Simptome și tratamente pentru boala Kawasaki - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o maladie rară care afectează copiii. Provoacă inflamație în vasele de sânge și febră, uneori simulând o altă boală. Citește acest articol pentru a afla tot ce trebuie să știi despre această maladie gravă.
Simptome și tratamente pentru boala Kawasaki

Ultima actualizare: 27 octombrie, 2020

Boala Kawasaki este o tulburare rară la copii. Incidența sa nu este foarte mare, dar este important ca medicii să știe de existența acesteia pentru a o detecta dacă apare la pacienții lor tineri. În acest articol, îți vom prezenta principalele simptome și tratamente pentru boala Kawasaki.

Punctul cheie al afecțiunii este inflamația vaselor de sânge. Boala nu face distincție între vene și artere, oricare dintre acestea putând fi afectate.

De asemenea, boala poate inflama ganglionii limfatici și membranele mucoase de la nivelul feței, cum ar fi cele din nas și gură. Din acest motiv, boala Kawasaki poate fi denumită și sindrom de ganglion limfatic mucocutanat în unele cazuri.

În general, copiii cu vârsta sub 5 ani sunt cei mai afectați. Sindromul Kawasaki este mai frecvent în rândul băieților decât al fetelor, dar diferența de prevalență este minimă. Unele grupuri etnice (cum ar fi japonezii) au o frecvență mai mare a tulburării decât alte regiuni ale lumii.

Cauza și originea nu sunt clare. Unele ipoteze menționează intervenția microorganismelor ca factor declanșator al simptomelor, dar cercetătorii nu au dovedit această afirmație. Unii medici suspectează, de asemenea, că ar putea exista o predispoziție genetică, deși nu și-au dat seama exact cum funcționează.

Simptomele bolii Kawasaki

Boala Kawasaki are trei faze progresive:

 • Simptomul inițial este febra ridicată, aproape 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit) și 72 de ore de evoluție. De obicei, febra este însoțită de conjunctivită cu roșeață și o erupție pe trunchi și regiunea genitală.
 • Febra ridicată, plus focarul dermic, îi dezorientează pe medicii care se ocupă inițial de pacient. Dacă ganglionii limfatici se inflamează, rezultă creșteri subcutanate. Acest lucru se întâmplă, de obicei, la nivelul ganglionilor limfatici ai gâtului și este însoțit de o creștere a dimensiunii mâinilor și picioarelor.
 • În a doua fază a simptomelor, pielea începe să se descuameze. Pielea care a fost iritată și inflamată începe să se dezlipească în cantități mari, în special pe membre. Copiii pot prezenta gastroenterite cu vărsături și diaree, precum și dureri articulare. Febra dispare, de obicei, până în acest punct.
 • În ultima fază, nu apar noi simptome ale bolii Kawasaki, ci cele prezente dispar încet. Recuperarea este lungă și este dificil pentru copil să își reia nivelul de activitate de dinainte de afecțiune.
Fetiță care are febră
Febra este primul simptom al bolii Kawasaki. Fără febră, medicii nu vor suspecta prezența acestei boli.

Cum se diagnostichează?

Asociațiile medicale mondiale au elaborat un ghid de criterii pentru diagnosticarea bolii Kawasaki. Ar trebui să existe întotdeauna febră și, în plus, patru dintre următoarele simptome:

 • Umflarea mâinilor și a picioarelor
 • Limbă cu aspect de căpșună (umflată sau cu leziuni) și buze uscate
 • Exfolierea pielii la nivelul membrelor superioare sau inferioare
 • Erupție cutanată cu model puțin repetitiv
 • Ganglioni limfatici cervicali măriți
 • Conjunctivită cu ochi roșii

Odată cu observarea simptomelor, medicul trebuie să excludă alte afecțiuni care ar putea fi confundate cu boala Kawasaki. Dacă ai suspiciuni rezonabile, ar trebui să soliciți o ecocardiogramă, care va detecta inflamația vaselor de sânge.

Tratamente pentru boala Kawasaki

Medic ce oferă tratamente pentru boala Kawasaki
Pentru a detecta boala Kawasaki, medicul pediatru trebuie să acorde o atenție deosebită simptomelor.

Tratamentele pentru pacienții cu boala Kawasaki se bazează pe gamma globuline, aspirină și anticoagulante. Intenția este de a opri formarea anevrismelor din cauza inflamației vaselor de sânge.

Gamma globulinele sunt administrate intravenos și sunt un instrument cheie în oprirea complicațiilor bolii. De fapt, medicii au observat că cel mai mare beneficiu al acestora constă în prevenirea modificărilor arterelor coronariene.

În ceea ce privește aspirina, medicii o folosesc ca antiinflamator. Din fericire, reduce febra și este un calmant al durerii, care poate ajuta și la ameliorarea altor simptome, cum ar fi durerile articulare. Se știe că aspirina are anumite efecte adverse la copii, așa că recomandăm monitorizarea atentă a pacienților care urmează acest tratament.

Aproximativ 10% dintre copiii afectați vor avea probleme și după recuperare, în principal la nivelul arterelor coronariene. Ele pot apărea chiar la 10% dintre pacienții tratați la timp, așadar recomandăm urmărirea ulterioară a pacienților prin metode complementare.

O boală rară, dar tratabilă

Spre deosebire de alte afecțiuni, boala Kawasaki are un istoric și o abordare terapeutică. Succesul depinde foarte mult de diagnosticul precis și precoce. În țările asiatice, medicii sunt mai atenți, dar au fost raportate cazuri și la nivel mondial. Dacă sunt îndeplinite condițiile pe care le-am descris, este posibil să ai în față un caz de boală Kawasaki.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Rodríguez Herrera, Raymundo. “Abordaje diagnóstico y terapéutico de la enfermedad de Kawasaki.” (2019).
 • Rashid AM, Kamal SM, Ashrafuzzaman M & Mustafa KG. Kawasaki disease and its treatment – an update. Curr Rheumatol Rev. 2015; 10(2):109-116.
 • Salamanca, Javier Yesid Pinzón, Rocio Del Pilar Pereira Ospina, and José Miguel Suescún Vargas. “Enfermedad de kawasaki incompleta.” Pediatría 51.2 (2018): 40-42.
 • Troncoso, Gabriela Liliana Santafé. “Enfermedad de Kawasaki.” Revista Médica-Científica CAMbios HECAM 17.1 (2018): 57-60.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.