Tratamente pentru diareea provocată de antibiotice - Doza de Sănătate
 

Tratamente pentru diareea provocată de antibiotice

Diaree asociată cu antibiotice? Dacă ți s-a întâmplat acest lucru de mai multe ori, astăzi vei descoperi câteva modalități de prevenire!
Tratamente pentru diareea provocată de antibiotice
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

De obicei, diareea este un simptom care indică faptul că suferi de o boală (de exemplu, gastroenterita). Uneori, este un semn al unei posibile intoxicații alimentare. Însă astăzi vom vorbi despre diareea provocată de antibiotice și modalitățile de tratare a acesteia.

Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să cumperi întotdeauna antibiotice doar pe bază de prescripție medicală. După cum subliniază articolul Basic concepts for the rational use of antibiotics in otorhinolaryngology, diareea este un efect secundar al anumitor antibiotice, cum ar fi aminoglicozidele, clindamicina, macrolidele sau penicilina. Aceste medicamente sunt destul de agresive cu sistemul gastrointestinal.

De ce apare diareea provocată de antibiotice?

Motivul pentru care antibioticele pot provoca diaree este efectul lor toxic asupra intestinelor, așa cum se menționează în articolul Diarrhea caused by antibiotics.

Aceste tipuri de medicamente modifică flora intestinală, determinând moartea bacteriilor benefice. Alte microorganisme, cum ar fi bacteria Clostridium difficile, se multiplică, provocând diaree.

Bacterii care provoacă diaree

Poți analiza multe antibiotice pentru a analiza șansa de a suferi de diaree dacă le consumi. Aceste elemente (pe unele le-am menționat deja mai sus) sunt clindamicina, ampicilina, amoxicilina și cefalosporinele.

Pentru a determina dacă antibioticele îți cauzează diareea, este important să mergi la medic, astfel încât acesta să poată solicita testele adecvate. Acestea constau în efectuarea unei analize a scaunului și, în cele mai grave cazuri, a unei colonoscopii.

Simptome și posibile tratamente

Deși diareea poate fi un simptom produs de antibiotice, care poate afecta atât copiii, cât și adulții și bătrânii, este mult mai frecventă la vârstnici.

De fapt, diareea apare adesea la persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală sau care nu urmează o dietă foarte sănătoasă. Mai jos, descoperă simptomele care sunt asociate cu aportul de antibiotice:

  • Scaune lichide și frecvente
  • În cele mai severe cazuri, scaunele pot avea sânge
  • Dureri abdominale acute
  • Febră și stare generală de rău
  • Deshidratare

Persoanele în vârstă care iau antibiotice și prezintă aceste simptome ar trebui să consulte medicul. În cazurile severe, poate să nu apară deshidratarea (care poate duce la moarte), ci mai degrabă o perforație intestinală care necesită intervenție chirurgicală imediată.

Tratamente pentru diareea provocată de antibiotice

O persoană care suferă de diaree asociată cu antibiotice ar trebui să urmeze sfatul medicului. Dacă situația nu este una gravă, atunci medicul va începe o monitorizare care nu va consta, în niciun moment, în oprirea consumului de antibiotice.

În alte cazuri, medicul poate recomanda înlocuirea medicamentului prescris.

Medic ce prescrie tratamente pentru diareea provocată de antibiotice

Ce se întâmplă dacă diareea este severă? Poți încerca să schimbi antibioticul. Cu toate acestea, în cazuri extreme, medicul recomandă pacientului să nu mai ia antibiotice și chiar să ia medicamente antidiareice.

Nu trebuie să uiți să urmezi instrucțiunile dietetice ale medicului și să te hidratezi constant, având întotdeauna o sticlă de apă în apropiere. Consumul de probiotice se poate dovedi foarte util în aceste cazuri.

Prevenire

Pentru a preveni diareea asociată antibioticelor, este esențial să eviți automedicația. De fapt, în multe țări, este interzisă vânzarea acestor medicamente pacienților, cu excepția cazului în care aceștia au o prescripție medicală.

Prin urmare, trebuie să mergi întotdeauna la medic dacă nu te simți bine și să nu iei medicamente pe cont propriu.

Dacă ești în contact cu cineva care are diaree, trebuie să previi răspândirea. Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin spălarea mâinilor după ce ai atins persoana afectată. Dacă lucrezi într-o instituție de sănătate, este esențial să folosești mănuși.

Ai fost vreodată diagnosticat cu diareea provocată de antibiotice? Iei medicamente fără a merge la medic? Sperăm că acest articol te-a convins să ceri sfatul medicului la nevoie, în loc să iei măsuri care îți pot pune sănătatea gastrointestinală în pericol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bustos, S. P., & Chamorro, J. F. V. (2018). Probióticos en diarrea aguda, asociada a antibióticos y nosocomial: evidencia en pediatría. Revista Colombiana de Gastroenterología33(1), 41-48.
  • Ecker, L., Ochoa, T. J., Vargas, M., Del Valle, L. J., & Ruiz, J. (2013). Preferencias de uso de antibióticos en niños menores de cinco años por médicos de centros de salud de primer nivel en zonas periurbanas de Lima, Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública30(2), 181-189.
  • Poma Gálvez, Jonnathan. (2012). Diarrea disenterica en niños: el uso de antibioticos según la encuesta demográfica y de salud familiar – Endes 2011. Revista de Gastroenterología del Perú32(4), 429. Recuperado en 11 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292012000400015&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.