Apa caldă cu lămâie: beneficii pentru organism
Specialiștii în nutriție susțin că apa caldă cu lămâie este o băutură sănătoasă, bogată în nutrienți, care te ajută să slăbești.
Deși zeama de lămâie este acidă, atunci când o combini cu apă la temperatura potrivită, ea stimulează eliminarea toxinelor și echilibrează nivelul de pH al organismului.
Încearcă și tu acest remediu! În articolul de azi îți prezentăm beneficiile consumului de zeamă de lămâie amestecată cu apă caldă. Nu ezita să profiți de ele.
Cum acționează zeama de lămâie?
Pentru a obține rezultatele dorite, este important să folosești zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și nu suc de lămâie preparat anterior sau îmbuteliat.
Apa cu care o amesteci trebuie să fie caldă. Dacă este prea fierbinte, ea va distruge nutrienții și enzimele din lămâie, anulându-i astfel toate beneficiile.
Te-ar putea interesa și:
Potrivit doamnei doctor Susan Brown, nutriționist și autor al cărții Acids and Bases: a Food Guide, dacă o persoană adoptă o dietă care tulbură echilibrul pH-ului corpului, organele principale vor extrage minerale din oase, mușchi și țesuturi pentru a-l reface.
Acest lucru provoacă un deficit de calciu, potasiu sau mangeziu. Acesta la rândul său duce la săbirea oaselor și a mușchilor.
Consumul de zeamă de lămâie previne excesul de aciditate din organism, în special din sânge și țesuturi.
Ce beneficii îți oferă apa caldă cu zeamă de lămâie?
Dacă bei o cană de apă caldă cu lămâie în fiecare dimineață pe stomacul gol, te bucuri de următoarele beneficii:
Stimulează pierderea în greutate
Această băutură te ajută să arzi grăsimile și să slăbești. Ea este foarte benefică pentru persoanele care au un exces de grăsime în zona abdomenului.
Medicii susțin că acest obicei zilnic stimulează detoxifierea naturală a organismului. Contribuie la eliminarea deșeurilor, lucru care te ajută să slăbești.
Cu toate acestea, apa caldă cu lămâie nu poate fi considerată un remediu minune pentru pierderea în greutate. Ea trebuie însoțită de o dietă sănătoasă și de exerciții fizice zilnice.
Îmbunătățește digestia
Apa caldă cu zeamă de lămâie ameliorează disconfortul provocat de o digestie deficitară. Aceasta elimină acea senzație de „greu în stomac” și previne slăbiciunea și balonarea.
Lămâia îmbunătățește funcțiile digestive. Acizii și enzimele sale se amestecă în stomac și facilitează descompunerea alimentelor.
În plus, zeama de lămâie ameliorează balonarea, gazele intestinale și arsurile la stomac. Poți consuma această băutură înainte sau după masă.
Combate constipația
Dacă suferi de constipație, este indicat să bei apa caldă cu zeamă de lămâie în fiecare dimineață, înainte de a servi micul dejun.
Acest lichid îmbunătățește tranzitul și hidratează intestinele.
Te-ar putea interesa și:
Combate infecțiile tractului urinar
Zeama de lămâie este unul dintre cele mai puternice remedii împotriva bacteriilor și a infecțiilor. În cazul de față, proprietățile sale acide ajută la eliminarea microorganismelor dăunătoare din tractul urinar.
Apa caldă cu lămâie este recomandată persoanelor care suferă frecvent de probleme urinare. Aceasta ajută și la prevenirea acestui tip de boli.
Stimulează funcțiile hepatice
Datorită conținutului său de potasiu, apa caldă cu lămâie dizolvă acidul uric și alte substanțe toxice care se acumulează în organism. În plus, ea tratează problemele vezicii biliare.
Persoanele cu insuficiență hepatică trebuie să consume un pahar de apă caldă cu zeamă de lămâie în fiecare dimineață, cu o oră înainte de micul dejun.
Combate respirația urât mirositoare
Halena este o problemă comună, fiind cauzată de bacteriile acumulate în cavitatea bucală. Zeama de lămâie combate respirația urât mirositoare.
După ce ai băut apa caldă cu lămâie, clătește-ți gura cu apă simplă pentru a preveni deteriorarea smalțului din cauza acidului citric.
Întărește sistemul imunitar
Lămâia conține o cantitate mare de vitamina C. Acesta este nutrientul cel mai important atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea răcelilor sau a altor boli virale.
În perioadele de stres, nivelul de vitamine din corp scade considerabil, predesipunându-te la îmbolnăvire. Pentru a evita acest lucru, bea o cană de apă caldă cu zeamă de lămâie în fiecare dimineață.
Dacă ai dureri de gât sau ești răgușit, poți să adaugi și o lingură de miere în licoarea terapeutică. Pentru un tratament mai eficient, bea și ceaiuri din plante pe parcursul zilei.
Înfrumusețează pielea
Pe lângă celelalte efecte pozitive, vitamina C stimulează producția de colagen. Ea previne apariția ridurilor și tratează acneea la orice vârstă.
Adaugă zeamă de lămâie în apa caldă pe care o bei dimineața și continuă să te hidratezi pe tot parcursul zilei. Astfel poți preveni uscarea pielii și alte probleme, cum ar fi pungile de sub ochi și aspectul obosit al pielii.
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Un studiu realizat în Japonia a dezvăluit că obiceiul de a consuma apă caldă cu lămâie pe stomacul gol îmbunătățește tensiunea sistolică. Astfel sereduce riscul de boli cardiace (în special de atac cerebral) și prevenind formarea cheagurilor de sânge.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
- Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”, J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
- Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.