Ficatul gras – cauze și simptome

· 7 decembrie 2015

Un stil de viață nesănătos, acele câteva kilograme în plus sau o dietă neadecvată—toți aceștia sunt factori care pot provoca apariția steatozei hepatice (numită și ficatul gras), una din cele mai răspândite afecțiuni din zilele noastre, conform specialiștilor.

Din fericire, dacă adoptăm anumite obiceiuri sănătoase, putem elimina grăsimea acumulată în exces în organism; cu alte cuvinte, steatoza hepatică poate fi tratată dacă suntem dispuși să depunem puțin efort.

Mai jos îți vom prezenta principalele cauze și simptome ale ficatului gras, astfel încât să poți recunoaște imediat această afecțiune și să iei măsurile necesare pentru a te face bine. Ia aminte de ce scrie mai jos și nu uita: atunci când ai vreo îndoială cu privire la sănătatea ta, consultă-ți medicul cât mai curând posibil!

Ce este ficatul gras și care sunt cauzele acestei afecțiuni?

Așa cum ți-am spus deja, termenul medical pentru ficatul gras este „steatoză hepatică”. Această afecțiune este benignă, deci nu trebuie să te îngrijorezi în această privință. Însă dacă nu urmezi un tratament adecvat, ficatul gras se poate agrava, cronicizându-se și provocându-ți probleme care te vor afecta pe termen lung.

Principala cauză a ficatului gras este acumularea acizilor grași și a trigliceridelor la nivelul ficatului, ceea ce provoacă dereglarea acestui organ vital. În această situație, ficatul nu-și va mai putea îndeplini funcțiile metabolice și nici nu va mai reuși să elimine toxinele așa cum trebuie.

Riscurile acumulării de grăsime

Medicii ne spun că orice ficat conține grăsime. Însă dacă nivelul acestei substanțe depășește 10% din volumul ficatului, atunci înseamnă că suferim de steatoză hepatică.

Pentru a afla dacă suferim de această afecțiune, putem face analize de sânge—dacă avem un „ficat gras”, sângele nostru va conține compuși nocivi pe care ficatul nostru, dacă ar fi fost sănătos, i-ar fi putut elimina. Printre simptomele ficatului gras se mai numără și inflamațiile și disconfortul.

Pe măsură ce se acumulează grăsime în ficat, acest organ suferă mici leziuni pe care va încerca să le vindece. Dacă steatoza hepatică nu este tratată corespunzător în timp util, se va acumula țesut cicatricial la nivelul ficatului, iar rezultatul final va fi instalarea cirozei.

Cauze

Multe persoane asociază ficatul gras cu consumul de alcool și alte obiceiuri nesănătoase asemănătoare, dar există și alți factori de risc pe care nu trebuie să-i ignorăm. Printre aceștia se numără:

  • Excesul de greutate sau obezitatea
  • Tulburări metabolice ereditare
  • O vârstă avansată (peste 50 de ani, în special dacă ai urmat o dietă neadecvată toată viața)
  • Consumul abuziv al anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele, analgezicele, aspirina, tamoxifenul și steroizii
  • Un nivel de colesterol ridicat
  • Diabetul de tip II

Cum putem să ne dăm seama dacă suferim de ficatul gras?

Ficatul gras poate provoca durere

Multe din simptomele provocate de ficatul gras pot fi confundate cu cele provocate de alte afecțiuni. Însă dacă oricare din simptomele pe care urmează să ți le prezentăm persistă pentru un număr foarte mare de săptămâni sau pur și simplu simți că nu mai poți să-ți trăiești viața în mod normal din cauza lor, nu ezita să-ți consulți medicul.

Oboseală

Unul din cele mai comune simptome ale steatozei hepatice (și ale tuturor bolilor hepatice în general) este o senzație pronunțată de oboseală. Acest simptom se manifest cel mai adesea dimineața (de pildă, nu ai nici un pic de energie să te scoli din pat și să-ți începi ziua) sau imediat după ce mănânci.

Disconfort

Atunci când se acumulează o cantitate excesivă de grăsime la nivelul ficatului, pot apărea inflamații, iar ficatul poate crește în volum. Dacă ai un ficat gras, este foarte posibil să resimți dureri abdominale însoțite de o senzație de disconfort caracteristică, care radiază înspre spate și, în cele din urmă, îți va da senzația că ai un disc fierbinte în abdomen.

Lipsă de poftă de mâncare

Disconfortul general provocat de steatoza hepatică îți poate tăia pofta de mâncare și îngreuna digestia (acest proces poate deveni chiar dureros), determinând scăderi în greutate alarmante.

Ciroză și icter

Așa cum deja am menționat, acumularea excesivă a grăsimii în ficat poate duce la apariția unor cicatrici la nivelul acestui organ, ceea ce va provoca în cele din urmă instalarea cirozei. Dacă nu începi un tratament adecvat cât de curând, este posibil să faci și icter—adică pielea și albul ochilor ți se vor îngălbeni.

Inflamații

Un alt simptom important pentru care trebuie să fii cu ochii în patru este apariția oricărei inflamații—fie că e vorba de mâinile sau picioarele tale, fața ta etc. Atunci când suferi de ficat gras, acest organ nu mai este capabil să sintetizeze proteine așa cum trebuie, iar organismul tău încearcă să compenseze această lipsă reținând apă.

Doar un medic poate cofirma dacă suferi de ficatul gras

În concluzie, prezența unei cantități excesive de grăsime în ficat este un pericol grav pentru sănătatea ta, care-ți poate provoca numeroase probleme foarte grave dacă nu-l remediezi. Fii cu ochii în patru pentru simptomele pe care tocmai ți le-am prezentat și consultă-ți medicul dacă bănuiești că ar fi nevoie.