Sucul de aloe vera: 8 beneficii și mod de preparare - Doza de Sănătate
 

Sucul de aloe vera: 8 beneficii și mod de preparare

Vitaminele, mineralele și efectele antiinflamatoare sunt printre principalele beneficii ale plantei de aloe vera. În plus, nu trebuie să uităm că ajută și la slăbit. 
Sucul de aloe vera: 8 beneficii și mod de preparare
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Aloe vera este una dintre cele mai cunoscute plante din întreaga lume, nu numai pentru că gelul din interiorul său are o multitudine de utilizări cosmetice, ci și datorită bogăției de nutrienți extrem de benefici sănătății. Ai gustat vreodată sucul de aloe vera?

Bogată în apă, antioxidanți, fibre și alte componente benefice, aloe vera este folosită de veacuri întregi ca remediu pentru numeroase boli.

Industria farmaceutică și cea cosmetică încă folosesc extracte naturale din această plantă pentru prepararea multor produse și tratamente. Totuși, cel mai bine este să o folosești în stare naturală, pentru a valorifica proprietățile sale în proporție de 100%.

Aloe vera te ajută și să slăbești în mod sănătos, întrucât are un conținut caloric scăzut.

Multe persoane încă nu știu cât de sănătoasă este această plantă, drept pentru care îți oferim mai jos 8 motive pentru care este bine să o incluzi în dietă.

1. Sucul de aloe vera previne constipația

Constipație tratată cu sucul de aloe vera

În primul rând, sucul de aloe vera este una dintre cele mai bune modalități de a trata în mod natural constipația ușoară și cronică.

Nivelul ridicat de apă și fibre al acestei plante are un efect laxativ ușor care stimulează tranzitul intestinal, ajutând la eliminarea corespunzătoare a deșeurilor.

2. Te ajută să slăbești

Sucul de aloe vera este un supliment extraordinar pentru slăbit. Este recomandat să îl consumi înainte de a începe o dietă, întrucât acționează ca un agent detoxifiant natural, eliminând toxinele care afectează digestia și metabolismul.

În plus, poți consuma acest suc în cantități mici pentru a-ți potoli foamea cu puține calorii.

3. Are un efect antiinflamator

Sucul de aloe vera este antiinflamator

Persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice pot obține rezultate remarcabile dacă aleg să consume sucul de aloe vera. Compușii săi antiinflamatori – campesterol, lupeol și beta-sitosterol – reduc umflăturile și durerea.

Acest suc este recomandat pentru tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Sindromul colonului iritabil
  • Artrită
  • Arsuri
  • Boli cardiovasculare
  • Boala Crohn
  • Diabet de tip 2

4. Sucul de aloe vera este foarte hrănitor

O doză mică de suc de aloe vera este ideală pentru a combate și a preveni anumite carențe nutriționale. Acest lichid conține:

  • Vitamine (A, complexul B, C și E)
  • Minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, sodiu, mangan, potasiu)

5. Detoxifică organismul

Detoxifiere a sângelui cu sucul de aloe vera

Agenții activi din aloe vera ajută la eliminarea toxinelor acumulate în sânge, la nivelul ficatului și al rinichilor.

Consumul moderat al sucului obținut din această plantă previne deteriorarea celulelor și afecțiunile cronice asociate toxicității din sânge.

6. Reglează nivelul de colesterol

Pare incredibil, dar nutrienții din sucul natural de aloe vera măresc nivelul de colesterol bun și reduc colesterolul rău și trigliceridele. Aceste efecte se datorează agenților antiinflamatori din compoziția sa care, printre altele, previn întărirea arterelor și hipertensiunea arterială.

7. Contribuie la menținerea sănătății orale

Dinți sănătoși cu sucul de aloe vera

Agenții antimicrobieni și antiinflamatori din aloe vera previn deteriorarea gingiilor și infecțiile dentare. Ingerat sau aplicat pe dinți, sucul de aloe vera reduce bacteriile, previne formarea tartrului și elimină respirația urât mirositoare. În plus, este unul dintre cele mai bune remedii pentru afte.

8. Reglează glicemia

Sucul natural de aloe vera scade glicemia, fiind foarte util pentru bolnavii de diabet de tip 2 sau pentru persoanele care au probleme cu nivelul glicemiei.

Acest suc conține o substanță numită glucomannan, care transformă zahărul în energie, prevenind acumularea sa în sânge.

Cum se prepară sucul de aloe vera

Sucul de aloe vera în pahar

Pentru a prepara acest suc sănătos trebuie să extragi gelul din interiorul frunzelor de aloe vera. În primul rând, este important de știut că planta trebuie să aibă cel puțin doi ani.

Înainte de a împlini doi ani, proprietățile plantei nu sunt dezvoltate în întregime.

Ingrediente

  • 1 frunză de aloe vera
  • 1/2 cană de apă (100 ml)
  • 1 lingură de miere (25 g) (opțional)

Mod de preparare

  • Taie frunza de aloe cu un cuțit și extrage gelul din interior.
  • Clătește-l apoi la chiuvetă pentru a elimina reziduurile.
  • După ce l-ai curățat, pune gelul în blender și amestecă-l bine cu apa.
  • Dacă vrei, poți adăuga puțină miere pentru a îndulci sucul.
  • Bea între o jumătate de cană și o cană pe tot parcursul zilei. Îl poți adăuga, de asemenea, în smoothie-uri și limonade.
  • Evită consumul în exces pentru a nu avea parte de efecte nedorite.

După cum poți vedea, sucul natural de aloe vera are multe beneficii pentru organism. Dacă îl prepari acasă și îl incluzi în dietă, îți va îmbunătăți starea generală de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hong, S. W., Chun, J., Park, S., Lee, H. J., Im, J. P., & Kim, J. S. (2018). Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of neurogastroenterology and motility, 24(4), 528–535. https://doi.org/10.5056/jnm18077
  • Choi HC, Kim SJ, Son KY, Oh BJ, Cho BL. Metabolic effects of aloe vera gel complex in obese prediabetes and early non-treated diabetic patients: randomized controlled trial. Nutrition. 2013;29(9):1110-1114. doi:10.1016/j.nut.2013.02.015
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163–166. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Langmead L, Makins RJ, Rampton DS. Anti-inflammatory effects of aloe vera gel in human colorectal mucosa in vitro. Aliment Pharmacol Ther. 2004;19(5):521-527. doi:10.1111/j.1365-2036.2004.01874.x
  • Lim BO, Seong NS, Choue RW, et al. Efficacy of dietary aloe vera supplementation on hepatic cholesterol and oxidative status in aged rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2003;49(4):292-296. doi:10.3177/jnsv.49.292
  • Choudhary, M., Kochhar, A., & Sangha, J. (2014). Hypoglycemic and hypolipidemic effect of Aloe vera L. in non-insulin dependent diabetics. Journal of food science and technology, 51(1), 90–96. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0459-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.