Importanța dietei în sarcină - Doza de Sănătate
 

Importanța dietei în sarcină

Adoptarea unei diete sănătoase în timpul sarcinii satisface nevoile nutriționale ale mamei și ale fătului. Nu este vorba de a mânca mai mult, ci de a alege alimente care îndeplinesc cerințele nutriționale din această etapă.
Importanța dietei în sarcină

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Dieta în timpul sarcinii este un factor crucial pentru ca atât mama, cât și bebelușul să se bucure de o sănătate bună. O dietă normală nu este suficientă pentru a satisface nevoile sarcinii, iar lipsa sau excesul de alimente duce la multe probleme de sănătate. În cele ce urmează, vom discuta despre importanța dietei în sarcină.

Deși există multe mituri, adevărul este că dieta în timpul sarcinii este unul dintre pilonii de bază pentru:

  • Satisfacerea nevoilor nutriționale ale fătului
  • Satisfacerea cerințelor organismului matern
  • Sinteza laptelui matern după naștere

Nu este nevoie să mănânci pentru doi, așa cum se spune. În schimb, trebuie să iei decizii bune atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea nutrienților pe care îi consumi. Dieta în timpul sarcinii ar trebui să răspundă la noul echilibru biologic impus de faptul că femeia însărcinată creează o nouă viață.

Importanța dietei în sarcină

Tânără care știe importanța dietei în sarcină

Dieta în timpul sarcinii este legată de sănătatea bebelușului atât în ​​interiorul uterului, cât și după naștere. O alimentație proastă în această etapă poate duce, de exemplu, la travaliu prematur sau la greutate redusă la naștere.

O alimentație bună are un impact important asupra dezvoltării fetale și influențează calitatea placentei. De asemenea, îți permite să ai un nivel optim de energie atât pentru naștere, cât și postpartum. Dieta corectă activează producția de lapte matern și previne anemia.

Obezitatea maternă este asociată cu un risc crescut de a dezvolta tensiune arterială ridicată, boli de ficat sau diabet gestațional, precum și cu necesitatea unei operații de cezariană. Copiii mamelor obeze sunt mai predispuși să aibă o rată ridicată de creștere prenatală și să sufere de boli cronice netransmisibile (MNC).

Situația fiecărei mame este diferită. Însă este important ca fiecare mamă să consulte medicul cu privire la nevoile sale nutriționale specifice. În mod ideal, dieta prescrisă ar trebui să se potrivească gusturilor alimentare și posibilităților financiare ale fiecărei gravide.

Nutrienți esențiali

Alimente potrivite pentru gravide

În general, dieta în timpul sarcinii ar trebui să urmeze acest raport:

  • Între 15 și 17% proteine
  • Glucidele trebuie să reprezinte 53% din dieta femeii însărcinate
  • Grăsimile trebuie să reprezinte 30%
  • Femeile gravide ar trebui să ia vitamine și minerale în cantități mici

Nutrienții esențiali cuprind:

  • Carbohidrați. Furnizează energie. Se găsesc în alimente precum orezul, pastele, cerealele integrale, leguminoasele, cartofii și fructele.
  • Proteine. Acestea influențează foarte mult dezvoltarea copilului și greutatea sa la naștere. De asemenea, ajută la creșterea organelor materne, cum ar fi uterul și sânii. Specialiștii din domeniul medical recomandă consumul a 80 de grame (3 oz) de proteine ​​în primul trimestru de sarcină, 100 de grame (4 oz) până la naștere și 120 de grame (5 oz) în timpul alăptării.
  • Grăsimi. Grăsimile bune protejează organismul, transportă vitaminele, contribuie la formarea hormonilor și sunt o sursă de energie. În acest sens, este recomandat să consumi multe grăsimi nesaturate și cantități mici de grăsimi saturate.

Alți nutrienți esențiali

Pe lângă nutrienții esențiali, și alte alimente sunt esențiale în timpul sarcinii. Vorbim practic despre minerale și vitamine. Acestea includ următoarele:

  • Calciu. Femeile gravide ar trebui să consume cel puțin 120 mg de calciu pe zi. Patru porții pe zi de alimente precum laptele, iaurtul sau brânza sunt suficiente pentru a satisface această nevoie. În plus, poți găsi calciu în cereale integrale, leguminoase și legume verzi.
  • Fier. Nu este foarte necesar în primul trimestru de sarcină, dar este important după acest moment. Femeile gravide ar trebui să consume zilnic fier pentru a preveni anemia și greutatea redusă a copilului la naștere. Medicul va stabili dacă este necesar un supliment alimentar.
  • Alte minerale. Specialiștii din domeniul medical recomandă consumul de alimente care conțin fosfor pentru o dezvoltare adecvată a oaselor fetale. De asemenea, aceștia recomandă potasiu și zinc pentru a proteja și promova dezvoltarea sistemului nervos.
  • Vitamine. Dieta în timpul sarcinii ar trebui să includă alimente bogate în vitamina A, vitamina B, vitamina C și vitamina D. Toate aceste vitamine contribuie la dezvoltarea diferitelor organe și funcții în corpul bebelușului și mențin echilibrul biologic al organismului mamei.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.