4 remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială - Doza de Sănătate
 

4 remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

Usturoiul, uleiul de măsline și ciocolata neagră constituie remedii eficiente pentru hipertensiunea arterială. Simplitatea următoarelor tratamente te va surprinde.
4 remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când vine vorba de sănătatea noastră, orice tratament alternativ natural pentru bolile de care suferim, ce are o anumită bază științifică, este binevenit. În articolul de azi îți prezentăm o listă de remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială. Cu ajutorul lor, îți vei putea reduce tensiunea arterială. Sunt foarte accesibile și te pot ajuta să te simți mai bine.

Înainte de a începe să vorbim despre remedii, este important să știi modul în care un pacient este diagnosticat cu hipertensiune arterială. Medicul îi va măsura tensiunea acestuia în mod regulat, adică în decursul mai multor examinări.

Doar un medic poate stabili cât de des trebuie măsurată tensiunea pacientului. În general, diagnosticul de hipertensiune este oferit dacă pacientul prezintă o tensiune mărită la două sau mai multe măsurători.

Există anumite informații pe care trebuie să le reții. Netratată, hipertensiunea arterială poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate.

Printre acestea se numără accidentele vasculare cerebrale, cheagurile de sânge, paralizia facială și chiar infarcturile. Nu vrem să te speriem, dar trebuie să înțelegi că a ține tensiunea arterială sub control nu este un lucru facultativ.

Cele mai bune remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

Simplitatea tratamentelor de mai jos te va surprinde.

1. Zeama de lămâie

Zeamă de lămâie în remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

Retenția de apă nu este niciodată un lucru pozitiv, mai ales dacă suferi de hipertensiune arterială. Dar proprietățile lămâii te pot ajuta să remediezi această problemă.

Zeama sa este o sursă excelentă de vitamina C, un compus cu abilitatea de a combate toxinele și alte elemente care se acumulează atunci când organismul reține fluide.

Totodată, proprietățile cheie ale sucului de lămâie sunt abilitatea sa diuretică și efectul său de filtrare. Nu uita, lămâia este foarte bogată în apă. Așadar, ea constituie un ingredient ideal pentru a purifica organismul într-un mod natural și sigur.

Bea 1-2 căni de limonadă fără zahăr în fiecare zi. Dacă alegi să consumi acest lichid la micul dejun, corpul tău va fi pregătit pentru purificare și vei scăpa de substanțele care provoacă stres. Prevenirea și disciplina sunt elemente esențiale pentru a trata hipertensiunea arterială.

2. Usturoiul

Remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială preparate cu usturoi

Usturoiul este un ingredient foarte popular în lumea remediilor naturiste. El este considerat a fi util pentru a trata o gamă largă de probleme medicale, nutritive, ortopedice și nu numai. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, usturoiul este recomandat pentru a ameliora simptomele acestei boli.

Mulți specialiști le recomandă pacienților hipertensivi să consume usturoi. De asemenea, îl putem folosi pentru a reduce nivelul colesterolului. Proprietățile usturoiului ne oferă beneficii ca dilatarea arterelor și prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Poți să iei zilnic usturoi sub formă de capsule, să-l adaugi în mâncarea servită sau să consumi un cățel de usturoi decojit, lăsat la înmuiat în apă timp de 6-8 ore. Ca să încerci acest ultim truc, pune usturoiul la înmuiat peste noapte și consumă-l în dimineața următoare.

3. Ciocolata neagră, printre cele mai delicioase remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

Remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială cu ciocolată neagră

Suntem siguri că vei adora acest remediu. Această alternativă delicioasă îți va trezi măcar interesul. Ciocolata neagră conține flavonoide, care oferă beneficii importante pentru sănătatea inimii. De asemenea, ele pot reduce tensiunea arterială.

Datorită acestor proprietăți, specialiștii ne recomandă să consumăm o cantitate mică de ciocolată neagră în fiecare zi. Reține însă că doar ciocolata neagră îți va fi de ajutor. Sortimentele cu lapte nu oferă aceleași beneficii.

4. Uleiul de măsline

Ulei de măsline inclus în remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

Încă de pe vremea egiptenilor antici, uleiul de măsline a fost apreciat datorită numeroaselor sale beneficii. Printre altele, acesta intră în categoria de remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială.

Uleiul de măsline este o sursă de grăsimi sănătoase alcătuită din mii de substanțe chimice diferite. Datorită acestora, el oferă proprietăți ca: prevenirea oxidării celulare, ținerea sub control a diabetului și reducerea nivelului de colesterol rău.

Acum că știi cât de benefic este, include uleiul de măsline în dieta ta pentru a-ți proteja sănătatea. La fel ca în cazul remediilor prezentate anterior, și acesta va da mai mult randament dacă ești consecvent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
  • Ried, K., & Fakler, P. (2014). Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control. https://doi.org/10.2147/IBPC.S51434
  • Grassi, D., Necozione, S., Lippi, C., Croce, G., Valeri, L., Pasqualetti, P., … Ferri, C. (2005). Cocoa reduces blood pressure and insulin resistance and improves endothelium-dependent vasodilation in hypertensives. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000174990.46027.70
  • Grassi, D., Socci, V., Tempesta, D., Ferri, C., De Gennaro, L., Desideri, G., & Ferrara, M. (2016). Flavanol-rich chocolate acutely improves arterial function and working memory performance counteracting the effects of sleep deprivation in healthy individuals. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1097/HJH.0000000000000926
  • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.