5 băuturi de seară pentru detoxifierea ficatului

15 Noiembrie, 2018
Deși aceste băuturi sunt foarte eficiente, ele trebuie consumate în mod consecvent pentru a obține rezultatele dorite. Efectele nu vor apărea imediat. 

Detoxifierea ficatului a devenit o condiție esențială pentru cei care se confruntă cu problema kilogramelor în plus sau cu obezitatea.

Acest organ îndeplinește peste 500 de funcții în organism, printre care curățarea sângelui, digerarea grăsimilor și creșterea activității metabolice.

Cu toate acestea, alegerile alimentare greșite și expunerea constantă la toxinele din mediu pun în pericol sănătatea ficatului, iar acesta nu mai este capabil să-și ducă la bun sfârșit toate sarcinile.

Tocmai de aceea devine din ce în ce mai important să urmezi periodic o cură pentru detoxifierea ficatului, pentru a elimina deșeurile care împiedică acest organ să-și îndeplinească funcțiile.

Îți propunem 5 băuturi sănătoase de consumat seara care au proprietăți detoxifiante și medicinale și ajută la slăbit. 

De ce trebuie să consum anumite băuturi seara pentru detoxifierea ficatului?

Majoritatea curelor de detoxifiere se pun în aplicare la orele dimineții, chiar înainte de micul dejun. Însă următoarele băuturi trebuie servite seara întrucât, potrivit medicinei tradiționale chineze, ficatul funcționează cel mai bine între 1 și 3 dimineața. 

Dacă îi oferi ficatului nutrienții acestor infuzii chiar înainte de culcare, vei crea condițiile necesare pentru o detoxifiere completă și corespunzătoare.

În acest fel, te vei bucura de un metabolism mai sănătos, care va reduce cantitatea de toxine din organism și va stimula arderea grăsimilor.

1. Ceai de mușețel

Detoxifierea ficatului cu ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este una dintre cele mai potrivite băuturi pentru orele serii. Acesta este ușor de digerat și conține antioxidanți care ajută la curățarea ficatului.

În plus, mușețelul are proprietăți sedative care echilibrează sistemul nervos, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului.

Ceaiul de mușețel are și proprietăți antiinflamatoare care ameliorează durerile musculare și țesuturile inflamate.

Ingrediente

  • 1 lingură de flori de mușețel
  • 1 cană de apă (250 ml)

Instrucțiuni

  • Pune apa la fiert. Când dă în clocot, ia vasul de pe foc și adaugă florile de mușețel.
  • Lasă ceaiul la răcit timp de 10 minute, apoi consumă-l.
  • Repetă procedeul în fiecare seară, pentru cel puțin două săptămâni.

2. Apă caldă cu lămâie

Apa caldă cu lămâie este o băutură matinală foarte populară, însă este la fel de benefică și dacă o bei seara.

Lămâia are proprietăți diuretice și detoxifiante care sprijină funcțiile hepatice și contribuie la îmbunătățirea sănătății. 

Ingrediente

  • 1 lămâie
  • 1 cană cu apă (250 ml)

Instrucțiuni

  • Încălzește apa și adaugă zeama stoarsă din lămâie.
  • Bea cu o jumătate de oră înainte de culcare pentru cel puțin trei săptămâni consecutive.

Citește și:

11 semne că ai ficatul intoxicat

3. Ceai de ghimbir și lămâie

Detoxifierea ficatului cu lămâie și ghimbir

Ghimbirul și lămâia reprezintă o combinație excelentă pentru slăbit, dar și pentru sănătate. Ambele ingrediente conțin cantități considerabile de vitamina C și alți antioxidanți care previn îmbolnăvirea și îmbunătățesc metabolismul.

Ghimbirul este antiinflamator și ajută la tratarea multor afecțiuni și probleme, cum ar fi celulita. În plus, acesta are un efect termogenic care stimulează arderea caloriilor și eliminarea deșeurilor.

Lămâia întărește sistemul imunitar și curăță organismul, reducând balonarea abdominală.

Ingrediente

  • 1 felie de ghimbir
  • 1/2 lămâie
  • 1 cană de apă (250 ml)

Instrucțiuni

  • Dă apa în clocot și adaugă felia de ghimbir și zeama de lămâie.
  • Lasă amestecul la infuzat între 10 și 15 minute, apoi bea-l încet cu înghițituri mici.
  • Bea cel puțin trei ceaiuri pe săptămână.

4. Ceai de mentă

Ceaiul de mentă este o băutură sănătoasă cu proprietăți care îmbunătățesc digestia, mai ales dacă este consumat după o masă copioasă. Acesta este foarte util pentru detoxifierea ficatului.

Uleiurile esențiale de mentol și mentonă stimulează eliminarea deșeurilor din organism, care în caz contrar ar rămâne în ficat și colon.

Ingrediente

  • 2 linguri de frunze de mentă (20 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Instrucțiuni

  • Adaugă frunzele de mentă în vasul în care ai pus apa și lasă-le să fiarbă timp de două minute.
  • Strecoară, apoi servește ceaiul cu o jumătate de oră înainte de culcare.
  • Bea în fiecare seară pentru cel puțin trei săptămâni.

Descoperă și:

Cum să tratezi ficatul gras în mod natural

5. Ceai de ovăz

Detoxifierea ficatului cu lapte de ovăz

Băuturile pe bază de ovăz conțin foarte multe fibre, vitamine și minerale care îmbunătățesc digestia și stimulează detoxifierea ficatului și a intestinelor. În plus, acestea au un efect relaxant care contribuie la o stare de bine și la un somn odihnitor.

Ingrediente

  • 1 lingură de fulgi de ovăz (30 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Instrucțiuni

  • Lasă fulgii de ovăz la înmuiat timp de 7 ore. Apoi strecoară și dă ovăzul prin blender împreună cu o cană de apă.
  • Adaugă miere dacă vrei să îndulcești această băutură și servește-o cu câteva cuburi de gheață.
  • Bea ceai de ovăz de cel puțin trei ori pe săptămână.

Lichidele joacă un rol esențial în detoxifierea organismului. Tocmai de aceea băuturile de seară care curăță ficatul și stimulează pierderea în greutate îți pot fi de mare ajutor.

  • Villalba Herrera Ericka Wendie. INFLAMACION I. Rev. Act. Clin. Med  [revista en la Internet]. [citado  2018  Oct  21]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-37682014000400004&lng=es.
  • Morillas, R., Planas, R. (2010). Hepatitis autoinmune. Hígado. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1567-0.50235-6
  • Mosquera, J. T., Menéndez, M. C., Socidrogalcohol (Society), C., Miquel, M., Correa, M., Sanchis-Segura, C., … Castellano, G. (2012). Hígado y alcohol. Problemas Comunes En La Práctica Clínica – Gastroenterología y Hepatología. https://doi.org/10.15446/revfacmed
  • Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.