Antibioticele în timpul sarcinii: riscuri - Doza de Sănătate
 

Antibioticele în timpul sarcinii: riscuri

Administrarea de antibiotice în timpul sarcinii fără supraveghere medicală este riscantă. Medicii sunt singurii care știu ce medicamente sunt sigure pentru femeile gravide datorită numeroaselor cercetări efectuate pe acest subiect.
Antibioticele în timpul sarcinii: riscuri

Ultima actualizare: 29 septembrie, 2020

Antibioticele în timpul sarcinii sunt luate destul de frecvent. Acest lucru se datorează faptului că există diferite afecțiuni în care femeia însărcinată necesită tratament antimicrobian și nu este disponibilă nicio altă modalitate de a le vindeca. De exemplu, medicul ar trebui să-i prescrie un antibiotic femeii însărcinate cu o infecție a tractului urinar (cunoscută sub numele de bacteriurie asimptomatică, în forma sa cea mai ușoară).

Însă, utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii poate dăuna copilului dacă nu le alegi pe cele potrivite. După cum știi, există întotdeauna efecte secundare importante atunci când vine vorba de medicamente. De fapt, acestea ar putea afecta atât femeia însărcinată, cât și fătul. La fel ca în toate domeniile, există oameni care cred că femeile însărcinate nu ar trebui să ia deloc medicamente, dar acesta este doar un mit. Știința a dovedit faptul că utilizarea anumitor medicamente este sigură, iar antibioticele sunt printre ele.

Abstinența completă în timpul sarcinii se aplică însă anumitor medicamente. De exemplu, anumite antimicrobiene nu pot fi prescrise și nici folosite fără prescripție medicală în timpul sarcinii. Rezultatele ar putea fi fatale.

Antibioticele în timpul sarcinii

Impactul acestor medicamente asupra corpului este cam același la persoanele însărcinate și la cele care nu sunt însărcinate. Aproape toate antibioticele părăsesc corpul atunci când urinezi.

Fluxul renal și volumul de urină produs cresc la femeile însărcinate. Astfel, medicamentele sunt eliminate mai repede și, prin urmare, concentrația lor în sânge este mai mică.

Chiar dacă se elimină mai repede, cercetătorii evaluează capacitatea antibioticelor de a intra în placentă și, astfel, de a ajunge la făt. Așadar, dacă medicamentul intră în placentă, trebuie să știm dacă este teratogen sau nu. Un medicament teratogen poate duce la malformații congenitale sau avorturi spontane.

Cel mai grav efect teratogen al unui antibiotic poate apărea în primele trei luni de sarcină. Aceste medicamente nu au impact asupra formării organelor, dar le afectează funcțiile. De fapt, acestea pot fi nocive pentru copil chiar și atunci când organele sale sunt complet formate.

În mod similar, utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii poate afecta și placenta. Antibioticele care modifică funcția placentară restricționează creșterea fătului. Acest lucru poate duce la o greutate redusă la naștere.

Femeie care nu știe dacă să ia antibioticele în timpul sarcinii

Antibioticele sigure pentru femeile gravide

Utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii este periculoasă dacă nu respecți indicațiile medicului specialist. Cu toate acestea, oricine urmează protocolul adecvat le poate folosi în siguranță.

Penicilina și familia sa de antibiotice sunt cele mai sigure antimicrobiene pentru femeia însărcinată și fătul ei. Știm acest lucru deoarece niciun studiu nu a descoperit o asociere între aceste medicamente și teratogeneză. Acest lucru este valabil chiar și în timpul utilizării prelungite.

Același raționament se aplică și familiei cefalosporinei. Aceste medicamente sunt sigure și pot fi utilizate în timpul sarcinii. De asemenea, sunt foarte utile pentru tratarea infecțiilor urinare.

Un alt antibiotic utilizat în mod obișnuit pentru infecțiile urinare la femeile gravide datorită siguranței sale este nitrofurantoina. Acest antimicrobian este deosebit de util pentru femeile însărcinate care sunt alergice la penicilină. Reprezintă o opțiune excelentă.

Studiile efectuate pe animale însărcinate au oferit dovezi favorabile pentru azitromicină. Azitromicina aparține medicamentelor din categoria B pentru sarcină. Aceste medicamente sunt considerate sigure în timpul sarcinii, în principal datorită rezultatelor cercetărilor și observațiilor pe animale în timpul utilizării lor în practica clinică. După cum poți vedea, toată această experiență certifică faptul că aceste antibiotice nu cauzează malformații congenitale.

Gravidă care citește prospectul unui medicament
Orice medicament luat în timpul sarcinii trebuie prescris de medic.

Antibioticele periculoase în timpul sarcinii

Printre antibioticele periculoase și, prin urmare, nerecomandate în timpul sarcinii se numără:

  • Aminoglicozidele. Există o asociere între consumul lor și deteriorarea rinichilor fătului și surditatea congenitală.
  • Tetraciclinele. Acestea afectează creșterea oaselor și a cartilajelor embrionului, precum și structura dentară a acestuia.
  • Fluorochinolonele. Pot modifica cartilajele, cel puțin în timpul testelor clinice.

De asemenea, trebuie luată în considerare nefrotoxicitatea acestor antibiotice la mamă, nu doar riscurile pentru făt. Poate exista un efect advers asupra funcției renale a femeii gravide, mai ales atunci când acesteia i se administrează mai multe tipuri de antibiotice.

La fel ca în cazul medicamentelor din categoria B, trebuie să menționăm și categoria X. Această clasificare, listată pe prospectele medicamentelor, este foarte utilă. Femeile gravide trebuie să evite antibioticele din categoria X. Cercetările efectuate pe animale și oameni, precum și experiența clinică, indică faptul că aceste medicamente sunt teratogene. Așadar, nu lua niciun medicament din clasa X dacă ești gravidă.

Automedicația este întotdeauna o idee proastă. Așadar, consultă un medic care îți poate prescrie și te poate ghida cu privire la utilizarea corectă a antibioticelor în timpul sarcinii. În acest fel, îți vei proteja atât sănătatea, cât și copilul în curs de dezvoltare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Figueroa Damián, Ricardo, Eduardo Bueso Hernández, and José Luis Arredondo García. “El uso de antibióticos en el embarazo: parte I.” Ginecol. obstet. Méx (1993): 53-9.
  • Salhi, Y., et al. “Antibióticos y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 55.2 (2019): 1-11.
  • Mattuizzi, A., et al. “Infección urinaria y embarazo.” EMC-Ginecología-Obstetricia 54.4 (2018): 1-20.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.