Testul de toleranță la glucoză la gravide - Doza de Sănătate
 

Testul de toleranță la glucoză la gravide

Testul O'Sullivan (testul de toleranță a glucoză) este obligatoriu pentru gravide în mai multe țări și există unele controverse în jurul acestuia. Obiectivul său este de a exclude diabetul gestațional sau de a determina dacă există riscuri de a-l dezvolta ulterior.
Testul de toleranță la glucoză la gravide

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Testul de toleranță la glucoză la gravide (testul O’Sullivan) este conceput pentru a determina starea glicemiei unei femei însărcinate. Cu alte cuvinte, acest test este destinat măsurării nivelului de zahăr în sânge pentru a afla dacă există riscul de diabet gestațional.

Diabetul gestațional este o afecțiune în care glicemia crește din cauza modificărilor hormonale tipice sarcinii. Astfel, acesta poate afecta sănătatea viitoarei mame și dezvoltarea normală a fătului și nașterea ulterioară.

Așa cum îți imaginezi, diabetul gestațional compromite sănătatea unui copil. Din acest motiv, testul O’Sullivan este acum obligatoriu pentru toate femeile însărcinate din multe țări.

Testul de toleranță la glucoză la gravide: scop

Testul de toleranță la glucoză la gravide

Testul O’Sullivan nu diagnostichează diabetul gestațional; în schimb, scopul său principal este de a exclude existența sa. Rezultatele permit medicilor să stabilească două lucruri:

  1. Mama nu are diabet gestațional.
  2. Nu are niciun risc să dezvolte boala.

Unii îl consideră cel mai bun test în ceea ce privește costul, beneficiile și eficiența atunci când vine vorba de excluderea diabetului gestațional. Dacă există o modificare a rezultatelor, medicul va efectua un al doilea test mai specific. De aceea, este important să reții faptul că rezultatul testului poate fi unul fals pozitiv în anumite situații.

Femeile cu vârsta sub 25 de ani a căror greutate este normală și care nu au factori de risc, cum ar fi antecedentele familiale de diabet, diabetul gestațional anterior sau obezitatea, sunt exceptate de la acest test.

Procedura de testare a gravidelor

Femeia nu trebuie să facă testul de toleranță la glucoză neapărat pe stomacul gol. Primul lucru pe care îl face un medic este să ia o probă de sânge pentru a cuantifica nivelul de glucoză din acesta. Apoi, femeia va bea o băutură foarte dulce (200 ml) care conține 50 de grame de glucoză 25%.

Femeia va sta o oră după ce a băut lichidul cu glucoză fără să mănânce sau să bea altceva. După acest timp, personalul laboratorului va extrage o nouă probă de sânge pentru a cuantifica din nou nivelul de glucoză. Rezultatul va arăta dacă insulina femeii a făcut față sau nu cantității de glucoză ingerate.

Dacă rezultatele testului sunt neconcludente sau dacă nu oferă nicio indicație cu privire la intoleranța la glucoză, medicul va face teste suplimentare pentru a confirma sau infirma riscul de diabet gestațional.

Când se face testul de toleranță la glucoză la gravide

Gravidă la consult medical

De obicei, testul de toleranță la glucoză se face femeilor între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru testare, deoarece schimbările hormonale modifică funcționarea insulinei la mamă. Cu toate acestea, este posibil ca femeia să fie nevoită să facă acest test de mai multe ori pe parcursul sarcinii.

Dacă femeia a avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară, atunci medicul va face testul de toleranță la glucoză în primul trimestru. Afecțiunea poate apărea din nou. Această măsură se aplică și atunci când mama îndeplinește unul sau mai multe dintre următoarele criterii:

  • Are peste 35 de ani;
  • Are un istoric familial de diabet (în special unul dintre părinții săi);
  • Era supraponderală înainte de sarcină;
  • A născut anterior un copil supraponderal.

Alte lucruri de luat în considerare

Există o mulțime de controverse în jurul testului O’Sullivan. În multe țări, acest test se face numai atunci când există un risc iminent. Controversele au apărut din cauza faptului că un aport atât de mare de glucoză este toxic pentru anumite femei.

De exemplu, unele femei pot vomita glucoza în timp ce o beau. Apoi, acest lucru se poate întâmpla din nou dacă femeia repetă testul câteva zile mai târziu. Din acest motiv, testul poate fi o adevărată tortură pentru viitoarele mame. Există opțiunea de a face acest test numai în cazurile cu risc ridicat de apariție a diabetului gestațional.

Țările în care testul nu este obligatoriu trebuie să urmeze un protocol prin care mama este informată cu privire la riscurile acestuia și posibilitatea de a accepta sau respinge testarea. De asemenea, există încă îndoieli cu privire la efectele secundare ale aportului excesiv de glucoză asupra sănătății femeii și copilului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rojas-Carrera, S. I., Márquez-Celedonio, F. G., Lagunes-Mijangos, A., & González-Arriola, V. M. (2013). Precisión diagnóstica de la prueba de O’Sullivan en diabetes gestacional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 51(3), 336-339.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.