sănătatea ta, consultă un medic cât mai curând posibil!

Ce este ficatul gras și ce cauze pot sta la baza acestei afecțiuni?

Așa cum spus anterior, termenul medical pentru ficatul gras este „steatoză hepatică”. Această afecțiune este benignă, deci nu trebuie să te îngrijorezi în această privință.

Dacă însă nu urmezi un tratament adecvat, ficatul gras se poate agrava, cronicizându-se și provocând probleme care te vor afecta pe termen lung.

Principala cauză a ficatului gras este acumularea acizilor grași și a trigliceridelor la nivelul ficatului, Drept consecință, acest organ vital se dereglează.

În această situație, ficatul nu-și va mai putea îndeplini funcțiile metabolice și nici nu va mai reuși să elimine toxinele așa cum trebuie.

Riscurile acumulării de grăsime

Medicii ne spun că orice ficat conține grăsime. Însă dacă nivelul acestei substanțe depășește 10% din volumul ficatului, atunci înseamnă că suferim de steatoză hepatică.

Pentru a afla dacă suferim de această afecțiune, putem face analize de sânge. Dacă avem un ficat „gras”, sângele nostru va conține compuși nocivi pe care, în mod normal, un ficat sănătos îi poate elimina.

Printre simptomele ficatului gras se numără inflamațiile și disconfortul. Pe măsură ce se acumulează grăsime în ficat, acest organ suferă mici leziuni pe care va încerca să le vindece.

În cazul în care steatoza hepatică nu este tratată corespunzător, țesutul cicatricial se va acumula la nivelul ficatului și se va instala ciroza.

Cele mai frecvente cauze ale steatozei hepatice (ficatul gras)

Multe persoane asociază ficatul gras cu consumul de alcool și alte obiceiuri nesănătoase asemănătoare. Dar există și alți factori de risc pe care nu trebuie să-i ignorăm. Printre aceștia se numără:

  • Excesul de greutate sau obezitatea
  • Tulburări metabolice ereditare
  • O vârstă avansată (peste 50 de ani, în special dacă ai urmat o dietă neadecvată toată viața)
  • Consumul abuziv al anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele, analgezicele, aspirina, tamoxifenul și steroizii
  • Un nivel de colesterol ridicat
  • Diabetul de tip II

Cum putem să ne dăm seama dacă suferim de ficatul gras?

Femeie experimentând dureri de burtă

Multe din simptomele ale ficatului gras pot fi confundate cu cele provocate de alte afecțiuni. Reține însă semnalele de alarmă pe care urmează să ți le prezentăm. Dacă persistă pentru mult timp sau nu mai poți să-ți trăiești viața în mod normal din cauza lor, fă-ți programare la medic.

Oboseală

Unul din cele mai frecvente simptome ale steatozei hepatice (și ale tuturor bolilor hepatice în general) este o senzație pronunțată de oboseală.

Acest simptom se manifest cel mai adesea dimineața (de pildă, nu ai niciun pic de energie să te scoli din pat și să-ți începi ziua) sau imediat după ce mănânci.

Disconfort

Atunci când se acumulează o cantitate excesivă de grăsime la nivelul ficatului, pot apărea inflamații, acest organ crecând în volum.

  • Când ai un ficat gras, este foarte posibil să resimți dureri abdominale însoțite de o senzație de disconfort caracteristică.
  • Aceste dureri pot radia înspre spate și, în cele din urmă, îți va da senzația că ai un disc fierbinte în abdomen.

Lipsă de poftă de mâncare

Disconfortul general provocat de steatoza hepatică îți poate tăia pofta de mâncare și îngreuna digestia, determinând scăderi în greutate alarmante.

Ciroză și icter

Așa cum deja am menționat, acumularea excesivă a grăsimii în ficat poate duce la apariția unor cicatrici la nivelul acestui organ, ceea ce va provoca în cele din urmă instalarea cirozei.

Dacă nu începi un tratament adecvat cât de curând, este posibil să faci și icter—adică pielea și albul ochilor ți se vor îngălbeni.

Inflamații

Un alt simptom important pentru care trebuie să fii cu ochii în patru este apariția oricărei inflamații, indiferent de locație.

Atunci când suferi de steatoză hepatică, ficatul nu mai este capabil să sintetizeze proteine așa cum trebuie. Organismul încearcă să compenseze această lipsă reținând apă.

Medic prezentându-i unei paciente ficatul gras și principalele sale cauze

În concluzie, prezența unei cantități excesive de grăsime în ficat este un pericol grav pentru sănătatea ta. Riști să experimentezi complicații grave dacă nu remediezi problema.

Acum că știi ce este ficatul gras și ce cauze pot sta la baza sa, fii cu ochii în patru pentru simptomele pe care tocmai ți le-am prezentat. Nu ezita să ceri opinia unui medic dacă bănuiești că există vreo neregulă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.