Tensiunea crescută în timpul sarcinii: tratamente - Doza de Sănătate
 

Tensiunea crescută în timpul sarcinii: tratamente

Medicul tău îți va verifica tensiunea arterială în timpul fiecărei vizite prenatale pentru a preveni problemele conexe. În acest articol, vei descoperi simptomele și posibilele tratamente ale hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii.
Tensiunea crescută în timpul sarcinii: tratamente

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tensiunea crescută în timpul sarcinii este diagnosticată atunci când valorile depășesc 140/90 mmHg. Cu toate acestea, știi ce este cu adevărat tensiunea arterială?

Tensiunea arterială este forța exercitată de sânge asupra pereților arterelor. Hipertensiunea arterială apare atunci când această forță este prea mare dintr-un anumit motiv.

Dacă bănuiești că ai putea suferi de hipertensiune arterială, consultă-ți medicul. Această afecțiune trebuie controlată, deoarece ar putea afecta sănătatea copilului tău. Nu ignora simptomele și consultă imediat medicul specialist.

Tensiunea crescută în timpul sarcinii

Dispozitiv de măsurat tensiunea crescută în timpul sarcinii

Controlul tensiunii arteriale în timpul sarcinii este cel mai bun mod de a preveni alte afecțiuni dăunătoare sau severe.

În general, tensiunea crescută în timpul sarcinii la femeile care nu suferă de această afecțiune se manifestă în stadiul de mijloc și / sau târziu al sarcinii, de obicei după săptămâna a 20-a. De fapt, este destul de comun ca femeile însărcinate să aibă tensiune arterială scăzută în timpul primelor luni de gestație.

În funcție de simptome, putem distinge trei tipuri de hipertensiune arterială în timpul sarcinii:

1. Hipertensiune arterială gestațională

Hipertensiunea gestațională este hipertensiunea arterială care se dezvoltă în timpul sarcinii, de obicei după a 20-a săptămână de gestație. În general, este asimptomatică și tinde să dispară după naștere. Cu toate acestea, poate:

  • Crește riscul de a suferi de hipertensiune arterială în viitor;
  • Declanșa nașterea prematură;
  • Cauza greutate mică a copilului la naștere;
  • Conduce la dezvoltarea preeclampsiei.

Descoperă mai multe informații utile:

6 lucruri necesare în bagajul de maternitate

2. Hipertensiune arterială cronică

Apare atunci când o femeie a suferit de hipertensiune arterială înainte de sarcină sau când hipertensiunea arterială apare înainte de săptămâna a 20-a de gestație.

Această afecțiune, la fel ca cea descrisă mai sus, poate declanșa și preeclampsia.

3. Preeclampsie

Preeclampsia este o creștere bruscă a tensiunii arteriale care se manifestă de obicei spre sfârșitul sarcinii, în ultimul trimestru. Această afecțiune poate provoca leziuni ale ficatului, ale rinichilor și ale altor organe.

În plus, preeclampsia poate pune în pericol viața mamei și a copilului. Din acest motiv, este extrem de important să fii atentă la tensiunea crescută în timpul sarcinii.

Simptome date de tensiunea crescută în timpul sarcinii

Femeie îngrijorată de tensiunea crescută în timpul sarcinii

Dacă suferi de edem la nivelul mâinilor și al feței, vedere încețoșată și greață, mergi imediat la medic.

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii nu este întotdeauna simptomatică. Atunci când este, provoacă, în general, dureri de cap, în special în partea din spate a capului, precum și vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, umflare a extremităților și dureri abdominale severe.

După cum am văzut, această afecțiune poate fi destul de periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Din acest motiv, controlul tensiunii arteriale este o parte importantă a îngrijirii prenatale. La fiecare vizită prenatală, medicul îți va verifica tensiunea arterială.

Iată câteva dintre simptomele preeclampsiei:

  • Exces de proteine în urină
  • Dureri de cap intense
  • Probleme de vedere, vedere încețoșată sau chiar pierderea vederii
  • Greață și vărsături
  • Respirație scurtă
  • Număr redus de trombocite
  • Edem, mai ales la nivelul feței și al mâinilor
  • Creștere bruscă în greutate
  • Durere în abdomenul superior, de obicei în partea dreaptă

Dacă suferi de oricare dintre aceste simptome, medicul tău va efectua o serie de teste pentru a determina prezența sau absența preeclampsiei și va acționa în consecință pentru a vă proteja pe tine și pe copilul tău.

Tratamentul tensiunii arteriale crescute în timpul sarcinii

Gravidă căreia i se măsoară tensiunea

Medicul tău va decide dacă trebuie să iei medicamente pentru a-ți menține tensiunea arterială sub control.

Tratamentul hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii va depinde de starea femeii și de istoricul medical, precum și de starea generală a sarcinii. Medicul tău va stabili ce să facă în conformitate cu evaluarea personală a situației.

Medicul îți poate prescrie medicamente pentru tensiunea arterială care sunt sigure pentru tine și copilul tău. Ia medicamentele conform instrucțiunilor medicului tău. Nu întrerupe tratamentul și nu modifica dozele.

Mai mult decât atât, medicul tău îți poate recomanda să bei suficiente lichide (aproximativ 12 pahare sau trei litri pe zi), să urmezi o dietă echilibrată cu un aport scăzut de sare și alimente procesate, cum ar fi dulciurile, cârnații și alimentele prăjite și să te odihnești mult.

Cazurile mai severe pot necesita spitalizare pentru a preveni posibila dezvoltare a preeclampsiei.

Pentru a preveni hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, îți recomandăm să faci exerciții fizice regulat (mers pe jos, yoga pentru femeile însărcinate sau aerobic în apă, de exemplu), să bei suficientă apă, să eviți cafeaua și băuturile cofeinizate și să reduci la minim aportul de sare.

Dacă ai întrebări cu privire la acest subiect, discută cu medicul tău în timpul următorului control prenatal. Acesta îți va răspunde la întrebări mai bine decât oricine altcineva, adaptând informațiile la istoricul tău personal și la starea ta fizică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.